Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

sylwia_slomc... 19:25, 06 lis 2015

Moje takie to będą dopiero za jakieś 5 lat Twoje śliczne duże
iwka 19:31, 06 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Moje takie to będą dopiero za jakieś 5 lat Twoje śliczne duże

No bo jak sobie przeliczylam na metr 4 sztuki małych ok.50 cm, to na pięciu metrach nie wiele więcej zaplacilam za te 5 szt. duzych no i od razu je widać oby tylko się przyjęły
lojalna_ 19:32, 06 lis 2015

Iwka podlewaj je troszkę ale systematycznie nie przesusz bo będziesz miala ze mną do czynienia ......pilnuj ich boskie sa
iwka 19:34, 06 lis 2015

lojalna_ napisał(a)
Iwka podlewaj je troszkę ale systematycznie nie przesusz bo będziesz miala ze mną do czynienia ......pilnuj ich boskie sa

Ja to się obawiam, że je prędzej zaleję czyli jak, codziennie po trochu czy rzadziej?
India 19:57, 06 lis 2015

super zazdroszczę
Toszka 20:13, 06 lis 2015

Teraz wazne, by ziemia dobrze oblepiła korzenie. Za dwa, trzy dni koniecznie wsadź rękę przy korzeniach, bo moze sie okazać, że gdzieś znajdziesz dziurę i będzie trzeba uzupełnić ziemi.

Nie ma reguły z podlewaniem - czasami trzeba raz w tygodniu, obficie, a czasami raz na dwa tygodnie.
lindsay80 20:53, 06 lis 2015

o żesz... aż się niecenzuralne słowa cisną na usta - jest super!
21:18, 06 lis 2015
Mega wypas
Myślę,że jak teraz jest listopad to dwa razy w tygodniu chyba wystarczy,ale połóż przy bryle korzeniowej węża i niech się porządnie i długo leje
Pewnie niedługo przyjda deszcze Twoi sprzymierzeńcy w ich ukorzeniamiu się!
Boskie te okazy
olga80 08:46, 07 lis 2015

Ale zaszalałaś fajnie sadzić takie duże okazy efekt jest od razu
Toszka 10:24, 07 lis 2015

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
Mega wypas
Myślę,że jak teraz jest listopad to dwa razy w tygodniu chyba wystarczy,ale połóż przy bryle korzeniowej węża i niech się porządnie i długo leje
Pewnie niedługo przyjda deszcze Twoi sprzymierzeńcy w ich ukorzeniamiu się!
Boskie te okazy

Tak to można było robić jak były upały i potworna susza. Z jedna uwagą - nie może się porządnie lać, a jedynie siąpać aby ziemia zdążyła się opić wody i głęboko nasiąknąć.
Nie ma nic gorszego jak zalanie cisów - korzenie błyskawicznie gniją.
Teraz najważniejsze, aby ziemia dokładnie oblepiła bryłę i aby nigdzie nie pozostała wolna przestrzeń.
Podlewać trzeba z głową, wyczuciem i dostosowaniem do typu gleby w ogrodzie - na piaszczystej=przepuszczalnej obficiej, częściej, a na ciężkiej, gliniastej, długo trzymającej wodę rzadziej.

I tak, z wielkim prawdopodobieństwem późną wiosna częściowo się obsypią, bo będą się aklimatyzować. W przyszłym roku maja się korzenić, bo kopane cisy korzenią się ok. dwa sezony. Wiosną, w połowie kwietnia można je ponownie podlać Korzonkiem. A w kolejnym sezonie zaczną puszczać prawdziwe przyrosty (u mnie to nawet 60cm).
Masz Iwonko cisy z porządnego, rzetelnego, sprawdzonego źródła. Będzie dobrze