Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

pestka56 00:12, 21 lip 2017

Mojego dąbczaka musiałabym chyba całego ogołocić z liści Usunęłam tylko te najbardziej zaatakowane. Plamki są na wszystkich.
Kilka lat temu przez mączniak straciłam wszystkie winorośle. Zbyt późno się zorientowałam co im dolega i oprysk już nie zadziałał.
Świetnie miedzian działa anty jeśli zrobi się wiosną oprysk tuż po rozwinięciu listków. 2 lata tak pryskałam agresty i na razie nic ich nie rusza.
Amelia2 09:24, 21 lip 2017

Gosiek33 napisał(a)

Ciekawa jestem tunelu, kiedy zdjęcia wstawisz?

lada dzień na razie mam naciągniętą folię tylko na przednią ściankę. Potrzebuję kilka godzin bezwietrznej pogody (a taka chyba będzie jutro) żeby nałożyć od razu na całość. Póki co to poszerzam rabaty i robię obrzeża z kostki a wyciętą darń zbieram żeby obłożyć nią pas folii na ziemi tak jak po harcersku zabezpieczało sie namioty.
Makusia 11:03, 21 lip 2017

Wynika mi, że mam mączniaka na bratkach i drugi rok z rzędu na górnych liściach katalpy.....może tak być?
Gosiek33 12:43, 21 lip 2017

Gruszka ręcznie mogę zbierać rdzę wyciąć w pień?

Kasiu i Joasiu gotowam
Gosiek33 12:47, 21 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Mojego dąbczaka musiałabym chyba całego ogołocić z liści Usunęłam tylko te najbardziej zaatakowane. Plamki są na wszystkich.
Kilka lat temu przez mączniak straciłam wszystkie winorośle. Zbyt późno się zorientowałam co im dolega i oprysk już nie zadziałał.
Świetnie miedzian działa anty jeśli zrobi się wiosną oprysk tuż po rozwinięciu listków. 2 lata tak pryskałam agresty i na razie nic ich nie rusza.

Mój duży dąb przed laty był cały siwy od mączniaka, mogłabym go tylko wyciąć Po kilku latach został zaatakowany przez jakiegoś drania, który zmienia żołędzie w czarne żołędzie. Patrzę na liście - na razie zupełnie znośny widok. Należy tylko pamiętać by wiosną nie zapomnieć zrobić oprysk miedzianem. W tym rzecz by pamiętać, wiosną miedzian kupiłam... ale zapomniałam użyć
Gosiek33 12:49, 21 lip 2017

Amelia2 napisał(a)

lada dzień na razie mam naciągniętą folię tylko na przednią ściankę. Potrzebuję kilka godzin bezwietrznej pogody (a taka chyba będzie jutro) żeby nałożyć od razu na całość. Póki co to poszerzam rabaty i robię obrzeża z kostki a wyciętą darń zbieram żeby obłożyć nią pas folii na ziemi tak jak po harcersku zabezpieczało sie namioty.

Nie znałam takiego harcerskiego sposobu, ale ta darń długo ma leżeć?
Gosiek33 12:50, 21 lip 2017

Makusia napisał(a)
Wynika mi, że mam mączniaka na bratkach i drugi rok z rzędu na górnych liściach katalpy.....może tak być?

Makusiu
na bratkach to pestka, można go wywalić na bio, katalpy nie mam to trudno mi powiedzieć

Chyba wrócę do mojego ulubionego astvitu
Amelia2 14:43, 21 lip 2017

Gosiek33 napisał(a)

Nie znałam takiego harcerskiego sposobu, ale ta darń długo ma leżeć?

nie jeździłaś na obozy? mieszkało się w takich wielkich namiotach wojskowych, one mają wywinięty na ziemię nadmiar materiału który przysypuje się ziemią żeby nie podwiewało i nie naciekała woda w czasie deszczu. Zamiast samej ziemi bedę kłaść darń której mam sporo a będzie jeszcze więcej ona będzie na stałe.
Gosiek33 17:07, 21 lip 2017

Nie jeździłam, czekam na zdjęcia
pestka56 23:33, 21 lip 2017

Nic tylko powinnyśmy posadzić miłorzęby Może wtedy miedzian by się nie marnował, mączniak nie miałby wstępu do ogrodu.