Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

waldek727 02:42, 04 lis 2015

ag_zie napisał(a)

Oj nie tylko czasu potrzeba.
Ale będę wszystko robiła aby się spełniło

Aga.
Sama sobie wybrałaś do zamieszkania okolice Wilanowa, Konstancina, Zalesia i Magdalenki.
Bywam w ogrodach tam usytuowanych i powiem Ci, że chyba wyżej poprzeczki nie mogłaś sobie zawiesić.
Życzę Ci, aby spełniły się wszystkie Twoje plany.
ag_zie 10:55, 04 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Aga.
Sama sobie wybrałaś do zamieszkania okolice Wilanowa, Konstancina, Zalesia i Magdalenki.
Bywam w ogrodach tam usytuowanych i powiem Ci, że chyba wyżej poprzeczki nie mogłaś sobie zawiesić.
Życzę Ci, aby spełniły się wszystkie Twoje plany.

Waldku, do Szefowej mam niedaleko ale aż tak wysoko poprzeczki nie stawiam
Hmmm ...czy okolicę wybrałam - tak los nas usytuował
Pozdrawiam słonecznie
ag_zie 15:34, 04 lis 2015

Dominika11 napisał(a)
dasz radę - spoko

Hana75 18:33, 04 lis 2015

Dominika11 napisał(a)
i tu jest ból - jak by za to wszystko płacili to bysmy były bogate

może i byśmy były bogate, ale przecież to by było też sprawiedliwe.
Lubię swoją pracę ale gdyby mi ktoś płacił za prowadzenie mojego własnego domu i wychowywanie dziecka, to kto wie... może bym została "dumną kurą domową".
Wreszcie miałabym czas na te wszystkie dodatkowe etaty
ag_zie 21:10, 04 lis 2015

Hana75 napisał(a)

może i byśmy były bogate, ale przecież to by było też sprawiedliwe.
Lubię swoją pracę ale gdyby mi ktoś płacił za prowadzenie mojego własnego domu i wychowywanie dziecka, to kto wie... może bym została "dumną kurą domową".
Wreszcie miałabym czas na te wszystkie dodatkowe etaty

było by fajnie hmmm może nowe Rządy wpadną i na taki pomysł! i w kolejnych wyborach będzie to w programie partii obiecanki-cacanki ....
ag_zie 10:07, 05 lis 2015

Przepis autorstwa Renaty na kompost z liści w workach - tak na przyszłość

07_Rene napisał(a)

Wyglądało to tak. Grabię liście, pakuje do worków, lekko ubijam. Ja zawsze używam worków 80l po zimi, torfie, korze, które mi zostały po całym sezonie. Muszą być grube i mocne. Zalewam wodą. Można też użyć mocznika, który ma przyspieszyc rozkład liści, ja nie zawsze go używam i w sumie nie widzę różnicy. Po kilku minutach, jak liście nasiąkną wodą, robię w worku dziurki, żeby nadmiar wody mógł swobodnie odpłynąć. Worki układam na leżąco, jeden na drugi. Mam ich dużo, więc powstaje mi pryzma wielkości kompostownika. I tyle... Końcem stycznia lub w lutym warto zmienic kolejność worków (ale nie jest to niezbędne), bo te na dole robią się szybciej.

iwka 10:34, 05 lis 2015

Właśnie taki kompost sobie szykuję na przyszły rok, już cztery worki liści nazbierałam
07_Rene 11:12, 05 lis 2015

ag_zie napisał(a)

Witaj Renato u mnie
Tak też uczynię inwestuję teraz w przyszłość mojego ogrodu
Tylko słabo mi to idzie bo my znowu chorzy

Odnalazłam Cię po wspisie u mnie
U mnie też choróbska grasują, ale ponoć taki ciężki jest zawsze pierwszy rok w przedszkolu
Czytam, że Ty masz dwóch pomocników Mój syn bardzo lubi "grzebać" w ziemi praktycznie od pieluchy. Ma swój komplet narzędzi i akcesorii ogrodowych: taczki, kosiarkę, kopaczkę, wiaderka... i co najważniejsze chęć do pracy, którą warto wykorzystać. Starszej córki nie idzie zainteresować ogrodniczkowaniem... Nie obejdzie się bez strat, złamanych tulipanów, wyrwanych roslinek przy plewieniu ale to małe straty w porównaniu z korzyściami.
To coś niesomowitego jak 3-latek powie Ci na spacerze "patrz mamo, jakie piekne kwiaty" albo że dziś "wspaniała pogoda"
A co do powrotu do pracy, przypomnniało mi się chińskie przysłowie- im się ma mniej czasu, tym się go ma więcej
ag_zie 14:33, 06 lis 2015

Czy na kompost nadają się liście orzecha włoskiego? Coś mi się kołacze po głowie że NIE ale nie wiem czemu
Dominika11 14:36, 06 lis 2015

mi sie też coś kojarzy, że nie