Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy song

Ogrodowy song

Toszka 20:01, 09 wrz 2016

Na płot/przesłonę posadź cisa "Robusta" lub "Fastigiata". Dół mają wąski i dużo miejsca nie potrzebują.
lojalna_ 20:27, 09 wrz 2016

Ewcia u Ciebie to sie raj zrobił )) klonik swietny pomysł , miskanty tez mi sie podobaja ))) w tym miejscu )
ren133 20:38, 09 wrz 2016

frezja napisał(a)
O cisowym też pomyślałam..ale odmiana musiałaby być strzelista; mało tam miejsca. Druga opcja to berberys żółty o smukłej sylwetce...coś takiego chyba widziałam

Reniu, miskanty zanim wyjdą po zimie...hmm

No faktycznie ... trzcinnik na pewno byłby dużo lepszy i od lipca da fajny kolorek taki, z którym na przykład fajnie gra ułożone drewno do kominka
frezja 23:47, 09 wrz 2016

Wymyśliłam jednak inaczej. Wcześniej planowałam posadzić coś przy siatce sąsiada. Jednak daruję to sobie i zrobię tak , że na swoim miejscu zostanie mały warzywnik a przed nim czyli od strony ogrodu zrobię rabatę długą na 5-6 metrów i na niej muszę rozmieścić to, co już tam rośnie (teraz na 2 mniejszych rabatkach); więc mam: rozplenicę Hameln..na wiosnę chcę zrobić 3-4 spore rozsady, róże: Bonicę, Chopin,,Paradis, lawendę - spore krzaczki,Perovskią (kurcze jak to odmienić),bodziszek,trawkę Red Baron, turzyce ID.
Myślę, że kolejność nasadzeń taka, jak w opisie.

Przed rozplenicą przydało by się coś jeszcze...zanim ona ruszy..hmm.Coś, co osłoni częściowo warzywnik od ogrodu i przy okazji sąsiada wezmę pod uwagę typowane przez Was trawy.
frezja 23:51, 09 wrz 2016

lojalna_ napisał(a)
Ewcia u Ciebie to sie raj zrobił )) klonik swietny pomysł , miskanty tez mi sie podobaja ))) w tym miejscu )

Jolu, jak widzisz..coraz ładniej się robi nam się też podoba, a jak sąsiedzi chwalą to już odpływam
Milka 12:13, 12 wrz 2016

I to cieszy, że innym też się podoba
A jeśli by laurowiśnie posadzić i formowac żywopłot??? Szybko rosną i lubią cięcie, wytrzymałe na suszę bardzo no i zimozielone są
sylwia_slomc... 12:19, 12 wrz 2016

Irenko u mojego sąsiada połowę żywopłotu z laurowiśni wymarzło
Nie wszędzie się sprawdzi zależy od strefy

Ewka ślicznie się zrobiło i w jakim tempie urosło
Dominika11 12:23, 12 wrz 2016

a ten zywopłocik to ma być zimozielony ???
bo jak nie to mogą byc berberysy albo derenie
zawitka 08:18, 13 wrz 2016

Ewa na żywopłot to koniecznie cisy bo to drogie ale nie wyrzucisz pieniędzy nic przy nich nie robisz rosną ładnie i ładnie wyglądają .i z laurowiśnią możesz mieć kłopot i berberys to mączniaek go bierze często.Koszt co prawda większy ale jesienią póżną lub wczesą wiosną można kupić taniej Dzięki za zdjęcia napasłam oczy
frezja 08:59, 13 wrz 2016

Milka napisał(a)
I to cieszy, że innym też się podoba
A jeśli by laurowiśnie posadzić i formowac żywopłot??? Szybko rosną i lubią cięcie, wytrzymałe na suszę bardzo no i zimozielone są

Irenko myślę dalej...mało tam miejsca. Miałam tam rok temu buki młodziutkie ale przesadzałam...wąsko. Laurowiśnia bardzo mi się podoba, może spróbuję w innym miejscu.