Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 19:46, 28 lip 2016

Filemon24 napisał(a)
Ostróżki są piękne ale zdecydowanie bardziej pasują do róż do hortensji jakoś mi się nie widzą.
Aniu nie fochuj się i nie zamykaj wątku

rano jak wstalam to z przekonaniem że napisze do Danusi o zamknięcie. po co mi ten watek jak nic nie potrafię ustalić,niczego nie jestem pewna...ale jak potem zobaczyłam 25 postów i to z radami od razu lepiej na duchu mi się zrobiło..
anna_t 19:51, 28 lip 2016

Zana napisał(a)
Aniu pytasz u mnie o świecznicę: mam taką o ciemnych liściach, ale nazwy odmiany nie znam. Wiosną dość wcześnie startuje, liście ma bardzo ładne cały sezon. Nie jest to raczej roślina na pełne słońce, raczej do cienia/półcienia, potrzebuje dużo wody. Mimo, że kwitnie późno (kwiatostany rozwijają się w pełni około połowy sierpnia) to bardzo ją lubię. Pierwszy przymrozek ścina ją totalnie. Rośnie wysoka, z kwiatostanami moja ma ok. 150 cm (a może i więcej), ale też szeroka ok. 70-80 cm. Jak nie zapomnę, to sfocę ją w ten weekend dla Ciebie.

U mnie na rabacie hostowej - te dwie wyższe wieże na ostatnim zdjęciu, na początku lipca:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6733-ogrod-z-rzezba?page=198

Nie mam białokwitnących roślin za wiele, więc niewiele Ci pomogę. Mam jarzmianki białe, liście są ok., tawułki białe też ok. (lubią duuużo wody). Mogę Ci podsunąć bylinę dzwonek brzoskwiniolistny. Ja mam akurat niebieski pod rzeźbą, posadziłam na początku czerwca i kwitnie cały czas (teraz skromnie, ale ciągle jakieś kwiatki są). Trzeba go przycinać i "czyścić" z przekwitniętych części, tzn. ja tak robię, żeby mi się za bardzo nie wysiał. Wysokość ok. 60 cm. Postaram się wkleić zaraz fotki aktualne.

Z białych jeżówek bardzo podoba mi się odmiana Virgin. Mają ją w ofercie w bylinowym raju.

wszystko zanotowałam, czyli raczej póżne kwitnienie..
dzwonek chyba mam :/ dostałam od małejmi chyba ale nie kwitł jeszcze u mnie, może w przyszlym roku to zobaczę jaki ma kolor
dzięęęki !
anna_t 19:53, 28 lip 2016

AgataP napisał(a)

Renia, Ani chodziło pewnie o kulki które już ma z tujek danica.

Tujki ma wzdłuż podjazdu i za nimi miałby być ss, Ania szuka towarzystwa dla nich. A może wystarczy ss posadzić, dać im skarpetki z biało zielonej trawy i tą sama trawą podsadzić kulki tujek? Prosto i może wystarczy, potem można zmieniać do woli. Można też dosadzać kulki i bukszpanowe i trzmielinowe i cisowe, całe pole kulek można wykulkować Najlepiej prosto i stopniowo bo można się ugotować przy tej pogodzie.

Anka nie obrażaj się i nie fochuj. Ja też mam zagwostkę u siebie i dumam wciąż nad nią. Ale daje sobie czas do wiosny, choć cisy to bym zamówiła jesienią

a tą całą trawę co jest wokół byś zostawiła?
to nie foch a załamka :/
anna_t 19:56, 28 lip 2016

Rojodziejowa napisał(a)
Masz rację żeby sobi zaplanować wszystko zanim będziesz demolować. Ale z tego co piszesz to dopuszczasz taką myśl, nie? To sobie najpierw wymyśl, dopuszczając ewentualnie do głowy przesadzanie tych danic.

właśnie tak kombinuję
ale zdemoluję dopiero gdy zaakceptujecie całą rabate
anna_t 20:01, 28 lip 2016

Filemon24 napisał(a)
a nie wystarczyło by ci tam tylko kilka gatunków? białe rozchodniki i dwa trzy rodzaje białych jeżówek np milkshake, alba, whaite double delight i gdzie nie gdzie białe liatry i białe czosnki?
Aniu ty za bardzo się denerwujesz tym ogrodem Ciężko laikowi wymyślić od razu zajebistą kompozycje że klękajcie narody często potrzeba czasu i niestety sporo przesadzania

denerwuję się bo chciałabym już zeby mi to rosło, nabierało masy a nie stron na watku..
a jeżówki poza kwitnieniem ładnie wygladają?
anna_t 20:03, 28 lip 2016

lindsay80 napisał(a)

to jest fajny pomysł - też bym była za kilkoma gatunkami.

Ania łap dystans, nie ma co się ogrodem spinać

to chyba muszę rzadziej na forum przebywać i nie przegladać min. Twojego ogrodu żeby się nie dołować że g...mam
anna_t 20:05, 28 lip 2016

AgataP napisał(a)

Oj Filemon ma rację, ja to już wędrówki ludów z roślinami przeszłam

wędrowki ludów to ja zniosę, gorzej z traceniem roslin lub wyrzucaniem, szkoda mi
lindsay80 20:09, 28 lip 2016

anna_t napisał(a)

to chyba muszę rzadziej na forum przebywać i nie przegladać min. Twojego ogrodu żeby się nie dołować że g...mam

no dobra jak wolisz, ale dziś mebelki pokazałam to może się jednak skusisz
Sonka 20:20, 28 lip 2016

anna_t napisał(a)

Krysiu czyli polecasz? a po kwitnieniu nie straszy na rabacie?

Mam tylko jeden krzak, ale posadzę więcej, nie utrwalił mi się brzydki widok, więc chyba nie straszy, będę go obserwować.
anna_t 20:22, 28 lip 2016

lindsay80 napisał(a)

no dobra jak wolisz, ale dziś mebelki pokazałam to może się jednak skusisz

bosze Edyta i widzisz..? jak ja mam się uspokoić i nie dołować jak ciągle pelno pieknych rabat, idealna trawa i jeszcze meblami dobijasz człowieka.
lecę