Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015 » Edycja postu

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Agania 21:00, 22 mar 2015

Otworzyłaś już drugi nr Garden...? Jest piękny artykuł o makach, teraz mam więcej czasu na czytanie...niż na ogród

Podziwiam krokusy, ja też mam na trawniku, tylko przed tarasem kilka kępek, tak na widoku z domu

Kurka z zielonym opierzeniem super wygląda......Soleiroila...można sobie na tej nazwie język połamać

Zdrówka życzę, uważaj na oczęta
Mala_Mi 21:50, 22 mar 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)

Też tak zrobię. Pierwszy raz w tym roku zasadziłam nasionka werbeny do inspektów i modlę się do nich co dzień żeby coś zaczęło kiełkować, mimo że zasiałam parę dni temu (dopiero). I nie wiedziałam co dalej robić, jak ukarze się ten oczekiwany widok, ale już wiem
A jakie duże mają być roślinki, aby można było je przenieść na miejsce docelowe?
I jak rozumiem co roku czeka mnie ta zabawa z werbeną, bo to roślinka jednoroczna? Czy jest jakiś inny sposób na skróty żeby zachwycała swym urokiem?

Tu opisałam sadzonkowanie z części zielnych.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=21
Werbenę mam za krótko by powiedzieć że sama się rozsieje na 100%. Ostatnie zimy były łagodne. Rozsiała się niemiłosiernie I na skróty to najłatwiej było wysłać mi znaczek na przesyłkę i wysyłam każdemu kto chciał gotowe sadzonki Najpiękniej wyciągało się sadzonki z maty wysypanej kamykami Korzonki nienaruszone
Tak się wysiała na rabatach.. i wschodziła, wschodziła i wschodziła .. foto z 11 maja. Czyli do gruntu końcem kwietnia śmiało można wysiać.

Na macie w tym samym dniu nie było widać tragedii do jakiej dojdzie.. wzeszła później, ale bardzo obficie.. kamieni nie było widać W linku na końcu jest widok kilku siewek co zostawiłam pod samymi kamykami To ułamek się został

I czerwona linią pokazuję jak ja dziele wysiewy.. nie bawię się w pikowanie.. odłąmuję po kawałku i fru do ziemi..

A to chyba 6 siewek przeniesionych do sąsiadki ...... nawet u mnie nie raczyły tak się rozbujać.. z tych z kamyków..... foto z października. Osiągnęły wysokość siatki i szerokość zacną. Zagłuszyły róże.. ale po uszach nie dostałam za werbenę.. bo okazałą się atrakcyjniejsza niż róże Ma dożywocie na rabacie

Mysza 22:03, 22 mar 2015

Aniu zdrówka życzę, ja też mam problem
Kochana krokusiki śliczniutkie a Muminek przeuroczy
Mala_Mi 22:06, 22 mar 2015

Margarete - porównuję fotki, bo na wątku to ja niczego nie znajdę

Nawigatorka - byłam i widziałam.. i ugrzęzłam u Ciebie

Ula - w moim przypadku bociany mi mogą tylko wiosnę przynieść i całe szczęście

Kasiek - może źle napisałam.. bardzo podobają mi się wszędobylskie krokusy

Beata - krokusy wciskaj na rabaty, one urosną wszędzie.. w cieniu później zakwitną i się wyciągają.. dają radę pomiędzy korzeniami host, krzewów i innego dobra.. W trawniku to z nimi samo utrapienie. Jak kwitną to pięknie, ale potem koszmar.. chyba, że dosadzać co roku nowe i kosić po przekwitnięciu. Jestem w stanie upchnać w ogrodzie każdą ilość krokusów.. bo rosną tam gdzie nic innego nie ma szans.

Slalom pomiędzy bylinami..... dosadzane jesienią
Mala_Mi 22:27, 22 mar 2015

Renia - jak się urlopuje to i zaległości są I jak nie to też są U mnie nic się nie dzieje ciekawego. Klasyczne ble-ble.

Margi - oj wieki nas u siebie nie było..

Karola -

Mysza - ja połamana już drugi miesiąc, ale ja to co innego.. mi gwarancja się skończyła i części zapasowych do starego modelu już nie produkują

barbara_kraj... 22:28, 22 mar 2015

Pozdrawiam wiosennie, bez śniegu a ze słońcem. Na przekór temu co prognozowali.
Kasik 23:01, 22 mar 2015

Kura przesympatyczna, będzie ozdobą Świąt.

U nas mąż kupił jesienią wielką spalinową glebogryzarkę ( ja zakochałam się w roslinach, a On w super sprzęcie) O tyle dobrze, bo przód jest wymienny i na zimę mozna doczepić pług, a na wiosnę wertykulator.
Jak narazie pług się nie sprawdził- dwa dni sniegu- zobaczymy jak spisze się wertykulator.
Wyśniony traktorek do koszenia nie wchodzi w grę, bo "straciłby głowę" pod pierwszym drzewem w sadzie.

Buziak Aneczko
Madzenka 00:02, 23 mar 2015

Uwielbiam takie "drobiowe" dekoracje swiąteczne
Edyta10 00:26, 23 mar 2015

Kura świetna, muszę się rozejrzeć, może gdzieś taką znajdę
Iwk4 07:27, 23 mar 2015

O dzieleniu werbeny poczytałam. Dziś będę mojæ rozsadzać. Ten łan, to tylko 6 siewek ?