Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

Alicja169 20:14, 10 mar 2017

Jak bliżej przyjrzałam się swoim propozycjom, zajrzałam do szkółek to okazuje się:
1/ jałowiec Limeglow rzadko w ofercie, ma powolny przyrost ale docelowo w szerokości 1,5 m. Odpada nie ma tyle miejsca

2/ Golden Tuffet - owszem dostępny, wielkość ok. może być.

3/Tuja Bowling Ball - wolno rosnąca, więc ok. chociaż docelowo szerokość 1 m.
sama nie wiem czy będzie pasować.

4/ Picea Pungens glauca, hmmmm, znalazłam wysoki egzemplarz za 500 zł. Nie wiem......

I co wobec tego, jestem w punkcie wyjścia.(

Chyba z prośbą o radę do Danusi się udam ...........bo wiem, że nie wiem co tam posadzić.
Alicja169 11:51, 11 mar 2017

Szkółka Daglezja w Rykach jeszcze śpi, telefonów ni odbierają.
Pogoda dzisiejsza nie sprzyja spacerom na świeżym powietrzu, za chwilę zacznie padać
Milka 11:58, 11 mar 2017

Wiesz co Alu, mnie się wydaje, że pomysł aby zwrócić się do Danusi, będzie najlepszy, bo cokolwiek tu nie wymyślamy i tak potem musisz weryfikować 500zł...hym, za dużo, w tej kwocie całą rabatę zrobisz.
Udanego weekendu, dziś mam słońce,, a wczoraj jak miałam wolne, lało.
Alicja169 21:14, 12 mar 2017

Nadal zgłębiam temat niskich iglaków. Dziś czytałam artykuł Danusi o iglakach i wynotowałam takie klasyfikacje niskich, :
cyt. z art.
"Z iglaków o pokroju kulistym i gniazdowym polecam żywotniki: Thuja occidentalis 'Danica', 'Golden Tuffet', 'Globosa', 'Golden Globe', 'Amber Glow', jodły: Abies balsamea 'Nana', Abies lasiocarpa ''Green Globe', świerki z gatunku Picea glauca: 'Alberta Globe', ' Echiniformis', Picea omorika 'Pinokio', Picea pungens 'Hermann Naue' i 'Śleszyn'.

teraz będę kolejno oglądać te wymienione
Męczy mnie ten temat, bo nadal wiem, że nie wiem - co tam ma być
Już byłam skłonna dać tam tylko trzmieliny i jakieś trawy, ale tam jest więcej miejsca, na obwodzie mam około 20 mb
Alicja169 21:51, 12 mar 2017

10. Thuja occidentalis ‘Salaspils’ 11. Picea abies ‘Pumila Glauca
też do sprawdzenia

ten link ważny

http://www.baltezers.lv/?atvert=galerijas&gid=4
Rosa 22:27, 12 mar 2017

Szkółka z Pisarzowic ma fajne iglaki i też szczepione na nóżkach po bardzo przystępnych cenach. Wystawiają też na allegro. Może popatrz co mają w asortymencie. Ja u nich kupowałam i jestem b. zadowolona. Popatrz na cyprysiki nana gracilis i szczepione kosodrzewiny zmieniające kolor na zimę . Może coś Cię zainspiruje?
Alicja169 23:04, 12 mar 2017

Rosa napisał(a)
Szkółka z Pisarzowic ma fajne iglaki i też szczepione na nóżkach po bardzo przystępnych cenach. Wystawiają też na allegro. Może popatrz co mają w asortymencie. Ja u nich kupowałam i jestem b. zadowolona. Popatrz na cyprysiki nana gracilis i szczepione kosodrzewiny zmieniające kolor na zimę . Może coś Cię zainspiruje?

Dzięki Ewa, ale chodzi Ci o Kulasa czy o inne szkółki, bo w Pisarzowicach jest kilka szkółek. Zajrzałam tam. W W-wie nie ma ich sklepu.
Jeśli masz kontakt na allegro to proszę napisz priv.
Fajny ten cyprysik nana , taki pokręcony.
Alicja169 16:45, 13 mar 2017

Bardzo miła przesyłka dzisiaj do mnie dotarła (swoją droga poczta "idzie"7 dni z Krakowa do W-wy

Oto ona:

Wszyscy wiedzą, kto takie słodkie torebusie przeszywa na maszynie ?
No właśnie, forumowa koleżanka Gosia " target="_blank" rel="nofollow">www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone

Gosiu, dziękuję serdecznie. Dostałam obiecany aminek egipski i dodatkowo 3 torebeczki pomidorów oraz agastache, czyli kłosowiec fenkułowy

Gosienko dzięki serdeczne, chciałabym się zrewanżować, ale z nasionek to Ty chyba masz wszystko? A może jednak coś by się jeszcze u Ciebie zmieściło ?
Buziaki
Alicja169 16:54, 13 mar 2017

Buszowałam wczoraj po OB, potrzebowałam kupić ziemię.
Wiadomo, wróciłam nie tylko z tym co potrzebne.
M.in. to:

Sprawdziłam, dobrze się spisuje w cięciu bukszpanów, cena niewygórowana 138 zl,
Ma akumulator ładowany prądem.
Działa bez zarzutu

Koniec męczarni z cięciem bukszpanów nożyczkami
Alicja169 22:35, 13 mar 2017

Wykonałam morderczą pracę wszystkie (prawie) siewki przeniosłam do nowej ziemi, pojemniki umieściłam w starej szklanej szafce, którą uwolniłam z różnych Różności
Ta sama szafka, która w ub. roku była użyta jako szklarenka, teraz okazała się niezbędna i niczym nie zastąpiona
Szafkę chyba okleję taśmą ( aby nie weszły tam ziemióry (to oczywiście żart)

Sporo siewek poszło won