Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

leon60 14:13, 21 lut 2017

sylwai napisał(a)
Asiu,mozna juz ciąć seslerie jesienną?Czy obcina się ją prawie na "zero"?U nas też słoneczko wyszło ale strasznie wieje

można a nawet trzeba z 5-8cm od ziemi będzie ok
nawigatorka 14:21, 21 lut 2017

sylwai napisał(a)
Asiu,mozna juz ciąć seslerie jesienną?Czy obcina się ją prawie na "zero"?U nas też słoneczko wyszło ale strasznie wieje
prywatnie mam ja pierwszy sezon ale skoro kwitła na jesień to jak najbardziej mozna ją ciąć teraz. ja tnę nisko na niskiego jezyka
nawigatorka 14:22, 21 lut 2017

AngelikaX napisał(a)

W pierwsze roztopy w ubiegłym tygodniu na spacerze córka tak przyssało, że myślałam że podeszwę zostawi
podeszwa jak podeszwa, wazne że córka wyciągnięta
nawigatorka 14:23, 21 lut 2017

Juzia napisał(a)

To będę pamiętać żeby przed zimą rozłożyć
to fajna metoda bo przez zime nie razi że lezy, nie czujesz ze śmierdzi a się sukcesywnie rozpuszcza i wnika w ziemie. na wiosne jak znalazł
nawigatorka 14:23, 21 lut 2017

ren133 napisał(a)

a nie przesadziłaś czasem trochę?
może troche ale gdyby dalo sie oddać to bym oddała ale maltretować sie nie mam ochoty
nawigatorka 14:24, 21 lut 2017

Kawa napisał(a)

ha ha
rozumiem, że u Ciebie nie...
nawigatorka 14:25, 21 lut 2017

lindsay80 napisał(a)

o to mnie też interesuje, bo mam 40 szt. do obcięcia, na razie od weekendu regularnie pada, wiec i tak nic się nie da zrobić.

A pokazałabyś jak wygląda Twoja Sadleriana po obcięciu?
Edyto ja sadleriane ciełam w połowie to znaczy tylko te młode które w zeszlym roku sadzonkowałam. stare te które rosna razem z szałwią zostawiąłm bo były przycięte jesienia. żle wyglądały i zaryzykowałam. odrosły troche nawet i teraz ich już nie tne bo i tak zarosna nowymi liścmi
jesienna już pocięłam
nawigatorka 14:27, 21 lut 2017

AniMa napisał(a)
Asiu śniegu juz nie ma wcale...poszłam na koniec działeczki, bo mi się rozmarynu zachciało do mięska na sobotniego grilla dodać....
Pamiętacie był kiedyś taki horror, gdzie stopy były całe w czarnej, kąpiącej mazi...moje wyglądały identycznie...eM nie wiedział czy mnie do domu wpuścić!!!!, wnieść????....w końcu wyniósł miskę z ciepłą wodą
wiesz ja mam niezlą wyobraźnie wiec usmiałam sie nieźle. a mięsko smakowało?
widzę, że nie tylko my w lutym mamy zwyczaj grilowac.
nawigatorka 14:30, 21 lut 2017

Makao_J napisał(a)
Asia zwykły obornik kładziesz na rabaty? Nie kompost tylko obornik? I przekopujesz z ziemią trochę? Co roku tak robisz?

Sorki za pytania ale zaciekawiło mnie

zawsze rozkładam. jak przekopywać jak tam kora lezy itp. kłade i się rozpuszcza. tylko przez 6 miesięcy udaje, że nie widze tego
ostatni raz robiłam tak dwa lata temu chyba.
kompost tez mam ale moje dwa wielkie kompostowniki to nic w porównaniu do potrzeb. dodaje go raczej do sadzonych drzew.
z obornikiem robiłam tak instynktownie. a jak ucieszyłam się gdy oglądając Maję u Pszczółki mówiły, że tak robi się w angielskich ogrodach. nie wiem czy na jesień ale sie ściółkuje obornikiem własnie
nawigatorka 14:31, 21 lut 2017

amelia_b napisał(a)
zaglądam, podczytuje i czekam na jakieś wiosenne inspirację, bo wiesz ja bez Ciebie to jak bez nogi, leżę i kwiczę inspiracyjni. Znalazłam gdzieś nie powiem gdzie małe sukulenty w skorupkach po jajkach

a tez widziałam. ładne. lubie sukulenty. dziś miałam chęć na wianek wielkanocny może zrobie bo wszystko na niego mam a pomysł od roku w glowie. prosty jak zawsze ostatnio u mnie.
zgadnij co dzis z niezapominajką zrobiłam niebawem bedzie