Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Malgosik 15:36, 11 paź 2015

Bożenko. Czy te hortensje, które wyprowadzalassna patyczku do góry mają na tyle silny pieniek, że dają radę utrzymać koronę?
Ile lat trwa zanim powstanie patyk i chociaż minimalna korona?
Da się zrobić prosciutki pieniek?
ewsyg 16:09, 11 paź 2015

Bożenko, derenie też mi się podobają. Mam dwa i na więcej chyba nie znajdę miejsca, a szkoda. Pozdrawiam
bozga 17:08, 11 paź 2015

Matka napisał(a)
One muszą i zimą CUDNIE wyglądać

To fakt, takie zasuszone kwiatostany też maja swój urok
bozga 17:12, 11 paź 2015

Kasya napisał(a)
U ciebie wciąż jeszcze późne lato
Nie pamietam w jakim rejonie masz ogrod ale chyba daleko ode mnie bo u mnie Juz szaro, zwazone rośliny i brązowe kwiatostany hortek
Ja Juz czekam na wiosnę

Ja mieszkam w lubuskim, na szczęście jest to jeden z najcieplejszych rejonów Polski
bozga 17:16, 11 paź 2015

Jana napisał(a)
Bożenko, bardzo dziękuję za pomoc mam pytanie do kiedy radzisz sadzić hortensje by się przyjęły? mam na oku hortensję i nie wiem czy lepiej ją kupić na wiosnę czy spokojnie teraz mogę ją jeszcze kupić i wsadzić....na marginesie studiuję Twój wątek od początku (jeszcze nie zgłębiłam całości) i jestem zachwycona Twoim ogrodem

Hortensje z doniczki jak najbardziej możesz sadzić dopóki ziemia nie zamarznie, ja na pewno nie czekałabym do wiosny, tym bardziej, że w sklepach raczej trudno na wiosnę znależć sadzonki
bozga 17:18, 11 paź 2015

olga80 napisał(a)
moje hortki dziś brązowe ogrodówka w doniczce zważona kiedy powinnam ją wynieść do garażu i podlać jeszcze na zimę ?

Ja większość swoich schowałam już wczoraj do garażu, ziemia powinna być tylko lekko wilgotna, w miarę zasychania listków warto je delikatnie usuwać, zapobiegnie to pojawieniu się chorób grzybowych
agnieszka_m 17:20, 11 paź 2015

bozga napisał(a)

Ja większość swoich schowałam już wczoraj do garażu, ziemia powinna być tylko lekko wilgotna, w miarę zasychania listków warto je delikatnie usuwać, zapobiegnie to pojawieniu się chorób grzybowych

A kiedy przycinasz ogrodówki w donicach???
bozga 17:22, 11 paź 2015

monteverde napisał(a)
Wpadnij do mnie na stronę 1389

Oczywiście wpadłam Nalewka bardzo by mi się przydała, dopadło mnie nagle jakieś choróbsko, dzisiaj ledwo żyję, nawet nie chce mi się wyściubić nosa z domu
bozga 17:32, 11 paź 2015

Malgosik napisał(a)
Bożenko. Czy te hortensje, które wyprowadzalassna patyczku do góry mają na tyle silny pieniek, że dają radę utrzymać koronę?
Ile lat trwa zanim powstanie patyk i chociaż minimalna korona?
Da się zrobić prosciutki pieniek?

Na szczęście pieniek grubieje z wiekiem i nie ma problemu z utrzymaniem korony. Korona, wprawdzie skromna, jest już w pierwszym roku. Młodziutkie rośliny pienne odciążam jednak na zimę i kwiatostany wycinam, resztę kształtowania korony pozostawiam na wiosnę
Patyk powstaje od razu ( ukorzeniam najdłuższe i w miarę proste pędy, ten na pierwszej fotce nadaje się idealnie- usunę tylko kwiatostan, po pojawieniu się pączków pozostawiam tylko te na samej górze, resztę obrywam

A tak wygląda to już później, pierwsze dwa lata warto pomęczyć się nad kształtowaniem korony i uzyskaniem jak największej liczby rozgałęzień
bozga 17:35, 11 paź 2015

ewsyg napisał(a)
Bożenko, derenie też mi się podobają. Mam dwa i na więcej chyba nie znajdę miejsca, a szkoda. Pozdrawiam

To piękne drzewka i dają dużo satysfakcji gdy zaczynają kwitnąć
W tej chwili większość dopiero zaczyna się przebarwiać, można też już dostrzec przyszłe kwiatki

Owocki też są oryginalne