A nie wiem czy wiesz, że wiele kwiatów ( np. Floks ogrodowy) , drzew (np. Tulipanowiec, Ambrowiec), krzewów (np. Milin - bardziej pnącze) które rosną w PL pochodzi właśnie z Ameryki Płn.
Aaaa nie wiedziałam.
Mogłabyś napisać nam czy Amerykanie pasjonują się ogrodami? Co zaobserwowałaś? Chodzi mi o przeciętnych "zjadaczy chleba". W filmach widzę: krzewy , drzewa i wiadomo przystrzyżony trawnik. No i róże...
Witaj Agnieszko, od pierwszej strony czytam i oglądam z uwagą. Zwierzyniec masz fascynujący! Czytam, że rabatki będziesz zmieniać, zatem będę zaglądać z ciekawością. A co do róż, to jak najbardziej zachęcam. Ja jestem ,,młodym" amatorem ogrodnictwa, ale róże mam od początku mojej przygody z ogrodem, a więc od 4 lat i róże z roku na rok mam piękniejsze, a w tym roku przeszły już chyba własne możliwości! Gałązki uginają się od kwiatów, choć troszkę mi chorują i muszę je raz na jakiś czas pryskać chemią, ale warto, nic nie daje tyle rozkoszy, jak róże
Dziękuję Aniu za odwiedziny, nie zakładasz swojego wątku? Od tygodnia powiększam moje rabaty, czekam na poprawę pogody (u mnie liczne opady deszczu) aby udać się nad rzekę po kamienie, obecnie jest zbyt wysoki stan wody. Na nowym miejscu z pewnością znajdę miejsce dla róż. Pozdrawiam
Nie zakładam wątku, bo obawiam się, że nie będę zbyt systematyczna i... ja w porównaniu z ogrodami tymi z Ogrodowiska nie mam co pokazywać, mój ogród (bez domu, podjazdu, itp.)ma jakieś 500m2, a więc jest mały i cały czas go tworzę. Ale uwielbiam podglądać inne ogrody
Dziś opowiadałam mężowi o zwierzakach, jakie masz u siebie w ogrodzie, jesteś przez to ze swoim ogrodem bardzo oryginalna pozdrawiam
Witaj, jaki cudny ogród i ile gości. Piękne kolekcje liliowców, piwonii, host, dużo by wymieniać, wszystko mi się podoba, ogród taki naturalistyczny, aż koi serce jak się patrzy.
Witam bylas na jakimś innym forum ogrodniczym jak mogę się zapytać jakim ?
może myslimy o tym samym
hortensja Vanilla Strawberry to to samo co vanille fraise?
Myślę że jak wszędzie, jedni lubią grzebać w ziemi inni nie. Jedni mają zadbane posesje, ogrody, trawniki, jeszcze inni w ogóle o to nie dbają.
Są firmy które specjalizują się w trawie, można zamówić usługę koszenia, nawożenia, dbałości o chwasty, tutaj jest to bardzo powszechne. Chyba właśnie o trawę Amerykanie dbają najbardziej i to nie tylko tą przy domu, ale w parkach przy autostradach. Nie ma mowy aby ktoś nie sprzątnął po swoim pupilu, są za to wysokie kary. Pikniki w parku na trawie nie grożą wdepnięciem w minę poślizgową i jest to tutaj popularny sposób na spędzanie wolnego czasu.
Wszystko zależy od chęci, wolnego czasu i budżetu, jak wszędzie Nas tutaj na Ogrodowisku połączyła wspólna pasja i możemy o zielonym mówić bez końca, ale mamy przecież pełną świadomość, że nie cała populacja jest zielono zakręcona i dobrze