Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Makao_J 08:48, 23 cze 2020

Ten śmiałek fajny.
Podpatruję co piszą u Ciebie bo chyba muszę wywalić carexy The Beatles. Niektóre rozłażą się i nie trzymają w kupie. Dziewczyny już powiedziały że to wina gleby. Za luźna. Więc albo musze glebę wymienić w tych miejscach bo zbyt piaszczysta albo wymienić rośliny.
Magda70 09:08, 23 cze 2020

Makao_J napisał(a)
Ten śmiałek fajny.
Podpatruję co piszą u Ciebie bo chyba muszę wywalić carexy The Beatles. Niektóre rozłażą się i nie trzymają w kupie. Dziewczyny już powiedziały że to wina gleby. Za luźna. Więc albo musze glebę wymienić w tych miejscach bo zbyt piaszczysta albo wymienić rośliny.

Beatlesy się z natury rozłażą. Mam je od kilku lat i miałam w różnych miejscach. To raczej nie wina gleby. Carex montana jest podobny i się w ogóle nie rozłazi. Tego polecam mam też.

Juzia powojniki mam białe i różowe....są bezproblemowe. Nie sieją się. Wczoraj akurat sąsiadka mnie zagadała o nie bo tak ładnie wyglądają. I że ja mam takie inne rośliny niż w innych ogrodach

Śmiałek jest fajny. Mam nad jeziorem...super szybko startuje i o tej porze roku go uwielbiam. Problem robi się na koniec lipca/sierpień. Ja chciałabym aby był dalej ładny a on już przekwita i żółknie. Jak dla mnie nie wygląda już ładnie. Wywaliłam go w kąt ogrodu dlatego.
beta 09:56, 23 cze 2020

Powojnik byliowy w towarzystwie carexow
Juzia 10:01, 23 cze 2020

Mgduska napisał(a)
Z trawiszcz fajnie wyłania się czosnek główkowaty, potem krwiściąg.
Powojniki bylinowe ogólnie są fajne, nie marudzą

Czosnek pewnie będzie, o tym drugim muszę poczytać

Nie wiem czy ten powojnik będzie tam pasował. Do takich trawiastych rabat.
Nie chcę żeby się zrobił jeden wielki kołtun
Juzia 10:05, 23 cze 2020

Makao_J napisał(a)
Ten śmiałek fajny.

Mi z carexów zostały już tylko Ice Dance na tyłach hortek... to ich nie widać nawet , Ptasie łapki i Gold Fountains. Reszta poszła na kompost Szkoda moich nerwów.

Juzia 10:07, 23 cze 2020

Magda70 napisał(a)

Beatlesy się z natury rozłażą. Mam je od kilku lat i miałam w różnych miejscach. To raczej nie wina gleby. Carex montana jest podobny i się w ogóle nie rozłazi. Tego polecam mam też.

Juzia powojniki mam białe i różowe....są bezproblemowe. Nie sieją się. Wczoraj akurat sąsiadka mnie zagadała o nie bo tak ładnie wyglądają. I że ja mam takie inne rośliny niż w innych ogrodach

Śmiałek jest fajny. Mam nad jeziorem...super szybko startuje i o tej porze roku go uwielbiam. Problem robi się na koniec lipca/sierpień. Ja chciałabym aby był dalej ładny a on już przekwita i żółknie. Jak dla mnie nie wygląda już ładnie. Wywaliłam go w kąt ogrodu dlatego.

O Montanach myślałam i w końcu nie kupiłam. Może się skuszę na próbę

Dalej coś nie mogę się przekonać do tych powojników. Znaczy... u umnie by jeszcze przeszły, tam nie bardzo

Śmiałek sam pewnie nie będzie atrakcyjny, ale jakbym go pomieszała z innymi trawami?
Juzia 10:09, 23 cze 2020

beta napisał(a)
Powojnik byliowy w towarzystwie carexow

Nooo.... to tam się nie nada.
To musi być coś sporo wyższego od traw.

Ale na takie niskie rabaty idealny
Juzia 10:12, 23 cze 2020

Krwiściąg choć ładny to odpada bo czytam, że lubi wilgotne łąki.
Podlewać nie będzie komu. A tam mam suchy piach... no chyba, że pogoda taka jak od paru dni
beta 10:14, 23 cze 2020

A Pokaż może to miejsce na tą rabate
Mgduska 10:21, 23 cze 2020

Juzia napisał(a)
Krwiściąg choć ładny to odpada bo czytam, że lubi wilgotne łąki.
Podlewać nie będzie komu. A tam mam suchy piach... no chyba, że pogoda taka jak od paru dni

To prawda. Jeśli piach to odpada. Jest dość wytrzymały, ale piach to nie dla niego. W glinie dałby radę.