Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy song

Ogrodowy song

frezja 20:40, 03 mar 2019

Nowa12 napisał(a)
Matko jakie paskudztwo. Co to może być?

Nie wierzę, że to ona... https://muratordom.pl/ogrod/pielegnacja-roslin/cma-bukszpanowa-niebezpieczny-szkodnik-bukszpanow-jak-sie-pozbyc-zielonych-gasienic-z-bukszpanu-aa-eMQF-BoVr-FAf2.html
Kasiolaaa 20:56, 03 mar 2019

kurcze jakie to obrzydliwe dobre oko masz ze to zobaczylas
frezja 22:37, 03 mar 2019

Kasiolaaa napisał(a)
kurcze jakie to obrzydliwe dobre oko masz ze to zobaczylas
Wiedziałam, co było latem..całe krzaki opanowane i Danusia gdzieś pisała,że w lutym już obserwować i rzeczywiście. Jakbyś widziała, ile tych gąsienic wyciągałam, to byś za głowę się złapała. I dziwne, bo strat nie było; jednak dobrze, że w porę dostrzegłam. Gdyby nie pospolite ruszenie w tym temacie, to nawet bym nie wiedziała. Dziwne też to,że to starsze egzemplarze bukszpanów; a wydawać by się mogło, że przynosimy już zaatakowane z plantacji.
Anda 22:39, 03 mar 2019

frezja napisał(a)
Bacznie przyglądam się bukszpanom,po tym, jak w ubiegłym roku "walczyłam ręcznie" z całym stadem gąsienic. Do tej pory nie wiem, co to było. I dzisiaj patrzcie..3 kokony ;(

O rany, to chyba chrząszcz jakiś?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
frezja 22:47, 03 mar 2019

Ewa, czytam opisy i wygląda to na ćmę ;(
frezja 22:51, 03 mar 2019

"Z jaj wylęgają się larwy, z czasem przekształcające się w gąsienice (jasnozielone z brązowymi paskami), które są niezwykle żarłoczne: zjadają całe liście z młodymi pędami. Przepoczwarzają się w kokonach zbudowanych z dwóch sklejonych ze sobą przędzą liści bukszpanu. W ciągu roku ćma bukszpanowa może mieć nawet cztery pokolenia.".
Wszystko zgadza się z opisem oprócz tego, że w kokonie nie widzę liści bukszpanu. Muszę poszukać zdjęcia,które latem tu wstawiałam.
frezja 23:09, 03 mar 2019

Obiecałam komuś wstawić foto clematisa Montana.Zapomniałam komu

Anda 08:25, 04 mar 2019

Wg mnie to nie ćma. Widziałam zaatakowane ćmą bukszpany, gąsieniczki i te oplecione listki. To wygląda inaczej.

Zobacz, na ostatnich trzech fotkach widać posklejane liście a miedzy nimi poczwarkę

http://www.hortipendium.de/Datei:Buchsbaumz%C3%BCnzler-Schlaghecken.jpg

I tutaj kokon

https://www.buchsbaumzuensler.net/wp-content/uploads/2013/06/Kokon-des-Buchsbaumz%C3%BCnslers.jpg

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anbu 08:40, 04 mar 2019

frezja napisał(a)

Ewa co to za straszydła pokazujesz, no? Jak dla mnie to nie ćma.
frezja 09:08, 04 mar 2019

Wiecie dziewczyny, dobrze, że nie ona;jest jednak pewne ale..gąsienice, które zbierałam w dużych ilościach wyglądały całkiem podobnie. Oby tylko takie podobieństwo. Muszę fotki odszukać. Ewa, kokony rzeczywiście, wygląd inny.