Dodany 00:04, 29 lip 2015
Witaj. Zasadzie sama sobie odpowiedzialas na pytanie o ligustrze. Napisalas, ze sporexurosly tylko te krzaczko kolo szmba. Pewnie dlatego, ze tam jest lepsza ziemia, glebiej bylo kopane pod szmbo i dlatego. W miejscu wkopania pozostalych, zkemia aba, mniej urodzajna, pia ch i rosna. Gorzej, bo maja sucho. Soda przez piach przelatuje migiem. U mojej sasiadki tak jest. Gdzie kopali ppd szambo i ziemia dobra trawa rosnie oiekna. A gdzie tylko wzruszona glebogryzarka, to slabo rosnie. Musisz wiecej podlewac.
Czy mogę wsadzić jakieś drzewka miedzy ligustrem?
Może ze trzy śliwy wiśniowe Pisardi.
Chciałbym szybciej osłonić się od drogi i wrzucić trochę cienia na działkę bo od wschodu słońca do 16-17.00 mam patelnię na działce.
Od południa moje sosny dają trochę cienia.
To co mnie smuci to cień na całej działce od ok 17-18-stej. Rzucają go sosny sąsiada od zachodniej strony działki.
Chciałabym też wsadzić jakieś drzewko w miejscu obecnego skalniaka (docelowo 5-8 metrów).
Rzucałoby cień do południa na środek działki i później w stronę domku.
Może ktoś, by mi coś podpowiedział, bo nie mam pomysłu.
Witaj, mój mąż też tak mówił, że gdy kopał szambo, to ziemię dobrze wzruszył
Zawsze wokół kręgu -przykrywy trawa rośnie jak szalona i jest ciemno zielona.
Masz rację reszta była potraktowana glebogryzarką na takim małym traktorku.
Poprosiliśmy o to znajomego, który miał taki sprzęt.
Czy słyszałaś coś o tym, że ligustry lubią ziemię wapienną? Polecano mi podsypanie krzaczków wapniem w granulacie.
A to ci numer, ten odcinek oglądałam chyba z 3 razy ze względu na przepiękny,gigantyczny skalniak
Niestety co do wapna i ligustru nadal niewiele wiem. Cytat: "Pan Maciej co roku daje ligustrom trochę wapna (granulowanego)..."
Ile to jest trochę? Garść na krzaczek? Posypać wokoło i podlać czy zrobić dołek wsypać, zakryć ziemią i podlać?