Pod hortki daję mieszankę jak pod rodki - próchnica (kompost), kora, siarka i obornik, mączka bazaltowa. Mozna dać 2-3 łyżki hemoglobiny. Dołek szeroko i głęboko przekopany. Hortki mają spory system korzeniowy i są żarłoczne. Można dać worek dobrej mieszanki pod borówkę lub rodka. Dobra to znaczy nie sam torf z korą, a z dodatkiem gnojowicy lub obornika. Wszystko oczywiście przekopane z macierzystą glebą.
Kojarzę, że ktoś gdzieś pisał, że zeszłoroczne upały najlepiej przetrwała m.in. Magical Moonlight, nie wiem, czy nie przypadkiem Bożenka. Zresztą tutaj poczytaj uwagi Bożenki: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=98
Iwonka, no się M spisał
Najwyżej jak nie masz jeszcze gdzie wsadzić daj im dużo większą donicę i zadołuj na zimę Ja tak zawsze robię, bo u mnie więcej roślinek w doniczkach, niż na rabatach
no teraz to mam z tym grabem problem, taki wysoki ze muszę go chyba opalikować Trzcinnik w masie pięknie wygląda, u mnie jeszcze prześwity bo był dzielony wiosną. Planuję go z tyłu przenieść na bardziej słoneczne miejsce. Nawet trochę odbił po opryskach i już tak nie straszy