Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "W kolorze blue"

"W kolorze blue"

aga_szsz 13:17, 13 kwi 2015

Właśnie w tą stronę kombinujemy...

Pospieszyliśmy się trochę z zasypywaniem, teraz trzeba znów odkopać , nawet głębiej i robić te studnie...

I tak ciągle do tyłu...

No cóż, człowiek uczy się na swoich błędach, a niestety w kwestiach ogrodowych mogę liczyć tylko na siebie
Ensata 13:45, 13 kwi 2015

Aga, a powiedz mi jedna rzecz. Woda spływa bo masz dom w dole?Skąd ona płynie?Rozumiem, ze masz odprowadzenie wody po terenie? A nie mozesz po prostu obnizyć w jednym miejscu terenu i tam zrobić strefę?Studnie chłonne, nawet najtańszym kosztem, z kręgów betonowych to niestety spory wydatek. Współczuję, miałam problem z wodą w starym ogrodzie. Kiedyś karpie koi wyciągałam z trawy jak była porządna ulewa. Niektóre mi nawet wypłynęły na trawę do sąsiada. Mam dreszcze na samo wspomnienie.
aga_szsz 14:16, 13 kwi 2015

Cała działka jest mniej więcej na tym samym poziomie. Problem w tym, że nigdzie nie ma studzienek i odprowadzenia wody deszczowej. Po ulewach zbiera mi się w piwnicy, stąd pompowana jest do jednej studni z kręgów betonowych, a że ta okazała się za mała, to dalej do drugiej na ogrodzie. Ta też nie spełnia swojej roli, jest za płytka, więc dalej do baniaków plastikowych.

To jedna sprawa...
a druga, to woda na ogrodzie, z wielkiej powierzchni dachu garażu, leci do w/w baniaka- potem na podlewanie roślin, ale najgorzej w miejscu, gdzie było bajorko. Tam woda praktychnie stoi czały czas, opada tylko w czasie suszy.

Także jak pada mam problem z pozbyciem się wody, jak susza nie mam na podlewanie, bo taki 1 baniak 1500 litrowy wystarczy na 1 dzień na mój ogród.

Mieliśmy kopać studnię z kręgów, kolejną, żeby podłączyć potem nawadnianie, ale ona nie odbierze deszczówki, a przy suszy obawiam się, że poziom wód gruntowych opadnie do poziomu 0.
Głębinowa kosztuje ok 10 tys ,(za drogo na teraz) woda będzie, ale przy opadach mnie zaleje.
Ani tak ani tak
Ktoś mi podpowiedział, żeby pogłębić bajoro, zrobić drenaż, studnie z metalowych koszy po butelkach i zwiru i zasypać dopiero.
Majena 15:02, 13 kwi 2015

Pieknie zerknełam i zostajepozdrawiam
Madzenka 20:04, 13 kwi 2015

Piękne plańy oczkowe
tusiawka 22:50, 13 kwi 2015

Dzieciaki uwielbiają się bawić przy oczku, ostatnio lalka była "chrzczona" przy gejzerze. Mam dzieci z serii milion pomysłów i zero strachu, więc ryzyko było spore.
Ensata 09:17, 14 kwi 2015

aga_szsz napisał(a)
Cała działka jest mniej więcej na tym samym poziomie. Problem w tym, że nigdzie nie ma studzienek i odprowadzenia wody deszczowej. Po ulewach zbiera mi się w piwnicy, stąd pompowana jest do jednej studni z kręgów betonowych, a że ta okazała się za mała, to dalej do drugiej na ogrodzie. Ta też nie spełnia swojej roli, jest za płytka, więc dalej do baniaków plastikowych.

To jedna sprawa...
a druga, to woda na ogrodzie, z wielkiej powierzchni dachu garażu, leci do w/w baniaka- potem na podlewanie roślin, ale najgorzej w miejscu, gdzie było bajorko. Tam woda praktychnie stoi czały czas, opada tylko w czasie suszy.

Także jak pada mam problem z pozbyciem się wody, jak susza nie mam na podlewanie, bo taki 1 baniak 1500 litrowy wystarczy na 1 dzień na mój ogród.

Mieliśmy kopać studnię z kręgów, kolejną, żeby podłączyć potem nawadnianie, ale ona nie odbierze deszczówki, a przy suszy obawiam się, że poziom wód gruntowych opadnie do poziomu 0.
Głębinowa kosztuje ok 10 tys ,(za drogo na teraz) woda będzie, ale przy opadach mnie zaleje.
Ani tak ani tak
Ktoś mi podpowiedział, żeby pogłębić bajoro, zrobić drenaż, studnie z metalowych koszy po butelkach i zwiru i zasypać dopiero.
U mnie woda z rynien jest złapana w rurę drenarską i odprowadzona do bajorka biegiennego. Współczuję i trzymam kciuki za rozwiazanie
Ensata 09:18, 14 kwi 2015

Madzenka napisał(a)
Piękne plańy oczkowe
A, ta to jeszcze zdąży czapką machać u innych
Ensata 09:18, 14 kwi 2015

tusiawka napisał(a)
Dzieciaki uwielbiają się bawić przy oczku, ostatnio lalka była "chrzczona" przy gejzerze. Mam dzieci z serii milion pomysłów i zero strachu, więc ryzyko było spore.
fakt, woda przyciaga niesamowicie.
lojalna_ 10:17, 14 kwi 2015

Heloł buziaki szybkie zostawiam i nadrobie wieczorkiem u Ciebie na kapiele jeszcze za zimno ...chyba.... Hihihi