Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Madzenka 10:08, 14 sie 2015

Ewik napisał(a)
Dziewczyny nie straszcie,że one i trzmielinę lubią,czyli mam same smakołyki w ogrodzie,ostatnio ktoś pisał,że nawet na różach grasowały,

Uwielbiają trzmieline, laurowisnie, zurawki, rh, hortensje, bergenie. Nie gardzą u mnie rozami...ich wżery sa bardzo charakterystyczne, nierówne, nie mozna po ulic z czyms innym. Po tym wiem ze sa, bo nocami na nie nie poluje. Ale ostanio juz w biały dzien wyłaża czyli jest ich bardzo duzo.
Juzia dobrze ze mi przypomniałaś ze mam sproszkowane ziele wrotyczu, zalałam woda, zagotuję i wieczorem poleje. Na poczatku sieprnia znow zastosuje nicienie...wczoraj utłukłam klapnięte wilki okaz na mojej rynnie, wygrzewal sie wieczorem... Nie przeszkadzaja mi ich wżery w lisciach ale larwami nie odpuszcze. A jedne dorosły osobnik to 500 larw....ja juz nie panikuje na mysl o opuchlakach, po prostu wiem, ze trzeba z nimi systematycznie walczyc to orzynajmniej mi rosliny nie wypadają. Najgorsze jest to ze kazdego roku inna czesc działki sobie upodobają... Czyli cały ogród trzeba zlewać.
Ja czytałam ze wrotycz poraza komórki nerwowe larw ..... I je zabija, wiec juz nic nie rozumie z tego co pisała Tess

Ps. Mam powrót inwazji pszczoły co mi wygryza kolka w rózach i wije sobie gniazdo z ich lisci.... Myslalam ze robi to tylko w maju/czerwcu...
Juzia 10:22, 14 sie 2015

Madzenka napisał(a)

Uwielbiają trzmieline, laurowisnie, zurawki, rh, hortensje, bergenie. Nie gardzą u mnie rozami...ich wżery sa bardzo charakterystyczne, nierówne, nie mozna po ulic z czyms innym. Po tym wiem ze sa, bo nocami na nie nie poluje. Ale ostanio juz w biały dzien wyłaża czyli jest ich bardzo duzo.
Juzia dobrze ze mi przypomniałaś ze mam sproszkowane ziele wrotyczu, zalałam woda, zagotuję i wieczorem poleje. Na poczatku sieprnia znow zastosuje nicienie...wczoraj utłukłam klapnięte wilki okaz na mojej rynnie, wygrzewal sie wieczorem... Nie przeszkadzaja mi ich wżery w lisciach ale larwami nie odpuszcze. A jedne dorosły osobnik to 500 larw....ja juz nie panikuje na mysl o opuchlakach, po prostu wiem, ze trzeba z nimi systematycznie walczyc to orzynajmniej mi rosliny nie wypadają. Najgorsze jest to ze kazdego roku inna czesc działki sobie upodobają... Czyli cały ogród trzeba zlewać.
Ja czytałam ze wrotycz poraza komórki nerwowe larw ..... I je zabija, wiec juz nic nie rozumie z tego co pisała Tess

Ps. Mam powrót inwazji pszczoły co mi wygryza kolka w rózach i wije sobie gniazdo z ich lisci.... Myslalam ze robi to tylko w maju/czerwcu...

Też nie wiem czy wrotycz zabija czy nie....ale po laniu wywarem, dorosłych było mniej. Jak nie będzie dorosłych, to nie będzie larw Tak sobie tłumaczę

Pszczoły co wyjada liście róż jeszcze u siebie nie widziałam.
A liście mam poobgryzane tylko na Fairy i to na młodych listkach, więc nie wiem czy to pszczoła, czy opuchlak.....czy jeszcze inna gadzina
Juzia 11:29, 14 sie 2015

Wymienię żurawki ginger peach i marmalade za żurawki w kolorze róż lub bordo

Przyjmę też bukszpany, mogą być malutkie....na obwódki

Gardener27 12:39, 14 sie 2015

Siemka

Jaki plan na dzisiaj ?
Juzia 12:45, 14 sie 2015

Gardener27 napisał(a)
Siemka

Jaki plan na dzisiaj ?

Jak tylko Żon przyjedzie....idę w chwasty!
Już nie mogę wysiedzieć z nudów i głupie pomysłu mi przychodzą do głowy
Gardener27 12:47, 14 sie 2015

Mi nawet się już z domu nie chce wychodzić tak smaży

Głupotki Ci chodze po głowie ? ... głuptasek jesteś
Juzia 12:54, 14 sie 2015

Gardener27 napisał(a)
Mi nawet się już z domu nie chce wychodzić tak smaży

Głupotki Ci chodze po głowie ? ... głuptasek jesteś

Nudzę się...
Gardener27 13:00, 14 sie 2015

Nie czekaj na M i idź chaszcza wyrywaj Ja też idę coś robić
babka 13:23, 14 sie 2015

I jak Juzia, działasz już ? Ja wróciłam z pracy i myślę że dokończę lawendę. Opalę plecy
Malgosik 13:39, 14 sie 2015

ja tam plewię
mokry strój jednoczęściowy i jest dobre chłodzenie