Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 22:38, 21 maj 2016

iwka 22:41, 21 maj 2016

Toszka 22:41, 21 maj 2016

Iwonko, czy te białe czosnki sa do końca białe, czy brązowieją?

Mój eM, wielki jak do tej pory fan czosnków, oznajmił wczoraj, że czosnki są taaaakie nudne, bo tylko fioletowe... a mówią, że to kobieta zmienną jest
iwka 22:49, 21 maj 2016

Toszka napisał(a)
Iwonko, czy te białe czosnki sa do końca białe, czy brązowieją?

Mój eM, wielki jak do tej pory fan czosnków, oznajmił wczoraj, że czosnki są taaaakie nudne, bo tylko fioletowe... a mówią, że to kobieta zmienną jest
zabij ale nie pamiętam, chyba białe, jak przekwitnie to usycha, tak jak fioletowe, na brązowo hihi czyli jednak brązowieje w tym roku mniejsze o wiele wszystkie, muszę je wykopać.

Każdy widzi inaczej, dla mojego one są różowe ale nie określił czy ładne czy nie, tylko powiedział: Ty weź podlej te różowe wysokie, zobacz jak usychają
Toszka 23:02, 21 maj 2016

No, faceci są daltonistami Mój wie, że są fioletowe, bo sporo czosnków sam kupował
mam też żółte, ale główki nie są tak spektakularne, a za to jurne bardzo, bo sieją się wściekle i mam już mini lasek czosnkowy...

Czesto fakt, że kwiaty są mniejsze wynika z opieszałości ścięcia kwiatu, który to wiąże nasiona i cebula przez to jest osłabiona.

Dla eksperymentu zetnij część kwiatów wcześniej, wstaw do wazonu (długo się trzymają), a w przyszłym roku porównaj. Teraz trzeba obficie podlewać, nawieźć florowitem, a lepiej obsypać kompostem (cebulowe nie lubią nawozów z dużą ilością azotu), a po zamarciu czesci zielonej trzeba uważać przy podlewaniu, bo cebule mogą wygnić lub złapać choroby grzybowe.
AnnaCh 23:26, 21 maj 2016

Też jestem i załapałam się na fotki
Kawa 08:23, 22 maj 2016

Iwonka cudne foty.
W ogole slicznie u ciebie lubie twoj ogrod bardzo.
Macham niedzielnie.
olga80 09:07, 22 maj 2016

Piękne fotki
anbu 12:46, 22 maj 2016

Piękne foty. U Iwki i szerokie i wąskie kadry są super
iwka 12:57, 22 maj 2016

Toszka napisał(a)
No, faceci są daltonistami Mój wie, że są fioletowe, bo sporo czosnków sam kupował
mam też żółte, ale główki nie są tak spektakularne, a za to jurne bardzo, bo sieją się wściekle i mam już mini lasek czosnkowy...

Czesto fakt, że kwiaty są mniejsze wynika z opieszałości ścięcia kwiatu, który to wiąże nasiona i cebula przez to jest osłabiona.

Dla eksperymentu zetnij część kwiatów wcześniej, wstaw do wazonu (długo się trzymają), a w przyszłym roku porównaj. Teraz trzeba obficie podlewać, nawieźć florowitem, a lepiej obsypać kompostem (cebulowe nie lubią nawozów z dużą ilością azotu), a po zamarciu czesci zielonej trzeba uważać przy podlewaniu, bo cebule mogą wygnić lub złapać choroby grzybowe.

u mnie mają ciężkie warunki, rosną na starej rabacie przy świerkach. Przesadzałam teraz hortensje i masakra, same korzenie świerków, oczyściłam trochę ale bałam się całkowicie rozgrzebać bo hortensje już spore były, wsadziłam w dobrą ziemię i chyba się przyjęły. To samo pewnie z czosnkami będzie, nie wiem czy uda mi się cebule znaleźć, one tam już trzy lata siedzą, to pewnie i głębiej w ziemię poszły