Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 22:06, 31 maj 2015

To przy tej rabacie na której będzie stała ławeczka z pergolą potrzebuję pomocy z podsadzeniem hortensji czymś niższym i wcześniej się budzącym lub zimozielonym, bo na pergolę której jeszcze nie ma puszczę clematisy lub milin, a z tyłu będzie kokorycz z tych do pasa

Help me please!
07_Rene 22:11, 31 maj 2015

Bardzo Cię podziwiam. Wiem, że ogarnąć taki teren nie jest łatwo. A przygotowywać nowe nasadzenia, dbają o to co już jest to dopiero wyzwanie...
Pozdrawiam serdecznie
sylwia_slomc... 22:18, 31 maj 2015

Dziękuję Aniu
Dziękuję za odwiedziny Reniu

Ogarnąć nie łatwo, skutek jest taki, że trawa skoszona na połowie, a druga czeka na swoją kolej.
Pomysły się rodzą jak grzyby po deszczu i tylko czasu i kasy brak, może za rok uda się choć połowę zrealizować.
Gardener27 18:18, 01 cze 2015

O rany !!! Nie poznaje Twojego ogrodu tak bardzo się zmienił Wszystko bujnie rośnie do czego przyczyniły się zapewne ostatnie deszcze
Podziwiam Cię że jesteś w stanie utrzymać taki duży areał Wiele ciekawych u Ciebie zakątków i niepowtarzalnych rozwiązań Twój warzywnik widzę że bardzo dorodny a u mnie jeszcze nic nie widać
sylwia_slomc... 22:13, 01 cze 2015

Przemku warzywnik to zasługa kompostu własnej produkcji dodatku piasku, który pomaga naszą ziemię rozluźnić, niestety kompost dodany do gruntu powoduje, że trzeba częściej plewić, ale coś za coś. Jak było sucho podlewałam konewką.
Jeszcze tylko na ogórki czekam bo nornica zryła całą grządkę i nie powschodziły musiałam dosiewać.
A ostatnie deszcze owszem podlały wreszcie iglaczki więc mam nadzieję, że się uchowają bo konewką to woda tylko spływała po trawie, ale podlały też trawę no i koszenie zaczęłam od nowa ufff byle do zimy
sylwia_slomc... 22:37, 01 cze 2015

Wrrrrrrrrrrrrr ............... !!!!!!!!!!!!!! zagotowałam wczoraj.

Wyobraźcie sobie,

ogrodziłam całość siatką leśną bo zające i sarny, no i jak już tego "wroga" ogrodu okiełznałam pojawił się kolejny i nie mam na myśli kretów do, których zaczęłam się już nawet przyzwyczajać.

A wczoraj kiedy poszłam na samą górę ogrodu tam za łąkę kwietną ( jestem tam prawie co dziennie) " Pańskie oko konia tuczy" co zastałam??????????
Cała łąka kwietna - a koniczyna już do pasa i zaczyna ładnie kwitnąć - udeptana Masakra jakaś, w trawie za łąką na samej górze wykopane dziury nakopane ziemi, co jest k. grane???

No i okazało się, że psy sąsiada zza góry - te same co przed ogrodzeniem całości połamały mi modrzewie - podkopały się pod siatkę za uwaga chomikiem europejskim, który u mnie mieszkał właśnie w koniczynie. Zwierzątko pod ścisłą ochroną w Polsce i Europie u nas zwane "pieskiem" bo wydaje dźwięki podobne do szczekania.

Jednego już wcześniej udusiły bo norkę miał poza moim ogrodzeniem, ale ten do tej pory był bezpieczny.
Teraz nawet nie wiem czy przeżył.

Normalnie płakać mi się chce tyle roboty, a efekt był na wyciągnięcie ręki i już go nie będzie,łąkę kwietną w tym sezonie trafił sz. Tyle na nią czekałam buuuuu.

A sąsiad jeszcze powie skąd wiemy, że to jego psy jak tylko one gonią bezpańsko i kłusują na zające. M przeprowadził rozmowę, zobaczymy czy pomoże, ale straty już nikt mi nie wróci.
I tym sposobem nie trzeba wichury, ani ulewy żeby był kataklizm w ogrodzie
Tesska 22:39, 01 cze 2015

ale szkoda mi tego chomiczka , przykro mi ,że masz taka strate u siebie
07_Rene 22:46, 01 cze 2015

Pocieszam, pocieszam....
Jak Wam nie zależy na dobrych relacjach z sąsiadem, bo chyba i tak nie ma na to szans, to dzwońcie na policje. Na takie "typy" to tylko strach i obawa zadziała. Co to dla niego za argument, że łąkę i kwiaty zniszczyły jego psy. A takie psy zawsze stanowią zagrożenie, a nóż kogoś pogryzą...
sylwia_slomc... 23:14, 01 cze 2015

No na razie to łapią i zagryzają zające. Poczekam może rozmowa pomogła, a jak coś to zgłoszę do strażnika w gminie, policja to już będzie ostateczność.
M się odgraża, że trutkę podłoży, ale żal mi tych kundli, bo będą ponosić konsekwencje za nieodpowiedzialnego /Pana/? A jeszcze obawa o inne mięsożerne w tym nasze koty!
Na razie mu wyperswadowałam.
sylwia_slomc... 23:17, 01 cze 2015

Może zacznę sama na sąsiada warczeć? Taką mu aluzję zrobię, ale pewnie powie, że jestem wariatka.
To taki sąsiad co sąsiadują ze sobą nasze pola, na szczęście nie domy uf.