Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 19:06, 03 lis 2015

Jagodaa napisał(a)
Otoczenie bardzo zyska po zrobieniu nowego murku oporowego. Super będzie .

Ja miałam straszny spad na działce, stąd wzięła się wielka donica. Fajnego miałam pana z koparką, ładnie wyrównał, ale wciąż brakuje mi jeszcze dobrych kilku, jak nie kilkunastu wywrotek ziemi.

Jak się sprawdzi mój sposób pozyskiwania sadzonek kłosownicy, to Ci wykopię z lasu , bo jeśli jej nigdy nie widziałaś na żywo, to możesz nie rozpoznać. Problem tylko w tym, że ona jest dość delikatna i szybko się przesusza po wykopaniu, zasychają źdźbła.

Bez watpienia zyska bo nie moze byc chyba nic gorszego niz te betonowe plyty-zakladnie ich to byl blad przez duze B.dlatego tez niezbyt czest te strone pokazywalam.myslalam ze bede na nie patrzec przez pol zycia ale po jednej z mocniejszych letnich ulew gorne pietro zaczelo sie pochylac wiec nie ma na co czekac.

Sadzonki klosownicy z lasu to byloby cos czekam zatem na powodzenie Twojego eksperymentu.i jesli nie znajde sama to dam znac.dziekuje za propozycje

U mnie spadu cztery matry wiec wyrownac sie nie da a ciezki sprzet juz nie raz mialam u siebie.bardziej denerwuje mnie pofalowanie terenu.moze gdy bedziemy kiedys zakladac trawnik da sie cos z tym zrobic.

ewa004 21:48, 03 lis 2015

Ja juz w sen zimowy zapadam a u Ciebie robota na całego
nawigatorka 22:05, 03 lis 2015

ewa004 napisał(a)
Ja juz w sen zimowy zapadam a u Ciebie robota na całego

Oj to przepraszam ze obudzilam juz bede cicho to nasz taki ostatni podryg przed zima
nawigatorka 22:21, 03 lis 2015

Pytanie zostawiam na dobranoc:

Co lepsze jako plecy dla:

1.bialych jezowek White Swan? Gracki/Molinia KF/Obiedka (dodam ze tlem beda serby a przed jeżówką klosownica lesna jak u Gosi)

2. Bialych jarzmianek:gracki/ molinia FK
ren133 22:37, 03 lis 2015

nawigatorka napisał(a)

Ale pieknie.dzieki. a z czego sa murki bo jakies takie cienkie. A masz jakies odwodnienie? A jaki wymiar?pisz wszystko a jakie dalsze plany-podloga itp?

Zrobione są z płyty warstwowej+styropian+klej i farba
Ja mam ziemię piaszczystą, nawet po ogromnej ulewie czy kilkudniowych opadach woda tam nie stoi ... wymiar 6x4m ... ułożymy tam płyty betonowe, podobnie jak u Oli z 5cm przerwami i żwirkiem pomiędzy
ren133 22:40, 03 lis 2015

nawigatorka napisał(a)
Pytanie zostawiam na dobranoc:

Co lepsze jako plecy dla:

1.bialych jezowek White Swan? Gracki/Molinia KF/Obiedka (dodam ze tlem beda serby a przed jeżówką klosownica lesna jak u Gosi)

2. Bialych jarzmianek:gracki/ molinia FK

Widzę podobne dylematy
leon60 22:58, 03 lis 2015

1. molinia
2. myślę
Madzenka 06:52, 04 lis 2015

nawigatorka napisał(a)
Dzisiejsze wykopaliska fundamentowe pod zachodnia sciane.ma ona za soba schowac obecne betonowe okropne plyty i ma siegac do cokolu domu.na gorze bedzie opaska z kamieni (jak teraz) i pas runianki a pod murem bedzie rabata z kulami,grackami,jarzmiankami i beatelsami. Jutro musze poglebic jeszcze wykop o 15-20cm a tuz przed zalaniem skopac fragmenty trzymajace slupki.]

Od dzisiaj jesteś dla mnie nie Nawigatorka ale TERMINATORKA!!!!!

1. Miskanty adagio, sesleria jesienna, rozplenica hammeln lub medium boy
2. Nie lubie jarzmianki więc nic mi do niej nie pasuje....

Co to jest molinia KF ? Czy nie miałas na mysli trzcinnik KF?
Moich molini (variegata-) nie lubie, masz jakies fajne na oku?

Ja bym do wszystkiego roplenice wpychała albo seslerie jesienna, bo z tym limonkowym kolorem fajnie by z jezówkami wyglądała. Jesienna osiąga ponad 40 cm wysokosci
nawigatorka 07:12, 04 lis 2015

ren133 napisał(a)

Zrobione są z płyty warstwowej+styropian+klej i farba
Ja mam ziemię piaszczystą, nawet po ogromnej ulewie czy kilkudniowych opadach woda tam nie stoi ... wymiar 6x4m ... ułożymy tam płyty betonowe, podobnie jak u Oli z 5cm przerwami i żwirkiem pomiędzy

Dziekuje za odpowiedz.i na beda bloczki betonowe+siatka+klej+farba elewacyjna.wymiar tez podobny bo u mnie niecale 5x5.i podloge tez bedziamy mialy podobna

A w srodku sofa czy ognisko? U mnie ognisko z rusztem.po tych Twoich zdjeciach juz sie nie moge doczekac.
nawigatorka 07:12, 04 lis 2015

ren133 napisał(a)

Widzę podobne dylematy

A tez planujesz?