Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

Alija 17:18, 18 mar 2025

Piękne masz przylaszczki, u mnie są te zwykłe, rosną bez szału, nawet trochę się sieją pod brzozami. Krokusy zaczęły ładnie kwitnąć, ale po bardzo mroźnej nocy część kwiatów leży, wstaną jeszcze ???
mirkaka 15:39, 19 mar 2025

Alija napisał(a)
Piękne masz przylaszczki, u mnie są te zwykłe, rosną bez szału, nawet trochę się sieją pod brzozami. Krokusy zaczęły ładnie kwitnąć, ale po bardzo mroźnej nocy część kwiatów leży, wstaną jeszcze ???

Trudno powiedzieć, powinny, chyba że już przekwitają, u mnie bardzo nierówno zaczęły kwitnąć,
kilka już kończy, inne zaczynają,
Margo2 22:00, 20 mar 2025

mirkaka napisał(a)

Jednak nie mam wszystkiego ogarnięte w ogrodzie, wrzosy nadal nie przycięte, rzodkiewka i szpinak nadal nie wysiane,
Wczoraj wzięłam się za przesadzanie hokonki, remontujemy płot, poszerzamy wjazd i przesuwamy furtkę a co za tym idzie ścieżkę do domu. Hakonki rosły na jej skraju, więc muszę je stamtąd wysadzić, ciężka robota

Wydaje się że wszystko mamy zrobione, a potem ciągle coś wyłazi, coś sobie przypominamy i tak będzie aż do jesieni
U mnie też już susza, szczególnie jak w lasku próbowałam coś posadzić

Mirka, zawsze jest coś do zrobienia, ale Ty masz już ładnie ogarnięty ogół. Teraz będziesz skupiać na szczegółach. Ja jeszcze muszę własnie ten ogół ogarnąć. Dzisiaj cięłam żywopłot, ale nie zdążyłam przed zmrokiem zgrabić. Jutro urlop, więc może w końcu coś porobię w ogrodzie i nadrobię zaległości
vita 12:18, 22 mar 2025

mirkaka napisał(a)
Lubię Twoje wpisy, zawsze coś mądrego zawierają Zbadałam swoją ziemię i kompost, kompost zawiera sporo fosforu i potasu, więc będzie idealny dla nich

Ja od kilkunastu lat chcę przebadać swoją ziemię, na chceniu jak dotąd się kończy.
Żart z tymi moimi wpisami Wytłumaczę się W lutym kupiłam na wyprzedaży przekwitniętą cebulicę peruwiańską. Wycięłam pęd kwiatostanowy, posadziłam w lekką mieszankę ziemi. Co zrobić, aby zakwitła w następnym roku? Temat tej cebulicy przerobiłam już kilkanaście lat temu, bez powodzenia. Ostatnio szperałam wśród nawozów i trafiłam na taki, popularny, którego ulotka mnie zainteresowała. W instrukcji napisano, że aby wspomóc kwitnienie, trzeba zastosować go w momencie ruszania wegetacji, w czterech dawkach, co tydzień. Od razu przyszły mi do głowy, moje agapanty, moja świeżo nabyta cebulica, jeszcze kilka innych roślin, które zazwyczaj wspomagałam, lub zapominałam o wspomaganiu latem. Niby prosta sprawa, nawozić, tylko czym i do kiedy kwitnących roślin? Takie to mnie teraz zajmują rozkminiania i stąd taki mój wpis, he he
mirkaka 13:19, 22 mar 2025

vita napisał(a)

Ja od kilkunastu lat chcę przebadać swoją ziemię, na chceniu jak dotąd się kończy.
Żart z tymi moimi wpisami Wytłumaczę się W lutym kupiłam na wyprzedaży przekwitniętą cebulicę peruwiańską. Wycięłam pęd kwiatostanowy, posadziłam w lekką mieszankę ziemi. Co zrobić, aby zakwitła w następnym roku? Temat tej cebulicy przerobiłam już kilkanaście lat temu, bez powodzenia. Ostatnio szperałam wśród nawozów i trafiłam na taki, popularny, którego ulotka mnie zainteresowała. W instrukcji napisano, że aby wspomóc kwitnienie, trzeba zastosować go w momencie ruszania wegetacji, w czterech dawkach, co tydzień. Od razu przyszły mi do głowy, moje agapanty, moja świeżo nabyta cebulica, jeszcze kilka innych roślin, które zazwyczaj wspomagałam, lub zapominałam o wspomaganiu latem. Niby prosta sprawa, nawozić, tylko czym i do kiedy kwitnących roślin? Takie to mnie teraz zajmują rozkminiania i stąd taki mój wpis, he he

Jest specjalnie dedykowany nawóz do cebulowych ale w sklepach trudno go znaleźć, ogrodnik mi mówił że cebulowe trzeba nawozić jak piszesz od początku wegetacji, cebulowe ponoć potrzebują więcej wapnia, może popiołem wystarczy? Tak jak ciemierniki? Spróbuję a może na start dodać trochę azofoski? W Chwaszczynie ogrodnik podsypywał sporą ilością obornika lilie, więc może to jest klucz do sukcesu?

czytam teraz w necie że jednak cebulowe nie lubią zbyt wysokiego ph, najlepiej neutralne Więc trzeba uważać z tym popiołem
Monika83 13:23, 22 mar 2025

mirkaka napisał(a)
jeszcze trochę , za chwilkę przekwitną więc trzeba się nimi nacieszyć

U mnie już niektóre odmiany krokusów przekwitły ale za to inne cebulowe rozpoczynają kwitnienie
mirkaka 14:04, 22 mar 2025

Monka zmobilizowałaś mnie do porobienia trochę zdjęć,

puszkinie są bardzo wdzięczne chyba najwcześniej zaczynają i ciągle kwitną
rosną pod azaliami

mirkaka 14:06, 22 mar 2025

bardzo lubię patrzeć na ciemierniki pod słońce
mirkaka 14:12, 22 mar 2025

wiczomlecz

szachownica raddena

mirkaka 14:15, 22 mar 2025

dziś mieliłam gałęzie, ścinki iglaków poszły pod dwa rodki

przylaszczki mają stulone kwiatki, zimno i wietrznie dziś, mimo słońca