Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

Luki 21:04, 16 lis 2015

Ciężar objętościowy betonu to 24kN/m^3 czyli taka kula to 264kg dno byłoby płaskie więc wyjdzie taka prawie ćwierć tonowa kuleczka Konieczny jest wkład ze styroduru. Kula sama w sobie jest bardzo wytrzymała, więc nie musi mieć grubych ścianek.
nawigatorka 21:12, 16 lis 2015

Luki napisał(a)
Ciężar objętościowy betonu to 24kN/m^3 czyli taka kula to 264kg dno byłoby płaskie więc wyjdzie taka prawie ćwierć tonowa kuleczka Konieczny jest wkład ze styroduru. Kula sama w sobie jest bardzo wytrzymała, więc nie musi mieć grubych ścianek.

Ale kula sie toczy wiec z przesunieciem w razie potrzeby nie powinno byc problemu.a jesli mailoby sie na niej siedziec skakac.... ro wole by byla full beton.
polinka 07:39, 17 lis 2015

nawigatorka napisał(a)

Ja uzywam takich teczek
http://www.papierniczy.net.pl/media/products/02b9b50d32bee6c28799561db216742c/images/thumbnail/big_folprim-skoroszyt-a4-kpt-2g-z-listwa-zawieszkowa.jpg?lm=1375392844
Wycinam pasek o szerokosci takiej jak grubosc gwiazdy i dlugosci takiej jak dwa boki jednego ramienia gwiazdy.skladam taki pasek na pol i tasma dwustronna przyklejam do gwiazdy od wewnatrz-wystarczy ze trzyma sie w kilku miejscach.im brubsza folia tym latwiej ja przykleic.
Daje to to,ze beton nie wtapia sie w styropian i krawedzie gwiazdy sa przyjemnie gładkie,lustrzane.

Dzięki Teraz jestem już obcykana teoretycznie W następnym tygodniu będę działać.
beta 08:32, 17 lis 2015

butterfly napisał(a)
A ja wrócę do pierników, chociaz bardziej do lukru, bo z nim mam co roku problem, wszystko się klei do wszystkiego po akcji dekorowania...

Ten twój (1:1,5) to taki fajnie lejący jest?
Nie robiłam nigdy z rulonikiem z papieru do pieczenia (zawsze maziałam łyżeczką...) - czy można tym sposobem zrobic wzorki czy to już wyższa szkoła?
Czasem kupiwałam te gotowe pisaki ale drogo wychodzi w sumie...

A może ktoś ma sprawdzone sposoby aby lukrem własnoręcznie zrobionym takie wzorki malować?

https://pl.pinterest.com/pin/575123814889441599/

https://pl.pinterest.com/pin/575123814893880517/

wydaje mi się, że szprycą z bardzo cieniutką końcówką...raczej rulonika z papieru nie polecam
Margo 09:48, 17 lis 2015

Szprycą z cieniutką końcówką najwygodniej. Ja czasem robie też tak, że obcinam róg w woreczku foliowym, tak zeby uzyskać małą dziurkę, wtedy lukier do woreczka i też super idzie. Byle woreczek nie był z tych bardzo słabych, bo wtedy pęknie przy wyciskaniu.
nawigatorka 10:16, 17 lis 2015

beta napisał(a)

wydaje mi się, że szprycą z bardzo cieniutką końcówką...raczej rulonika z papieru nie polecam

Ja robie wlasnie rulonikiem ale z papieru do pieczenia nie ze sniadaniowego.
nawigatorka 10:16, 17 lis 2015

Margo napisał(a)
Szprycą z cieniutką końcówką najwygodniej. Ja czasem robie też tak, że obcinam róg w woreczku foliowym, tak zeby uzyskać małą dziurkę, wtedy lukier do woreczka i też super idzie. Byle woreczek nie był z tych bardzo słabych, bo wtedy pęknie przy wyciskaniu.

Tak tez mozna.strunowy woreczek np.
nawigatorka 10:17, 17 lis 2015

A jak zrobic taki lukier do zamalowania calego piernika-gesty ale plynny jedniczesnie? Taki jak tlo piernika na inpiracjach motylka
iwka 10:47, 17 lis 2015

trzeba mniej cukru dać, ja robię 1 białko i szkl. cukru, nie jest bardzo gęsty, dużej powierzchni nie pomalujesz bo zastygnie, ale takie pierniczki tak i łatwiej go wyciskać

ciasto leżakuje dzisiaj robota
nawigatorka 11:22, 17 lis 2015

iwka napisał(a)
trzeba mniej cukru dać, ja robię 1 białko i szkl. cukru, nie jest bardzo gęsty, dużej powierzchni nie pomalujesz bo zastygnie, ale takie pierniczki tak i łatwiej go wyciskać

ciasto leżakuje dzisiaj robota

O fajnie.mam nadzieje ze beda Ci smakowaly.musisz sama przetestowac tez grubość ciasta i czas pieczenia bo piekarniki rozne.gdy wyciagasz je z pieca lepiej zostaw do wystygniecia chwile a pozniej dopiero zdejmuj.
Czekam na wiesci jak poszlo

Czyli jesli zrobie taki jak moj tylko troche mniej cukru to bedzie wlasnie taki? I on sie tak ladnie rozleje? I bedzie bialy jak ten do wzorkow.