Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 11:58, 08 mar 2016

Makao_J napisał(a)
Macham i pozdrawiam.
Weekend się zbliża więc nie będę mogła tyle siedzieć na forum. Ale od poniedziałku nadrobię.
A na razie na zapas zostawiam pozdrowienia
ja też ostatnio mało na forum ale widziałam Twoje doniczkowe cudne roślinki
iwka 11:59, 08 mar 2016

Anda napisał(a)
Czekoladowe kosmosy... hmm... może też się skuszę...

Ja muszę swoje chyba już wyciągnąć ze schowka, o ile całkowicie nie uschły
Kawa 12:01, 08 mar 2016

no to odbieraj tego kompa
iwka 12:06, 08 mar 2016

Kawa napisał(a)
no to odbieraj tego kompa
nawet jak odbiorę to mnie nie dopuszczą, chodzą nabuzowani od kilku dni, no bo przecież bez internetu żyć się nie da a mi jakoś tak dobrze, zerknę sobie od czasu do czasu w telefonie i jest ok.
lojalna_ 12:08, 08 mar 2016

Żabeczko świętujemy? Czy odmawiamy świętowania hihi
iwka 12:12, 08 mar 2016

lojalna_ napisał(a)
Żabeczko świętujemy? Czy odmawiamy świętowania hihi
ja dzisiaj świętuję, siedmiu panów w pracy i ja sama samiuteńka a co mi tam
Kawa 08:59, 09 mar 2016

iwka napisał(a)
ja dzisiaj świętuję, siedmiu panów w pracy i ja sama samiuteńka a co mi tam

o matko to oni cię chyba ra rękach nosza?

Iwonka co w ogródku?
iwka 09:35, 09 mar 2016

Marzenka napisała

Krótka ściąga dla poczatkujacych trawiastów :
- stipy tniemy na wysokosc 10-15 cm
- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- rozplenice- na jeża krótko
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty. Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie?
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?

i jeszcze to http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/plikiporady/tabela-mieszania-srodkow-owadobojczych-i-grzybobojczych.pdf
Agatek 09:44, 09 mar 2016

skopiuję do siebie te mądrości
iwka 09:49, 09 mar 2016

Kawa napisał(a)

o matko to oni cię chyba ra rękach nosza?

Iwonka co w ogródku?
w ogródku? hmm nie wiem, od niedzieli nie byłam opryskałam miedzianem i deszcz sobie popadał. Bukszpany jakieś takie żółte, nadal coś im dolega, szkoda mi ich

Wczoraj miałam akcję pikowania szałwi, posadziłam w doniczki kłącza o których zapomniałam i leżały tydzień.
Zrobiłam też rewolucję ze stipą, wkurzały mnie te nitki więc pozbierałam w większe kupki i jeszcze raz powsadzałam. Teraz to wyglądają jak ładne sadzoneczki i miejsca od razu mam więcej Mam jeszcze lobelię do pikowania ale to chyba gorsze od stipy. No i stwierdziłam, że więcej w domu nic nie sieję, reszta idzie prosto na rabaty

ogrodowo tyle, muszę się wziąć za mały remont w kuchni, sufit mam do malowania i tapeta kupiona leży. Cztery lata temu mówiłam, że to już ostatni raz robię remont w starym domu, a tu niestety wyszło jak wyszło. Może teraz będzie ten ostatni raz