Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 07:03, 01 sie 2017

Amelia2 napisał(a)

Gosiu nie każdy skrzyp się nadaje, ma być polny a na wilgotnym terenie tak jak u Ciebie i u mnie to pewnie jest błotny a ten jest be, poczytaj dokładnie. Różnica w wyglądzie jest minimalna w długości międzywęźli.

Perukowiec mam nadzieję że ożyje bo mój piękny rozrośnięty padł po kilku ulewach a rósł w niższym miejscu gdzie przelewała się woda z kostkowatego podjazdu gdy odpływ nie był w stanie zebrać wody opadowej. Objawy miał podobne do Twojego.....

ale za to same mi się 2 wysiały i teraz juz są pokaźnych rozmiarów

Dawno nie miałam takiego wysypu skrzypu ale odróżnić jaki to jest to raczej nie dla mnie. A perukowce faktycznie się wysiewają

Poczytałam - błotny ma czarne ,obrączki' przy międzywięźlach, polny tworzy gęste drzewka i tak dokładnie mój wygląda
Gosiek33 07:18, 01 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zakwasić? Swojemu sypię dolomit, bo lubi gleby lekko zasadowe.
link

link

ale umknął Ci posta Mazana:

Mazan napisał(a)

Gosiek33

Sprawdź odczyn na poziomie korzeni. Jeśli poniżej pH 6,5 Należy odczyn podnieść.

Pozdrawiam

Skoro kwasomierz Hellera zabarwił ziemię na ciemną zieleń to znaczy, że jest mocno zasadowa gleba stąd potrzeba podniesienia poziomu ph czyli lekkiego dokwaszenia? Czy źle to rozumiem? I tak podpowiada Pestka, tylko czy na saletrę amonową to nie jest za późno? Roślina ruszy a potem zdrewnieć przed zimą nie zdąży. To jest nawóz wiosenny

Zana 07:19, 01 sie 2017

Trzymam kciuki za Twojego perukowca. Mój w ubiegłym roku zawinął się z tego świata w dwa tygodnie. Usechł całkowicie. Nie wycięlismy go jednak z braku czasu. Ku mojemu zdziwieniu w tym roku zaczął od dołu odbijać i nie wiem co z nim zrobić.
Gosiek33 07:20, 01 sie 2017

Kasya napisał(a)
Gosia, jak proso ? martwie sie bo moje podsycha...

Na razie bez zmian ale u mnie nie rośnie w pełnym słońcu
Gosiek33 07:23, 01 sie 2017

Zana napisał(a)
Trzymam kciuki za Twojego perukowca. Mój w ubiegłym roku zawinął się z tego świata w dwa tygodnie. Usechł całkowicie. Nie wycięlismy go jednak z braku czasu. Ku mojemu zdziwieniu w tym roku zaczął od dołu odbijać i nie wiem co z nim zrobić.

Ha, ha - ciesz się perukowcem marnotrawnym co wrócił do życia
anka_ 08:39, 01 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)
... potrzeba podniesienia poziomu ph czyli lekkiego dokwaszenia?
Gosiu podniesienie ph to obniżenie kwasowości a nie zakwaszanie.

A na nawozy azotowe to tak czy inaczej to już w sierpniu nie czas.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Margerytka40 08:44, 01 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)

Mazan napisał(a)

Gosiek33

Sprawdź odczyn na poziomie korzeni. Jeśli poniżej pH 6,5 Należy odczyn podnieść.

Pozdrawiam

Skoro kwasomierz Hellera zabarwił ziemię na ciemną zieleń to znaczy, że jest mocno zasadowa gleba stąd potrzeba podniesienia poziomu ph czyli lekkiego dokwaszenia? Czy źle to rozumiem? I tak podpowiada Pestka, tylko czy na saletrę amonową to nie jest za późno? Roślina ruszy a potem zdrewnieć przed zimą nie zdąży. To jest nawóz wiosenny

Podniesienie ph to chyba raczej na odczyn bardziej zasadowy Gosiu,obniżanie to zakwaszanie. Perukowce lubią zasadowo,tak to rozumiem.
Gruszka_na_w... 08:56, 01 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)

Mazan napisał(a)

Gosiek33

Pozdrawiam

Źle rozumiesz. Broń boże nie syp saletry, bo zakwasisz. Perukowiec potrzebuje zasadowej gleby. Podnieść odczyn, czyli zakwaszona glebe podnieść do wartości obojętnych i zasadowych. Saletre sypie się rodkom, azaliom, borówkom w celu obniżenia odczynu pH, czyli zakwaszenia.
Patrz na liczby
borówki pH ok. 4
rodki pH 5
warzywa 6
lawenda, perukowiec, ciemiernik 7 i więcej
Rumieni sie u mnie hortensja VF
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 09:25, 01 sie 2017

To się pomieszało z tym ph
Toszka 10:19, 01 sie 2017

Perukowce lubią ubogo, sucho, piaszczysto-kamiennie i zasadowo=wapiennie. Tak jak jest na Podolu

Żaden z tych warunków w twoim ogrodzie nie sposób zapewnić, zwłaszcza, że masz wysoki poziom wód gruntowych i okresowe zalewanie.