Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

UlaB 16:21, 16 wrz 2016

nawigatorka napisał(a)
zaraz pojechałam i wróciłam...z beniaminem dziękuję Ci prawda planowałam dwabrazybwiekszego ale najpierw zobaczę jak będzie sobie u nas radził

przypomniałam sobie ze był temat i wracam

mysle, ze bedzie pani zadowolona z benjamina Mój jest sprzed dobrych 12 lat, własciwie to są 2 sztuki z jednego. Moja mama opitoliła mu czubek - kogo innego bym zabiła, ale mamie wybaczyłam Teraz mam 2 - jeden (dół z odciętym czubkiem) jak Ci pisałam ma ok. 1,2 metra wysokości. A ten czubek udało mi sie ukorzenic i ma ok. 80 cm. Razem byłyby juz pewnei pod sufit.... Temu mniejszemu zaplotłam luźno gałązki, poprzycinałam i teraz zaczyna juz wyglądać jak takie drzewko na pniu. Jak sie zrosną to płakac nie będę, ale na razie nie widze zeby sie zrastały.
Wierz mi, miewałam problemy z wieloma roslinami domowymi, ale benjamin nawet jak zabiedzony - odżywa. Trudno go przelać, przesuszyc tez trudno, grunt zeby nie miał za ciemno. No i pamietaj, ze lubi spryskiwanie wodą i cięcie - tak jak ogrodowe rosliny po cięciu zagęszcza się. Ja podcinam go na przełomie zimy i wiosny. Eksperymentuj z nim i nie przerażaj sie jak zrzuci Ci co jakis czas część liści (moje własciwie przy przeprowadzce straciły niemal wszystkie) - odrosną.

To się powymądrzałam
nawigatorka 17:00, 16 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Zawilce białe u Ciebie są jeszcze bielsze w otoczeniu niuansów bieli Twojego ogrodu.

Ja z pytaniem o poradę do Ciebie / i może ktoś może mi coś podpowiedzieć z gości Twojego kreatywnego wątku: co można posadzić pod magnolię - drzewo wys. 2m w trawniku dużym?

Tak samotna stoi u Siostry.

A magnolie linia jak sie im grzebie w korzeniach? Podobno nie.ale moze róże jak do joedawnabu Marzeny albo Rozchodniki z trawami...
nawigatorka 17:01, 16 wrz 2016

ivo napisał(a)
Asia super to oswietlenie! Dawno grabow nie było. Piekne!
Ja mam problema dzis zobaczyłam że jedna z wisienek ma tą drobną plamistość i listki opadają z takimi kropkami niektore żòłte są i zielone. Topsinem pryskać? A mòwiłaś nie kupuj wiśni.
bo grany biedne mało liści maja.pryskij i podłej tez topsinem.mam nadzieje ze to nie to co u mnie.trzymam kciuki
nawigatorka 17:02, 16 wrz 2016

kasja83 napisał(a)

No ba!Czekam niecierpliwie na Twoje sofki-nie obejdzie się bez ekshibicjonizmu

A dawałaś gdzieś dokładnego fotosa tego podświetlenia?NIe widzę-widzę tą fotką z rozświetloną trawką, a jak wyglądają bebechy?
jeszcze klika dni.ale jie wiem czy skuszensiebna ujawnienie
Widac tylko reflektor.reszta zakopana w ziemi
nawigatorka 17:06, 16 wrz 2016

UlaB napisał(a)

o, czyli z trawencja trafiłam - moja tylko nie taka gęsta, pewnie młodsza. Dopytam Cię jak ją traktowac - kiedy ciąć, jak nisko itd ? Moja kwitnie sobie w najlepsze, usuwam jej te kłoski, bo nie chce miec tabunu dzieci

za info o powojniku dziękuję, podoba mi sie - to tangucki, prawda? Potrzeba mi takiego twardego, bo coś wiekszośc powojników u mnie pada Zobacze jak tegoroczne sie zaaklimatyzują, ale na Anite juz zapoluje w przyszłym roku

