Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym do góry... :)

Zielonym do góry... :)

Konieczki 22:59, 27 mar 2017

Małgosiu zdjęcia porównawcze dzieli 2 lata ale widać że one naprawdę ładnie rosną. Nie były karmione niczym specjalnym: duuużo wody (to zalecenia Danusi) raz mąż sypną ciutkę Yary Mila Complex, w zeszłym roku może ze dwa razy podlałam gnojówką. W tym roku dostały obornik bydlęcy i dolomit i syponę im kompostu Polecam
Toszka 23:34, 27 mar 2017

Konieczki napisał(a)
Toszko moje cisy a raczej żywopłot z nich. Po obejrzeniu Twojego stwierdzam ze moje są w ogóle nie cięte, przyznam się bez bicia że dopiero na wiosnę trochę je skróciłam - i tak serce mi pękało przy każdej ciachniętej gałązce

Masz nozyce elektryczne? Nimi najłatwiej idzie i nie ma czasu na litość
Potem tylko szpalerowymi (ręcznymi dorównujesz.
Aby dodać ci odwago z cięciem powiem tylko, ze jesli zostawisz takie długie baty, to w efekcie będą nierówno rosnąć, będą mieć dziury i nie będą zwarte, gęste miśki.
Elektrycznymi tniesz od dołu w górę, a potem w poziomie. Następnie poharatane gałązki trzeba starannie gładko przyciąć sekatorem. Przy grubszych gałązkach nożyce elektryczne mogą poszarpać. Od góry równiutko skróć wszystkie przewodniki min o połowę.
Efekt monolitycznego muru uzyskasz tylko po starannym, mocnym cięciu, kiedy wszystkie gałązki będą w poziomie, a przyrosty dadzą efekt gęstości. Czym systematyczniej tniesz, tym lepiej rozkrzewione, gęste gałązki. Po prostu jest ich więcej. Gałązki rozkrzewiają się na końcówkach, czyli jesli mocno zetniesz to mocno rozkrzewi się każda gałązka. Efekt monolitu dają przyrosty.

Dodam tylko, ze długie gałązki to także problem z "rozwalaniem" sie na boki krzewu. Wystarczy mocny deszcz lub śnieg.

Konieczki napisał(a)
Tutaj mam odwieczny problem bo mi wylatują cisy, ten zielony to dosadzony w sobitę nowy okaz - z tych pomarańczowych to już nic nie będzie?

Tymi pojedyńczymi pomarańczowymi gałazkami to zbytnio się nie martwię (może źle podchodzę do sprawy - ale wydaje mi się ze przemarzły)

Za wszelkie rady ślicznie dziękuję

Wykop te uschnięte cisy i miejsca zdezynfekuj octanem wapnia. Podejrzana sprawa, że dwa obok siebie padły. Ten dosadzony idealnie nadaje się na lizaka...ach jaka cudna prosta nóżka (sorki, rozmarzyłam się). Dosadzonemu od razu skróć wszystkie gałązki. O połowę. Musi zgęstnieć.

Takie pojedyncze suche gałazki jak na ostatnim zdjęciu zdarzają się czasem. Mogła być mocno zagieta, nadłamana. Czasami śnieg wystarczy. Tniesz i zapominasz.
Konieczki 08:02, 28 mar 2017

Iwonko, nie mam nozyc, ale moze kiedys nabede. U nas nozyce to mus bo przyjdzie nam ciac zywoplot grabowy.
A teraz moge jeszcze ciac? Ciachnac mocno bez ogrodek? Chyba zamkne oczy jak bede ciela
Dziekuje slicznie
Toszka 08:40, 28 mar 2017

sekatorem nie uzyskasz gładkiej, równej powierzchni. Zywopłot potrzebuje sprzętu. Też systematycznie kupowałam - zaczynałam od dobrych ręcznych nożyc, gdzie kluczowa jest dobra stal, potem krótkie elektryczne kupiłam, a w zeszłym roku, na urodziny zażyczyłam sobie na wysięgniku
Wczoraj nakombinowałam się jak to wytłumaczyć, a w sumie sprowadza się to do równej gęstości gałązek jak np. w kulkach bukszpanowych.
Możesz teraz ciąć. Potem też (tylko jest problem z gniazdującymi ptakami). Ja jeszcze tnę w sierpniu. Dużo zależy od pogody i fazy przyrostu.
Juzia 08:49, 28 mar 2017

Ty oczu to lepiej nie zamykaj!!!
Konieczki 10:54, 28 mar 2017

A jeżeli mogę jeszcze poprosić o poradę to jakie nożyce kupić? I jak ciachnąc cisy
malgol 11:02, 28 mar 2017

Toszka napisał(a)

Elektrycznymi tniesz od dołu w górę, a potem w poziomie. Następnie poharatane gałązki trzeba starannie gładko przyciąć sekatorem. Przy grubszych gałązkach nożyce elektryczne mogą poszarpać. Od góry równiutko skróć wszystkie przewodniki min o połowę.

Tniemy od góry do dołu? tak pod włos? Na razie tnę recznym sekatorem ,ale tez musze nabyc elektryczne i już się boję ,że nie dam rady. Mój eM to w ogóle się nie zna na roślinach wiec mu nie dam
Konieczki 11:17, 28 mar 2017

Mój będzie na mnie krzyczał że to jego ukachane rośliny w ogrodzie no cóż to ja wymyśliłam żywoplot cisowy
abiko 11:26, 28 mar 2017

Konieczki, tnij cisy, ogrodnik musi ciąć Dasz rade.. nic im nie będzie, Toszka dobrze radzi. Mój żywopłot do monolitycznego wyglądu ma daleko, ale też tak robię

Wiesz co, jakbyś na drugi rok na tej rabacie do przerobienia co pokazałaś przed wejściem do domu dała 300 krokusów.. ależ byłoby teraz pięknie
makadamia 11:31, 28 mar 2017

Tnij, tnij - zobaczysz jaka to fajna zabawa i jaki piekny efekt

Nie rób jak mój tato, który też kupił baccatę, wcale jej nie tnie, tylko podwiązuje te poziome gałązki i narzeka że takie krzaczory mu rosną, zamiast żywopłotu

Do cięcia róż któraś blogerka ogrodowa polecała rękawice spawalnicze

A tak w ogóle, to melduję, że wątek przeczytałam w całości, tarasu gratuluję, rabaty frontowej gratuluję i zapisuję się na regularne podczytywanie