Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

Anda 16:17, 06 maj 2016

Czytałam gdzies tu na forum ( pisała chyba Toszka albo Tess) zeby nie ciąć nic tak krótko po posadzeniu, bo siła musi iść w korzenie, rozbudowę a nie w koronę i liście. Podlewanie jest bardzo ważne.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 21:25, 06 maj 2016

Aga, pozdrawiam i zapraszam Uśmiejesz się
ag_zie 21:49, 06 maj 2016

u Ciebie zaloty a u mnie już po
Mieszkańcy tujki
Luki 21:50, 06 maj 2016

Przychodzę w sprawie śliw i widzę takie troszkę ojć... ktoś słabo je prowadził w szkółce i chyba chciał jak najwyższe mieć. Nie są to moje drzewa, więc nie chcę by na mnie było, ale ja ściąłbym wszystkie grube gałęzie na ok 20-25cm nad rozgałęzieniem tak by pierwszy pąk po ścięciu był skierowany na zewnątrz. Jak zdecydowałabyś się na tak radykalne cięcie to koniecznie odkazić sekator, a rany potraktować maścią ogrodniczą, ciąć rankiem w bezdeszczowy dzień.
Zaraz u siebie pokaże jak dzisiaj obciąłem moje Nigry, ale u mnie drastyczne cięcie było w zeszłym roku.
jolanka 22:01, 06 maj 2016

ag_zie napisał(a)
u Ciebie zaloty a u mnie już po
Mieszkańcy tujki

Ale piękne, przepiękne, śliczne, Cudo A wiesz co to za pisklaczki??? Pilnuj je, bo sójki i sroki potrafią im zrobić krzywdę
Zana 06:15, 07 maj 2016

Ale Ci się Agatka przychówek trafił. Musisz ich teraz pilnować przed kotami. Cudne są. Wiesz jakie to ptaszynki?
anna_t 08:53, 07 maj 2016

fajnie, moja córcia byłaby zachwycona
Toszka 16:28, 07 maj 2016

w sprawie śliw zapytaj mazana (poproś go na pw. by do ciebie zajrzał). Śliwy proszą się o skorygowanie, ale ponieważ nie mam z nimi doświadczenia, to nie będę radzić czy cięcie jest teraz wskazane. Na pewno podlewaj co kilka dni min. 2 kubły wody.
ag_zie 21:22, 07 maj 2016

Zana napisał(a)
Aga pięknie masz w tym sadzie!. Nawet z tymi mleczami żółtymi, one dodatkowy urok tworzą. Nigry widać, że listki puszczają. Pewnie trzeba by było im gałązki przyciąć, ale tu to ja już Ci nie doradzę. Musisz ewentualnie mądrzejszych pytać. Łukasz z Ogrodowej przygody ciął w ubiegłym roku swoje drastycznie, może by Ci doradził. Ja swoje też podciąć muszę, żeby się zagęszczały, ale tak mi szkoda. Ja dopytam jeszcze Kasi z Ogrodu pod górkę, jak ona swoje cięła.

Dopytałam: Kasi Nigry były cięte jeszcze w szkółce, poza tym tnie je mocno po kwitnieniu. Najlepiej sama u niej zobacz jak wyglądają i przeczytaj.

dzięki - szukam pomocy dla śliw
anbu napisał(a)
Ależ cudne te jabłonie szok !
fajnie wyglądają a jaki zapach!
Oczywiście nie mówię o zapachu oprysków to ta smutna i niewidoczna część pięknych widoków.
Makao_J napisał(a)
Ależ Ty masz saaaad W szoku jestem.
Aniu to nie mój - sąsiada ale spacerować mogę
ag_zie 21:28, 07 maj 2016

AnnaCh napisał(a)
Aga takie ukwiecone spacery muszą być bardzo przyjemne
Aniu, są super! Ale chyba wolę po lesie spacerować - tylko te kleszcze! Brrr...
tulucy napisał(a)
Moje 6 jabłonek daje czadu zapachem, a co dopiero takie hektary pięknie jest dzięki za fotki
fotki zrobione s myślą o Tobie o tak słodki zapach