Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 07:37, 29 lip 2017

Anabell napisał(a)
Gosiu nowa rabatka do obsadzenia to roślinek potrzeba.

wspomniałaś u mnie o ożance że nie masz, miałam Ci dać bo mam w doniczce ale to ws wszystko tak szybko deszcze padał i uleciało.
Będzie inna okazja to wykopię Ci.

Ja zabrałam sie za środkową rabatę i wczoraj skończyłam posadziłam tam 20 zawilcy, jeżówki co miałam przygotowane.
Część żurawek wiosną podzielonych. Trawy z podziału wiosennego.
a teraz jeszcze liczę ile jeżówek różowych niskich tam potrzebuję,
Pewnie zamówię maleńkie sadzoneczki.

Chętnie przyjmę ożankę przy innej okazji

Widziałam ogrom prac jakie u siebie poczyniłaś, jestem pełna podziwu
Gosiek33 07:51, 29 lip 2017

Kasya napisał(a)
wstaw perukowca w watku o chorobach
moj tez cos nienajlepiej wyglada

już to zrobiłam

Mazan napisał(a)
Gosiek33

Wytnij chorą gałązkę i zobacz czy nie brązowieją wiązki przewodzące. Objawy są podobne do weticiliozy.

Pozdrawiam

dziękuję

na szczęście przekrój gałązki zda się być całkowicie jasny, a tu zbliżenie na listki

Gosiek33 07:52, 29 lip 2017

JoannA napisał(a)

Obawiam się Małgosiu że Twój perukowiec został porażony przez grzyb Verticillium żyjący w glebie.
Objawia się tym, że u chorej rośliny więdną liście, tak jak by miała za mało wody. Chora roślina ma problemy z pobieraniem wody z gleby.
Choroba rozwija się w systemie korzeniowym więc najlepiej byłoby podlać Sarfun 500 SC lub Topsin M 500 SC 5l/m2.
Rany po cięciu posmarować 3% roztworem Discus 500 WG lub Funabenem.
W ubiegłym roku tak uratowałam swoją katalpę.

Nie strasz mnie, Mazan to samo sugeruje
Gosiek33 07:53, 29 lip 2017

Kasya napisał(a)
Gosia, to jest wiedniecie ? bo ja na fotce nie widze dobrze
previcur do podlewania jest dobry tez

JoannA napisał(a)

Previcur tez dobry

jak trzeba będzie to oprysk zrobię
Gosiek33 07:58, 29 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Progres na rabacie imponujący. Co planujesz na tej rabacie po łubinie?
Z tego, co kojarzę, to perukowce nie lubią nadmiaru wilgoci. One naturalnie na stepach rosną. Może rozwojowi grzyba te ulewne deszcze pomogły?

Do końca nie mam sprecyzowanej wizji a w zasadzie żadnej, z pewnością mają tam znaleźć w końcu swój dom peonie, wiąz Camperdownii a reszta jest niewiadomą

anka_ napisał(a)
Gosiu moje perukowce też miały podobne objawy, jak sie okazało z nadmiernie mokrego stanowiska. Od przesadzenia w suszę (rosną pod brzozami nic im nie jest).

mam nadzieję, że Wasze pomysły na nadmiar wilgoci się sprawdzą, ostatnio deszczu niebo nie skąpi, ten perukowiec od lat nie był w takiej formie przed trzema laty przesadzany, sporo chorował. W tym roku w końcu odbił i zaczął gonić czerwone odmiany... a tu taki klops

pestka56 09:24, 29 lip 2017

Młoda gałązka może tego jeszcze nie pokazywać. Spotkałam się z takimi objawami w ogrodzie znajomego. Zadziałało podlewanie i równoczesne opryski. Znajomy chwali Sarfun. Potem drzewko zostało przesadzone w nowe miejsce, gdzie glebę dobrze odkażono, wręcz wyjałowiono, a potem zaszczepiono emami.
Dobre bakterie nie zajmują miejsc skolonizowanych przez te chorobotwórcze i odwrotnie. Dlatego zanim wyleje się emy dobrze jest oczyścić dla nich miejsce.
JoannA 20:06, 29 lip 2017

Gosiek33 napisał(a)

Nie strasz mnie, Mazan to samo sugeruje

Małgosiu
Nie chciałam Cię straszyć tylko pomóc w ratowaniu perukowca. Jest piękny i żal byłoby go stracić.
Kasya 21:39, 29 lip 2017

Posadziłam w koncu swoje proso, a ty ? mi chyba wystarczy
mam nadzieje ze sie przyjmie...
Gosiek33 07:51, 30 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Młoda gałązka może tego jeszcze nie pokazywać. Spotkałam się z takimi objawami w ogrodzie znajomego. Zadziałało podlewanie i równoczesne opryski. Znajomy chwali Sarfun. Potem drzewko zostało przesadzone w nowe miejsce, gdzie glebę dobrze odkażono, wręcz wyjałowiono, a potem zaszczepiono emami.
Dobre bakterie nie zajmują miejsc skolonizowanych przez te chorobotwórcze i odwrotnie. Dlatego zanim wyleje się emy dobrze jest oczyścić dla nich miejsce.

Aż tak wytrwała nie jestem a i sił mi brak. Tego żółtego perukowca aż tak mi nie szkoda, za to tuż nad nim rosną dwa duże ciemne i tego to już byłoby szkoda.

kolejna podpowiedź Mazana

Mazan napisał(a)
Gosiek33

Sprawdź odczyn na poziomie korzeni. Jeśli poniżej pH 6,5 Należy odczyn podnieść.

Pozdrawiam

pójdę zaraz sprawdzić
Gosiek33 07:55, 30 lip 2017

JoannA napisał(a)

Małgosiu
Nie chciałam Cię straszyć tylko pomóc w ratowaniu perukowca. Jest piękny i żal byłoby go stracić.

Może coś się zmieni na dobre