Ta klosownica z fotki to siewki od Ivki.mamvtez sadzonki z własnego siania zima i z natury tylko te nie kwitną jeszcze.mam jednodniowe roku wiec sama mam marne doświadczenia.tnie siebie wiosna i w sezoniebgdy zaczynaja robić sie brzydkie.dosc szybko odrastają.i sie sieją na co liczę
Powojnik chyba Rangunie.musialabym sprawdzić na clematisie.mam go od niedawna a dokładnie dwa i szybko przyrastają i maja sporo paków.sama jestem ciekawa jak sie sprawdzi
nawigatorka 17:10, 16 wrz 2016

AniMa napisał(a)

Cudnie, odpoczywaj....Nie pisze, że zazdraszczam, bo nie- ale też bym chciała....

Twoje graby nocą mnie zachwycają, i znowu temat mi wraca
na az tak długo sie nie wybrałam
Nad grabami myśl.ja mam 10.no i 400 w żywopłocie
nawigatorka 17:13, 16 wrz 2016

UlaB napisał(a)

przypomniałam sobie ze był temat i wracam

mysle, ze bedzie pani zadowolona z benjamina Mój jest sprzed dobrych 12 lat, własciwie to są 2 sztuki z jednego. Moja mama opitoliła mu czubek - kogo innego bym zabiła, ale mamie wybaczyłam Teraz mam 2 - jeden (dół z odciętym czubkiem) jak Ci pisałam ma ok. 1,2 metra wysokości. A ten czubek udało mi sie ukorzenic i ma ok. 80 cm. Razem byłyby juz pewnei pod sufit.... Temu mniejszemu zaplotłam luźno gałązki, poprzycinałam i teraz zaczyna juz wyglądać jak takie drzewko na pniu. Jak sie zrosną to płakac nie będę, ale na razie nie widze zeby sie zrastały.
Wierz mi, miewałam problemy z wieloma roslinami domowymi, ale benjamin nawet jak zabiedzony - odżywa. Trudno go przelać, przesuszyc tez trudno, grunt zeby nie miał za ciemno. No i pamietaj, ze lubi spryskiwanie wodą i cięcie - tak jak ogrodowe rosliny po cięciu zagęszcza się. Ja podcinam go na przełomie zimy i wiosny. Eksperymentuj z nim i nie przerażaj sie jak zrzuci Ci co jakis czas część liści (moje własciwie przy przeprowadzce straciły niemal wszystkie) - odrosną.

To się powymądrzałam
nanopadakie liści jestem juz psychicznie przygotowanaChyba podetnę swojego by miał wyższy pień.ogolacajac swojego tez podra dwie sadzonki ale niewielkie.oby poszło mi tak łatwo z nimi jak piszesz.dzieki
A i Asia jestem
UlaB 17:26, 16 wrz 2016

nawigatorka napisał(a)

A i Asia jestem

fachowcy do Ciebie nie mówili "bedzie pani zadowolona"?

kurde, to ja nie ciachnelam kłosownicy w tym sezonie, a juz mi sie pokrój nie widzi - no nic, za rok bede madrzejsza, dzieki za info

a z montaną wiesz jak sie obejść? ciąć? skubać? widze, ze też masz maluszki
nawigatorka 20:48, 16 wrz 2016

UlaB napisał(a)

fachowcy do Ciebie nie mówili "bedzie pani zadowolona"?

kurde, to ja nie ciachnelam kłosownicy w tym sezonie, a juz mi sie pokrój nie widzi - no nic, za rok bede madrzejsza, dzieki za info

a z montaną wiesz jak sie obejść? ciąć? skubać? widze, ze też masz maluszki
nie nie mówili.raczej się mnie bali a M zawsze odsylal ich do mnie mówiąc że to ja się znam lepiej
Montany nie mam.ale Marzena pisała chyba ostatnio że tnie na wiosnę bo ona na zimę zasycha
Madzenka 22:41, 16 wrz 2016

Montana gdy malutka można wyskubać, starsze obcinam

Uff przeczytałam zaległosci