Sprawdź odczyn na poziomie korzeni. Jeśli poniżej pH 6,5 Należy odczyn podnieść.
Pozdrawiam
Skoro kwasomierz Hellera zabarwił ziemię na ciemną zieleń to znaczy, że jest mocno zasadowa gleba stąd potrzeba podniesienia poziomu ph czyli lekkiego dokwaszenia? Czy źle to rozumiem? I tak podpowiada Pestka, tylko czy na saletrę amonową to nie jest za późno? Roślina ruszy a potem zdrewnieć przed zimą nie zdąży. To jest nawóz wiosenny
Trzymam kciuki za Twojego perukowca. Mój w ubiegłym roku zawinął się z tego świata w dwa tygodnie. Usechł całkowicie. Nie wycięlismy go jednak z braku czasu. Ku mojemu zdziwieniu w tym roku zaczął od dołu odbijać i nie wiem co z nim zrobić.
Gosiu podniesienie ph to obniżenie kwasowości a nie zakwaszanie.
A na nawozy azotowe to tak czy inaczej to już w sierpniu nie czas.
Źle rozumiesz. Broń boże nie syp saletry, bo zakwasisz. Perukowiec potrzebuje zasadowej gleby. Podnieść odczyn, czyli zakwaszona glebe podnieść do wartości obojętnych i zasadowych. Saletre sypie się rodkom, azaliom, borówkom w celu obniżenia odczynu pH, czyli zakwaszenia.
Patrz na liczby
borówki pH ok. 4
rodki pH 5
warzywa 6
lawenda, perukowiec, ciemiernik 7 i więcej
Rumieni sie u mnie hortensja VF