Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "W kolorze blue"

"W kolorze blue"

aga_szsz 08:24, 16 kwi 2015

Ok. nie ma sprawy i "ciśnienia"
Zielona 10:47, 16 kwi 2015

Grujecznik u nas nie rośnie szybko, ale liście ma małe, jak brzozowe. W oczku mogą być problemem, ale na rabatach znikają same, bo albo je wywiewa, albo się utylizują wśród kory

Grujeczniki można ciąć. Podobno za granicami naszego wciąż edukującego się ogrodowo kraju robią z nich strzyżone żywopłoty.

Generalnie są wielopienne, ale w szkółkach spotkasz wyprowadzone na jednopienne i wówczas są smukłym drzewem o nienachalnej, wrzecionowatej koronie.

Liście mają piękne przez cały sezon. Startują jako pomarańczowo-bordowe, potem mają żywozieloną barwę, a kończą w wielkim stylu w przedziwnej różowo-czerwono-żółtej kombinacji, zależnej podobno od tego, na jakiej glebie rosną, ale również od tego, jakie temperatury funduje im jesień.
Zielona 10:49, 16 kwi 2015

Dodam u Ciebie, żebyś miała komplet informacji w swoim wątku:
Grujecznik nie kwitnie. Jeśli chcesz, machnę dzisiaj fotki startującego i wrzucę wieczorem.

iwonadm 10:50, 16 kwi 2015

Uwaga na odmiany mój wcale się nie przebarwia
do tego tnę go i mam niski konar (15cm) od dołu
gdzieś kiedyś czytałam, że najpierw może rosnąć korona potem pień, ale nigdzie nie otrzymałam potw. tej informacji
choć na stronie związku szkółkarskiego jest informacja że w młodości przypomina krzew więc pewnie o to chodzi

Ensata 10:53, 16 kwi 2015

Zielona napisał(a)
Dodam u Ciebie, żebyś miała komplet informacji w swoim wątku:
Grujecznik nie kwitnie. Jeśli chcesz, machnę dzisiaj fotki startującego i wrzucę wieczorem.

Kurcze, to kłamliwe info zamieścili??? A ja go już chcialam kupić http://www.ogrodkroton.pl/towar.3627.grujecznik.japonski.placzacy-cercidiphyllum.jap.pendulum.html

W sensie, że ten egzemplarz na stronie, ale u kłamczuchów nie kupuje w takim razie
Ensata 10:54, 16 kwi 2015

iwonadm napisał(a)
gdzieś kiedyś czytałam, że najpierw może rosnąć korona potem pień, ale nigdzie nie otrzymałam potw. tej informacji
choć na stronie związku szkółkarskiego jest informacja że w młodości przypomina krzew więc pewnie o to chodzi

No i co teraz? idę guglać który się przebarwia. Zielona, fotę bardzo chętnie! Na kolejnej stronie potwierdzają, że kwitnie. A moze to kwestia klimatu?
Ensata 11:00, 16 kwi 2015

iwonadm napisał(a)

A masz może zdjęcie?
iwonadm 11:29, 16 kwi 2015

to zdjęcie jest z ok sierpnia obcięłam gałezie bo miał brzydkie liście co widać
za to odrosty ładne czerwone
to jest z ok maja liście jeszcze ładnie wyglądają

a tak wczesną wiosną

iwonadm 11:31, 16 kwi 2015

Ensata 11:38, 16 kwi 2015

Dziękuję pięknie za zdjęcia Wygląda ciekawie