Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

Alicja169 11:18, 08 mar 2017

Teraz uciekam, bo skarbówka mnie wzywa.
Alicja169 15:20, 08 mar 2017

Tu zrobiłam zestawienie stanu istniejącego i ewent. zmiany. Brakuje mi chyba jakiś większych punktów. Z inspiracji Kasi wybrałam kilka alternatywnych:
Picea pungens glauca, Pinus mugo Winter Gold, Picea pungens Koster
Alicja169 15:26, 08 mar 2017

Na fotce jest niesprzątnięty bałagan po grabieniu
Po lewej od brzegu są carexy (po zimie słabiutkie) potem kulki bukszpanowe, w dalszym rzędzie hortensje, też słabo widoczne
Trochę różności - mahonia, magnolia (2), rząd piwonii a nad płotem tuje cięte na "buławę", sąsiad za płotem posadził jakieś szybkorosnące tuje i nie ma sensu tych moich puszczać w górę.
W prawym rogu u góry (od strony domu jest dość duża hortensja, wieloletnia, calkiem ładnie w lecie kwitnąca>, a w dolnym prawy rogu - paulowania.
No i jeszcze ambrowiec - młodziutki, po lewej bliżej brzegu.
wszystkie nasadzenia stosunkowo młode, za wyjątkiem jednego krzaka hortensji (ta w rogu) i paulowni (ponad 5 lat).

a tak latem było

Alicja169 15:28, 08 mar 2017

Iwonce i Ewie dziękuję za instrukcję - spróbowałam i udało się nanieść napisy. Muszę potrenować z tym programem
Alicja169 15:43, 08 mar 2017

jeszcze jedno z nazwami roślin

zapomniałam o trawach: 4 miscanty pod płotem
anka_ 15:46, 08 mar 2017

Ja podobnie jak Irenka kocham wszystkie iglaste. I wydaje mi się, że biorąc pod uwagę sąsiedztwo dużych drzew naprzeciwko pasowałaby w tym miejscu. Tylko czy nad nią nie biegną przewody elektryczne? Bo może to tylko takie złudzenie na zdjęciu...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Alicja169 15:50, 08 mar 2017

anka_ napisał(a)
Ja podobnie jak Irenka kocham wszystkie iglaste. I wydaje mi się, że biorąc pod uwagę sąsiedztwo dużych drzew naprzeciwko pasowałaby w tym miejscu. Tylko czy nad nią nie biegną przewody elektryczne? Bo może to tylko takie złudzenie na zdjęciu...

Przewody telefoniczne biegną wzdłuż płotu, praktycznie poza działką
(szczerze mówiąc nie wiem po co komu telefon przewodowy?), no ale linia pozostała.
Spostrzegawcza jesteś Aniu
Alicja169 15:56, 08 mar 2017

Ta daglezja - kontrowersyjna - jest jedynym dużym drzewem z tej strony ogrodu.
Wszystkie inne drzewka będę cięła, łacznie z tujami przy płocie. Ale jakoś muszę się osłonić od ulicy, stąd te tuje
A i jeszcze jedno mam tam drzewko, którego nie widać na fotce, jest przy śmietniku, dlatego na uwidaczniam tego miejsca. Jest to glediczja. Ona jest po prawej stronie od tej rabaty (okręgu), po drugiej stronie ścieżki do furtki. Furtka u mnie praktycznie jest nie używana, nawet gości wpuszczam bramą, bo mogę z domu otwierać.
Alicja169 16:00, 08 mar 2017

Kasya napisał(a)
Nie wywalaj zdjęć, to tylko wycięte roslinki
Muszę na kompie obejrzeć bo nic nie widzę
Podoba mi się kompozycja roznokolorowych iglakow
Pomiędzy nimi mogą pojawiać się latem i jesienią zwiewne trawki a wiosna kwitnace tulipany...

Myślisz Kasiu, że to jest ok. jak zostawię te wycięte roślinki z internetu naniesione do mojej fotki ? Nie chciałabym aby szefowa zwróciła mi uwagę, że wklejam nie swoje
Alicja169 16:53, 08 mar 2017

Przypomniałam sobie, że pod płotem na dużej rabacie mam 4 trawy, wielkie miscanty:
Ballerina szt 2 i Sirene szt 2. teraz nie widać bo scięłam.