Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

Wafel 11:56, 14 kwi 2026

Byłam w pobliskim C.O, wypatrzyłam przylaszczki, nie wzięłam - jedna maleńka sadzoneczka kosztowała 20 zł, ludzie...
Dorota321 20:54, 14 kwi 2026

mirkaka napisał(a)
Ciemierniki,
siewki

i wsiane w obrzeża

Mirko ciemierniki masz piękne, szczególnie te pełne mi się podobają, ale bardzo też lubię takich uciekinierów. Mają gorsze warunki niż na rabacie, a walczą o przetrwanie jak największe terminatorki.
U mnie dziewanny ogrodowe z upodobaniem sieją się między kostkami w placyku okrągłym. Nie podlane, w spartańskich warunkach, ale rosną i kwitną.
TAR 20:56, 14 kwi 2026

Mirka, padalo dzis u Ciebie? U nas juz tak sucho bylo, ze postanowilam odpalic podlewanie kropelkowe. po 20 minutach przyszly chmury i ladnie popadalo, choc nie bylo w prognozie. Znowu zaklinaie deszczu pomoglo
mirkaka 11:06, 15 kwi 2026

Monika83 napisał(a)
Mirka u ciebie zawsze jest co podziwiać w kwitnieniu, pieknie zakwitły ciemierniki, przylaszczki❤️

Nie wiem jak wasze monitory ale mój trochę te kolory wyjaśnia, w naturze niektóre są ciemno bordowe, czy ciemno bordowo fioletowe
mirkaka 11:11, 15 kwi 2026

vita napisał(a)
Transylwańska wspaniale się u Ciebie czuje, przepiękna U mnie ma chyba zbyt mokro, chyba wykopię i przeniosę na inne stanowisko. Ciemierniki masz cudowne, łakomym okiem zerkam na te z kryską, niestety siewka od Ciebie kryzki nie ma. Tak nas te rośliny ciągle zaskakują

Przylaszczki ciągle kwitną, Cramera znów tylko listki wypuściła, jest ciągle maleńka, jej listki są malutkie, czekam aż dorośnie, dojrzeje

Myślę że siewka miała kryzkę, ale za późno zajrzałaś, jak zaczyna przekwitać to ją traci, u mnie tak się zachowuje, Jola też to potwierdza. Ale jeśli nie to przykro mi ,no jak ją odsadzałam dla Ciebie to ją miała, może to zależy też warunków ?
mirkaka 11:15, 15 kwi 2026

Eupraksja napisał(a)

Kocham też Tylko one takie trudne do utrzymania są... Sadziłam ja, sadziła moja mama, i zawsze zanikały

U Ciebie chyba las iglasty, kwaśna ziemia, one potrzebują zasadowej, liściastej. Choć moje rosną pod forsycją i modrzewiem, który gubi igły jesienią, ale u mnie glina, może u Ciebie piach? Sadząc je dałam do dołków wapna pobudolanego trochę, którego u mnie multum i sadząc inne rośliny muszę go wywalać, bo za bardzo zasadowa ziemia
mirkaka 11:18, 15 kwi 2026

Sonka napisał(a)
U nas strasznie sucho a u Ciebie Mirko?

Sonka, u nas też, w niedzielę robiliśmy wertykulację trawnika, potem nawóz rozsypałam, musiałam nastawić podlewanie. Dziś w nocy trochę popadało, ale niewiele, znów susza wiosenna
mirkaka 11:18, 15 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Byłam w pobliskim C.O, wypatrzyłam przylaszczki, nie wzięłam - jedna maleńka sadzoneczka kosztowała 20 zł, ludzie...

Dam Ci sadzonkę, u mnie już są siewki
April 11:20, 15 kwi 2026

mirkaka napisał(a)
Będę za niego trzymać kciuki, szczerze to też myślę że odbije

Dziś nie mogłam się oprzeć znów żeby nie uwiecznić przylaszczek, no kocham te roślinki, przy okazji i reszta załapała się w obiektyw
Transylwańska ma już 6 kwiatów

Cudo
Ale w sprzedaży takich cudów to nie widzę. Choć pewnie i tak nie do utrzymania byłaby u mnie.

Te ciemierniki w kostce mnie zachwycają. Niezwykła wola życia. Takich ładnych kęp to ja nawet na rabacie nie mam
mirkaka 11:24, 15 kwi 2026

Dorota321 napisał(a)
Mirko ciemierniki masz piękne, szczególnie te pełne mi się podobają, ale bardzo też lubię takich uciekinierów. Mają gorsze warunki niż na rabacie, a walczą o przetrwanie jak największe terminatorki.
U mnie dziewanny ogrodowe z upodobaniem sieją się między kostkami w placyku okrągłym. Nie podlane, w spartańskich warunkach, ale rosną i kwitną.

Ja myślę Dorotko, że tam w kostce mają dobre warunki, wilgoć, zasadowa ziemia i próchnica z liści azalii, bo to stanowisko przy azaliach jest

Ja zbytnio nie lubię takich samosiewów roślin, te ciemierniki mnie zaskoczyły, s a zdrowe, więc zostawiam, jeden krokus też się w szczelinie między płytami chodnikowymi wsiał, i rośnie, też mi nie przeszkadza, nie jest ekspansywny, natomiast nie lubię szafirków, ich rozsiewania się, ich liście nie są ciekawe, nie zawsze kwitną, dla mnie trochę chwast który po trochu eliminuję z niektórych miejsc
Jak się czujesz Dorotko? Zdrówka z całego serca Życzę