Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 10:21, 26 kwi 2016

Sylvana napisał(a)
Ooooo....doczekałam się na donice....super wyszły.
Używałaś samego cementu czy z ulepszaczami na mróz?

Jak się robi takie kuleczki...równiutka jak z fabryki

sam cement, w ubiegłym roku robiłam pierwsze kulki i jedna, pierwsza chyba jaką zrobiłam trochę się rozwaliła, ale to z braku doświadczenia bo za wcześnie ją z formy wyjęłam i część się odkruszyła. Tam dostawała się woda i odprysło, pozostałym nic nie jest. Gwiazdy też stały całą zimę na dworze i jest ok. Za formę do kuli robią stare szklane klosze, wlewasz beton i po kilku dniach delikatnie tłuczesz klosz

zoja napisał(a)
donice rewelacja!
trwałe one są? tak sobie pomyślałam, że są barwniki do betonu to można i kolorowe robić
Trwałość to chyba zależy od dobrze zrobionego betonu, ja amator to może być z tym słabo zobaczymy. Dziewczyny robiły i całą zimę stały na dworze. Mi jakoś bardziej takie naturalne się podobają, ale jak ktoś lubi to na pewno taki barwnik zda egzamin i też fajnie będzie wyglądało

MirellaB napisał(a)
Iwka sama te betony robiłaś?
sama, własnymi ręcami wczoraj przy wyciąganiu straciłam nawet trzy paznokcie ale mało to ważne, dobrze że donice całe

babka napisał(a)
Betonki wypasine wyszły, zdolna jesteś. Ja stale mam problem z środkowym" wkładem. Żaden obwód wiaderak nie pasuje, albo za mały albo za duży. Polecę w kulki
też miałam z tym problem ale znalazłam większe doniczki i w miarę pasują, wczoraj wsadziłam do środka wiadro mojego ema, używa go do mycia auta, hihi chyba jeszcze nie widział

Wszystkim bardzo dziękuję za pochwały, miłe to bardzo Wczoraj znalazłam jeszcze dużą rurę kanalizacyjną i mam chęć zrobić świeczniki takie jak Asia czy Polinka, ale gdzie ja je postawię no i jeszcze dumam nad dużą prostokątna donicą, starą szafkę już mam
Mirka 10:30, 26 kwi 2016

Następnym razem jak będzie produkcja to poprosimy relację z prac krok po kroku wraz z fotkami Donice super wyyszły Wstawisz do nich donice plastikowe czy od razu ziemia? Ja kiedyś robiłam takie donice ale w.betonie.maczałam szmaty i owijałam donice plastikowe wytrzymały trzy sezony kruszyły się.
dominika_ 10:37, 26 kwi 2016

Zdolna kobitka z Ciebie
iwka 10:38, 26 kwi 2016

Mirka napisał(a)
Następnym razem jak będzie produkcja to poprosimy relację z prac krok po kroku wraz z fotkami Donice super wyyszły Wstawisz do nich donice plastikowe czy od razu ziemia? Ja kiedyś robiłam takie donice ale w.betonie.maczałam szmaty i owijałam donice plastikowe wytrzymały trzy sezony kruszyły się.
chyba będą służyły jako osłonki, środek maja dość duży to spora doniczka się zmieści, wydaje mi się że tak będzie lepiej, zmieni się koncepcja nasadzenia to smyk z doniczką i wyjęte Trzy sezony to i tak sporo, widziałam własnie kiedyś już taka metodę, ale nie zdążyłam zrobić Wyszły mi trzy donice i dwie kulki i zużyłam trochę więcej jak pół worka cementu, taczkę żwiru więc koszt niewielki w porównaniu do sklepowych cen warto nawet na kilka sezonów
zielinka 10:38, 26 kwi 2016

Nie będę oryginalna i też powiem, że donice są świetne. Koniecznie pokaż zdjęcia z pracy, kiedy będziesz robić coś jeszcze!
iwka 10:39, 26 kwi 2016

dominika_ napisał(a)
Zdolna kobitka z Ciebie
jaka tam zdolna wszystko u dziewczyn podpatrzone, ale faktem jest że wolę mieszać beton niż w garach