Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Makao_J 18:05, 04 lip 2016

A u Ciebie dalej walka z robalami.

Stan róż ocenisz dopiero w przeszłym roku. Jak będą odbijać po cięciu. Jeśli odbiją to jesteś w domu a jeśli jakaś nie to może wymień na coś co odbija i sobie radzi w warunkach które masz. Nie ma sensu upierać się przy roślinach którym u Ciebie nie pasuje bo za dużo biegania by im dopasować.
Ja tak robię. Jeśli jakaś roślina nie przetrwa roku to nie sadzę ponownie tylko szukam innej.

Zazdraszczam Artemisu i tej Pashimy. No i Swany i LO. No i ogólnie wszystkich róż jakie masz. Jak na pierwszy sezon to fajnie zakwitły.
ag_zie 19:15, 04 lip 2016

anna_t napisał(a)
u mnie też
tylko srednio wyglada..na zakup kolejnej kory szkoda mi kasy i chodzi mi po głowie pewna rewolucja na różance ale juz na samą mysl mnie głowa boli..

Rewolucja?¿? Brzmi ciekawie!
Masz rację średnio wygląda ale trudno, u mnie na razie będzie.

A Pashminę miałam pochwalić! Śliczna jest!
anna_t 12:43, 05 lip 2016

Filemon24 napisał(a)
złocienie są bardzo ładne nie chciałabyś ich wśród róż?

wygooglałam sobie..pomyślę, dzięki
anna_t 12:44, 05 lip 2016

AgataP napisał(a)

Anka napisz do Marty - Finki, jak do niej zadzwoniłam to okazało się ze jest nawet z ubiegłego roku i dostałam od ręki, a na stronie było "niedostępna"

ale ja juz do niej pisałam zaraz po tym jak mi o tym powiedziałaś na spotkaniu u Kasi Luizy i zero odzewu..
anna_t 12:47, 05 lip 2016

AgataP napisał(a)

gadaj... ulży Ci na duszy

ojej...zastanawiam się nad przeniesieniem kory spod tujek na różanke a tam sypać skoszoną trawę...tylko sama bym musiała to zrobic bo M to chyba by mnie zastrzelił
ostatnio robilismy przecież tą rewolucje pod serbami i tujami co sciągaliśmy szmate i równalismy bo nam nornice ryły to teraz kolejny raz by nie poszedł na wywożenie kory
anna_t 12:52, 05 lip 2016

Kasya napisał(a)

a duzo kory zuzylas juz ?

mi sie i tak najbardziej podoba kora mielona, ale co roku trzeba dosypywac

poszły 3 palety i jeszcze by się przydało...
anna_t 12:57, 05 lip 2016

Makao_J napisał(a)
A u Ciebie dalej walka z robalami.

Stan róż ocenisz dopiero w przeszłym roku. Jak będą odbijać po cięciu. Jeśli odbiją to jesteś w domu a jeśli jakaś nie to może wymień na coś co odbija i sobie radzi w warunkach które masz. Nie ma sensu upierać się przy roślinach którym u Ciebie nie pasuje bo za dużo biegania by im dopasować.
Ja tak robię. Jeśli jakaś roślina nie przetrwa roku to nie sadzę ponownie tylko szukam innej.

Zazdraszczam Artemisu i tej Pashimy. No i Swany i LO. No i ogólnie wszystkich róż jakie masz. Jak na pierwszy sezon to fajnie zakwitły.

dzięki Aniu
też mi się wydaje że jak na pierwszy rok to dużo kwiecia dają ale tak jak piszesz z nastepnymi zakupami poczekam do wiosny. jak te mi odbiją tzn ze różyczkuję się dalej bo jestem zachwycona tymi roslinami...
powiem Ci jeszcze ze z robalami jest u mnie o dziwo lepiej, chemią psikłam różankę, skarp nie. i na skrapach czyli swany i the fairy jakoś dziwnym trafem niewiem wogóle czemu tez mają juz bardzo mało mszyc...tak jakby sie wystraszyły ze też je chemią potraktuje..no nic tylko się cieszyć
a moze ta profilaktyka z ekologii wkońcu poskutkowała..?
anna_t 12:58, 05 lip 2016

ag_zie napisał(a)

Rewolucja?¿? Brzmi ciekawie!
Masz rację średnio wygląda ale trudno, u mnie na razie będzie.

A Pashminę miałam pochwalić! Śliczna jest!

brzmi ciekawie ale mówię Ci az boję się zaczynać..
Pashminę kocham!
AgataP 13:29, 05 lip 2016

anna_t napisał(a)

ojej...zastanawiam się nad przeniesieniem kory spod tujek na różanke a tam sypać skoszoną trawę...tylko sama bym musiała to zrobic bo M to chyba by mnie zastrzelił
ostatnio robilismy przecież tą rewolucje pod serbami i tujami co sciągaliśmy szmate i równalismy bo nam nornice ryły to teraz kolejny raz by nie poszedł na wywożenie kory

Ania niestety musisz uzbroić się w cierpliwość, jak masz dziabkę to musisz dziabać Ja ściółkuję trawą, jak podeschnie na rabacie to przedziabuję wraz z ziemą i wprowadzam to w glebę, staje sie pulchniejsza. Przy okazji wyrywam chwasty. Systematycznie daje to efekty, chwastów mniej. A dziabię może co tydzień, a podczas spaceru wyrywam co który podrośnie.
Ale i tak musisz uzupełnić nasadzenia o byliny zadarniające - bodziszki najszybciej, szałwia... dzwonki... jak się rozrosną to nie dopuszczą do rozwoju chwastów a i nóżki różom zasłonią... no chyba że pójdziesz w trawy to też jakiś pomysł Kora w różach - nieeeeee no chyba że ta przekompostowana, bo potem to i kompost na nią można sypnąć i znowu korę mieloną...
anna_t 13:51, 05 lip 2016

Port Łódź
połączenia jakich jeszcze nie widzialam, Red Baron z runianką i jałowcami