Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

TAR 15:35, 25 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Ciekawe, no u mnie teraz na patelni

No wlasnie, za roslinami nie zajdziesz
mirkaka 09:07, 26 mar 2026

Ewa777 napisał(a)
Pięknie u Ciebie kwitną wiosenne kwiatki Najbardziej przykuwa wzrok puszkinia w tej masie. Ciekawe, kiedy u mnie się tak rozrośnie. Na razie cieszę się tą kępką, którą mam od Ciebie. Śliczne są.

Trochę poczekasz
mirkaka 09:19, 26 mar 2026

W zeszłym sezonie zauważyłam na liściach mojego rodka dziwne kropeczki, właściwie pojawiły się już wcześniej, ale myślałam że taka jego uroda.
Było ich jednak coraz więcej i liście zaczęły żółknąć, okazało się że to rdza rododendronów, może się przenosić ze świerków, ale może też zarażać świerki i inne Rh.
Jedyną metodą to opryski jeśli ilość zaatakowanych liści jest niewielka. Niestety u mnie był cały chory. Internet proponował żeby w takiej sytuacji pozbyć się całe rośliny. Ja zrobiłam coś innego, obcięłam mu wszystkie ulistnione pędy, zostawiając tylko same łodygi. Czy się zregeneruje, czy odżyje, wypuści nowe ? Nie wiem, ale wykopać mogę zawsze,

Było

jest

Przy okazji sprawdziłam pozostałe, mają dziwne liście, może mrozowe uszkodzenia, a może są już zaatakowane, poobrywałam im sporo liści, ale też nie wszystkie, masakra, czekam na lepszą pogodę żeby zrobić oprysk.
Okazuje się że nie ma roślin całkowicie zdrowych, moje Rh które wydawało się że są bezobslugowe a też sprawiają problemy, znów trzeba się z nimi zmierzyć
Chciałaby żeby było kiedyś tak, że ogród nie będzie potrzebował opieki, marzenie
Sonka 09:59, 26 mar 2026

Mirko miałam podobnie na jednym z rododendronów, wtedy ustaliłam, ze to wciorniastki, oberwałam wszystkie zarażone liście, opryskałam, nie pamiętam środka i dzisiaj nie ma śladu po szkodnikach czy chorobie.
W Keukenhof widziałam rododendrony, których gałęzie grubości ręki zostały przycięte i odbijały.
Oglądam tego Twojego i nie wiem co dolegało mojemu, tak bardzo podobnie było.
mirkaka 12:48, 26 mar 2026

Sonka napisał(a)
Mirko miałam podobnie na jednym z rododendronów, wtedy ustaliłam, ze to wciorniastki, oberwałam wszystkie zarażone liście, opryskałam, nie pamiętam środka i dzisiaj nie ma śladu po szkodnikach czy chorobie.
W Keukenhof widziałam rododendrony, których gałęzie grubości ręki zostały przycięte i odbijały.
Oglądam tego Twojego i nie wiem co dolegało mojemu, tak bardzo podobnie było.

U mnie były wszystkie liście tak porażone, szkodników nie widziałam, może to wciornastki, ech, chyba wolałabym, niż rdzę, chyba łatwiej się ich pozbyć. U mnie jeszcze na innych są podobne liście, część oberwałam, część jednak zostało, mam nadzieję że to od mrozu bo na nich nie widać tych kropeczek
Wciornastki mam od kilku lat na powojnikach późnokwitnących, też rujnują mi ich kwitnienie bo kwiaty są jakieś zniekształcone, nierozwinięte prawidłowo
Ewa777 13:00, 26 mar 2026

Szkoda rododendrona. Myślę, że jest w dobrych rękach. Po opryskach odrośnie z nowymi listkami. I rdza i wciorniastek to niepożądani goście. Mam nadzieję, że je przepędzisz.
Sonka 17:53, 26 mar 2026

Mirka, otrzymałam i odebrałam paczkę, jutro i pojutrze będę sadzić, dzisiaj bardzo zimno u nas. Serdecznie raz jeszcze dziękuję.
Joku 19:29, 26 mar 2026

Z chorobami, szkodnikami to jakaś makabra. Ciągle pojawiają się jakieś nowe nieszczęścia.
Ten rodek po przycięciu wygląda całkiem, całkiem. Jak odbije, a chyba powinien to może się całkiem ciekawie prezentować.
Ja w podobny sposób traktuję porażone przez szkodniki rośliny doniczkowe. Jeżeli uda mi się pozbyć szkodników to zazwyczaj rośliny odrastają.
Eupraksja 22:03, 27 mar 2026

mirkaka napisał(a)
Było

O rety, taki dorodny krzew! Trzymam kciuki, żeby Twoja metoda zadziałała!
basia3012 01:22, 28 mar 2026

Mirko, dawno mnie u Ciebie nie było. Ale już nadrobiłam zaległości. Czytam o rodkach, jeden przemarzł, drugi zachorował. Szkoda bardzo. Tylko ten Catawbience Grandiflorum najlepiej przeżył zimę. U mnie na szczęście chyba przeżyły jakoś. Tylko gałęzie od ciężaru śniegu poodłamywały się.