Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 11:07, 16 maj 2016

anbu napisał(a)

O krczak ale ładnie napisane, rozmarzyłam się normalnie. Iwka chciałam Cię jeszcze zapytać o cisy które sadziłaś, te duże. Jak się mają, napisz proszę Czy się już otrząsnęły po przeprowadzce?
Moje trochę żółkną. Mam stresa

Toszko czy one mogą/mają tak żółknąć?

Kami forum trudne jest. Ja sama czasem coś palnę a powinnam się w język ugryźć Napisałam kiedyś w żartach, że zgwałciłam swego chłopa (oczywiście w jakimś kontekście) i mam wrażenie ludzie nie wyłapali z tekstu nic innego tylko właśnie to żem gwałcicielka
No widzisz jaką ja mam opinię na forum - Baby gwałcicielki Luz
Kami kofffamy Cię wszystkie, no

Moje dwa z pięciu mają zielone przyrosty, widać że z nimi będzie ok. pozostałe trzy też mają przyrosty ale mniejsze i jakieś takie nie zielone, wygląda to jak podwiędłe takie no i trochę się sypią, ale Toszka pisała, że tak będzie więc na razie stresa powstrzymuję
Kawa 11:14, 16 maj 2016

a ja szukam cisa na stożek i znaleźć nie mogę
moje ciski - przy waszych to mikruski mają małe przyrosty
Ania dzienks
Toszka 13:17, 16 maj 2016

Uspokójcie się z cisami - kopane nie mają prawa w pierwszym roku mieć dużych przyrostów. "Nasze", czyli z wiadomego, "wyschniętego" póki co źródełka mają dwojaki kolor przyrostów jedne mają soczyście zielone, a drugie takie śmieszne, rudo-pomarańczowe zmieniające się w soczyście zielone.
Jeśli przyrosty zdają się być lekko przywiędłe to znaczy, że w głębi masy korzeniowej jest sucho - trzeba raz w tygodniu podlewać po 2-3 kubły wody, do skutku, aż przyrosty staną. Można powtórzyć procedurę z Korzonkiem. Jeśli jest goraco to dobrze jest świtem i pod wieczór (byle nie w pełnym słońcu) zamgławiać, zraszać (czego się nie robi dla cisów)

Anbu, mogły być połamane gałązki, na to cis jest wrażliwy. Muszą się zaaklimatyzować - inna wilgoć powietrza, inny kąt, a może nawet strona padania promieni słonecznych, etc. Pilnuj by miały wilgotno, ale nie mokro, bo tak też jest źle - korzenie będą gnić. Na szczęście ta wiosna dla roślin jest łaskawa - nie ma upału wściekłego.
Przy podlewaniu trzeba zwracać uwagę by woda wsiąkała w ziemię, a nie rozlewała się wszędzie tylko nie pod roślinę.
iwka 13:27, 16 maj 2016

hihi ja jestem spokojna o właśnie takie mają rudo pomarańczowe, korzonka w kwietniu powtarzałam, teraz tylko podlewam i sprawdzam

nerwa tylko mam bo kreta w pobliżu ganiam
Kawa 13:31, 16 maj 2016

a u mnie ciągle leje
przyrosty mają zielone a korzonki młode białe (pies mi jednego wywrócił) to widziałam
to chyba dobrze nie?
iwka 13:33, 16 maj 2016

Kawa napisał(a)
a u mnie ciągle leje
przyrosty mają zielone a korzonki młode białe (pies mi jednego wywrócił) to widziałam
to chyba dobrze nie?

a przyrosty stoją
anbu 13:34, 16 maj 2016

Uff to mnie dziewczyny uspokoiłyście. Ja się zastanawiam czy nie przelewam z kolei, muszę przystopować :/
Kawa 13:41, 16 maj 2016

iwka napisał(a)

a przyrosty stoją

na razie stoją
ren133 13:53, 16 maj 2016

iwka napisał(a)

Iwonko Jaka to odmiana tulipków?
iwka 14:02, 16 maj 2016

ren133 napisał(a)

Iwonko Jaka to odmiana tulipków?
uuu zapomniałam, ale w domu mam kartkę to napiszę z Janiny, takie jak na opakowaniu, długo kwitną

Reniu wysłałam dzisiaj, tzn. mąż miał na pocztę dostarczyć Mam nadzieję że dojdzie całe i żywe