Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Zana 07:49, 10 cze 2017

No przypuszczam, że za jakiś czas zacznie wędrować, mój był naprawdę stary, miał kilkanaście lat i był już ogromny. Na dodatek ponieważ przez wiele lat działka była bez opieki nie był regularnie cięty i miał już niefajny pokrój. Żal mi go, bo jak kwitł to był cudny i zapach nie do przecenienia, ale kilka powodów zdecydowało o wykopaniu.
Gosiek33 10:08, 10 cze 2017

Czyli jeszcze kilka lat we względnym spokoju mam Cięcie ubiegłoroczne nie za bardzo mi wyszło, może w tym roku się poprawię
pestka56 10:22, 10 cze 2017

A ten palibin, Zana, to nie był przypadkiem szczepiony na podkładce innego lilaka, takiego co właśnie sie rozłazi? Z tego co wiem, to szlachetne odmiany się nie rozłażą. Chyba trzeba poczytać i popytać
Mojego palibina tegoroczny przymrozek chyba załatwił. Przymroziiło otwierające się pączki i nadal nie wypuścił nic nowego

Gosia, mam Mountain Fire. Właśnie z powodu karminowych młodych przyrostów. Strasznie ciężko im dogodzić. O swoje 4 sztuki dbałam jednakowo i został mi po 5 latach jeden. Niby ma prawidłowe przyrosty, ale bardzo wolno przyrasta. Inny posadzony tuż obok miał właśnie jak ten twój żółte przyrosty i padł tej wiosny całkiem. Zero liści. Muszę wykopać i obejrzeć korzenie, ale wątpię, żeby to coś tam zaszkodziło.
Gosiek33 10:37, 10 cze 2017

pestka56 napisał(a)
A ten palibin, Zana, to nie był przypadkiem szczepiony na podkładce innego lilaka, takiego co właśnie sie rozłazi? Z tego co wiem, to szlachetne odmiany się nie rozłażą. Chyba trzeba poczytać i popytać
Mojego palibina tegoroczny przymrozek chyba załatwił. Przymroziiło otwierające się pączki i nadal nie wypuścił nic nowego

Gosia, mam Mountain Fire. Właśnie z powodu karminowych młodych przyrostów. Strasznie ciężko im dogodzić. O swoje 4 sztuki dbałam jednakowo i został mi po 5 latach jeden. Niby ma prawidłowe przyrosty, ale bardzo wolno przyrasta. Inny posadzony tuż obok miał właśnie jak ten twój żółte przyrosty i padł tej wiosny całkiem. Zero liści. Muszę wykopać i obejrzeć korzenie, ale wątpię, żeby to coś tam zaszkodziło.

odrosty u mnie dokładnie mają listki jak palibin

straszysz tym padnięciem, moje mają niby dobre stanowisko w półcieniu, jednak muszą ciągle walczyć z drobnymi korzeniami sosny, która już dawno przebiła się pod podmurówką i zapuszcza swoje macki wszędzie w koło
Gosiek33 10:40, 10 cze 2017

sobie też dla pamięci zapisuję sposoby na odstraszanie ślimaków zżerają mi anabelki rosnące w cieniu

i kleszczy
pestka56 11:20, 10 cze 2017

Anty ślimakowo podsypuję truskawki wiórami z tartaku Działa.

Pierisy sadziłam 2 razy. Pierwszy raz 2 sztuki w półcieniu koło sosny. Apsolutny niewypał. Te 4 następne posadziłam koło azalii też w półcieniu, ale więcej tam słońca rano. I znowu źle
Aurelllia 19:51, 10 cze 2017

Piękne te clematisy
Makusia 21:14, 10 cze 2017

Gosia a myślisz, że na małe ze skorupkami też zadziała? Tego się nie rozcieńcza? Próbowałaś już?
Gosiek33 06:03, 11 cze 2017

pestka56 napisał(a)
Anty ślimakowo podsypuję truskawki wiórami z tartaku Działa.

Pierisy sadziłam 2 razy. Pierwszy raz 2 sztuki w półcieniu koło sosny. Apsolutny niewypał. Te 4 następne posadziłam koło azalii też w półcieniu, ale więcej tam słońca rano. I znowu źle

trzeba te wiórku mieć u mnie i tak jakiś ptak wydziobuje mi truskawki, kiedyś takim amatorem był gołąb skalny a teraz? pierisy rosną na razie nieźle i niech tak zostanie
Gosiek33 06:05, 11 cze 2017

Aurelllia napisał(a)
Piękne te clematisy

Masz rację sadzone dokładnie wg zaleceń Marczyńskiego - może w tym jest sposób