Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

kamila66 11:20, 30 lip 2016

ag_zie napisał(a)

Kamilo, chciałabym coś wsadzić jako uzupełnienie bo bardzo mi się takie rabaty podobają. Tylko nie wiem co...
A ta rabata z rozchodnikami to moja malutka jest i na razie zostanie bez zmian chyba że ta obecna wlezie na rozchodnikową to będzie zmiana... A ta rabata u Zety to jest cuudna! Też ją kiedyś widziałam i dlatego mam takie małe połączenie.

Jak jest mała ta rabata to ok. Myślałam, że ten pas z rozchodnikami będzie dłuższy
Pytałam o ten tip top bo ja podobnie jak Mirela mam gęsto i różnorodnie.
Przed cyprysami dałabym jeszcze jakąś trawę np.
Madżenka ma trawki przed buksami w linii lub pomiędzy. Mnie się tak podoba. https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=1685
AnnaCh 11:32, 30 lip 2016

Aga, nadrabiam, przynajmniej próbuję
Super się u Ciebie dzieje
Pozdrawiam.
kamila66 12:56, 30 lip 2016

Zimozielonych czepiam się tylko w przedogródku w innych miejscach ogrodu nie ma to dla mnie znaczenia.
ag_zie 12:56, 30 lip 2016

kamila66 napisał(a)
Może linia cyprysów mogłaby być dłuższa?
to da się jeszcze załatwić - jak wsadzę rośliny to zobaczymy jak to będzie wyglądało
ag_zie 12:59, 30 lip 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cyprysiki rosną spore, przynajmniej te co u mnie, bardzo szybko przyrastają, ale może masz jakąś karłową odmianę
Sylwio, te to Filifera Nana - moja mądra książka mówi że za 10 lat będą miały 0,5m. Tak sobie myślę że 0,8 odstępu będzie ok...
ag_zie 13:02, 30 lip 2016

uziemiona napisał(a)
Ależ tu ogólnoogrodowiskowa burza mózgów! Podobają mi się kolumnowe berberysy, a u Jagody szpaler z nich jest cudny, ale zimą to rzeczywiście badylki.
Ech te dylematy!
Masz rację ładne są, te są moje pierwsze kolumnowe więc będziemy się poznawać Dobrze że dziewczyny czuwają bo w zimie miałabym puuuusto....
ag_zie 13:08, 30 lip 2016

MirellaB napisał(a)
U mnie w ogrodzie między roślinami nie ma odległości 50 cm, wszystko mam gęsto sadzone, bo chciejstw sporo.

Nie na wszystkich rabatach mam rośliny zimozielone, owszem zimą jest pusto, ale wcale mi to nie przeszkadza.
Nie jestem za tym, że muszą być bukszpany, cisy i inne.

Staram się sadzić teraz tak abym za chwilę nie musiała kombinować jak to przesadzić i niestety na efekty będę musiała dłużej czekać a z drugiej strony chciałabym mieć takie "kipiące" rabaty jak Twoje....ach te dylematy..... znacie to?
A zimozielone roślinki będą ale co jakiś czas ... tak teraz sobie myślę a czy moje upodobania się zmienią? Zobaczymy
ag_zie 13:11, 30 lip 2016

Toszka napisał(a)
Dlaczego tam ma być łyso zimą - szmaragdy+cyprysiki+sosenka...To mało?
Toszko, Kamila pisała o rozchodnikowo-rozplenicowej która łączy się z obecnie tworzoną
ag_zie 13:13, 30 lip 2016

Marga napisał(a)
Fajnie podglądać jak u innych coś się dzieje...u mnie zastój
Macham sobotnio
A wcześniej to u Ciebie się działo a ja leniuchowałam teraz zmiana!
ag_zie 13:22, 30 lip 2016

kamila66 napisał(a)

Jak jest mała ta rabata to ok. Myślałam, że ten pas z rozchodnikami będzie dłuższy
Pytałam o ten tip top bo ja podobnie jak Mirela mam gęsto i różnorodnie.
Przed cyprysami dałabym jeszcze jakąś trawę np.
Madżenka ma trawki przed buksami w linii lub pomiędzy. Mnie się tak podoba. https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=1685
Ja też bym chciała powtykać coś pomiędzy cyprysiki ... trawy albo jakieś byliny...