Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Kasya 09:06, 14 wrz 2016

karolina_rg napisał(a)

nie napalajcie się dziewczynki zabardzo na to święto

niestety jeszcze kilka lat temu to święto faktycznie było tego co w nazwie.. teraz to święto piwa, kiełbasy, stoisk odpustowych... tego najwięcej

na pewno za roślinkami musicie się okrutnie nachodzić - by porównać ceny, jakość, bo stoiska są mega rozstrzelone - ale kupicie, oczywiście

miłego spacerowania

no co ty...moze w innych Skierniewicach bywasz ?

bylam ostatnie 2 lata i rosliny przede wszystkim, jakies dodatki rowniez ale tego innego to tak z 10-15%

a teren owszem, bardzo duzy, mozna sie nachodzic bo to gigantyczny kiermasz
karolina_rg 09:13, 14 wrz 2016

no coś Ty?
mieszkam tu, jestem więc rok w rok i mam inne zdanie

ale to w sumie pocieszające dla dziewczyn dziewczyny obkupicie się!!!
anna_t 19:23, 14 wrz 2016

Kasia, Anita dzięki za info o rozchodnikach. myślalam że przywrotnik pierwszy cos zakryje..

Danka ogród masz piękny, podziwiam go jak tylko coś wrzucasz

Asia jakich ogórków? ja nie mam warzyw i nie będę mieć

Karolina dzięki za plan spotkamy się jakoś?
anna_t 19:30, 14 wrz 2016

dzisiaj sprzątałam miejsce pod przyszły kompostownik. nie zrobiłam zdjęć jak to wygladało wczesniej ale byl dramat..chwasty na pół metra i porozrzucane kamienie i reszta kostki. ryłam 3 godziny..teraz jest tak

aktualnie kompostownik wyglada tak

pytanie mam, czy na spód położyć paletę aby była cyrkulacja powietrza? do tej pory rzucaliśmy wszystko jak popadnie, głownie są tam chwasty i zerwana darń. M przerzuci wszystko na nowe miejsce tylko czy jest jakaś wyższa szkoła czy poprostu rzucić i się będzie robić?
ZieloneWrota 19:36, 14 wrz 2016

Aniu, u mnie kompostownik ma na dnie grubą szmatę i siatkę na krety, wkoło podniesiony jest o jedną cegłę, później wszystkie obierki, trawa, oraz koniecznie dżdżownice kalifornijskie które elegancko przerabiają kompost , piknie wysprzątałaś , buziaki
jankosia 20:29, 14 wrz 2016

Oooo! Ania kompostownika się dorobiła Gratulacje, będzie pani zadowolona
O kompostowaniu dużo można napisać- osobiście uwielbiam robić kompost Ale jak rzucisz na kupę i zapomnisz to też się zrobi... kiedyś Bawimy się w układanie warstw, doprowadzanie powietrza i dbanie o wilgotność żeby kompost był szybko Generalnie najważniejsze to nie ubijać i zachować odpowiedni stosunek węgla do azotu. Będzie ci się chciało to poczytasz Nie, to nie Kompost i tak się zrobi
Masz już listę zakupów na sobotę? Ja tam idę na żywioł
I oglądałam foty z Kutna i widzę, że to święto to trochę niewypał Chyba miałam nosa żeby odpuścić?
anna_t 20:37, 14 wrz 2016

Agata a te obierki to w jakims celu?

Monika dorobilam się ale widzisz od roku tak zbieram chwasty i trawe i ni hu hu kompostu nie widać :/ jak się 'doprowadza" powietrze?? węgla do azotu??jezus jasniej proszę węgiel drzewny z palenia w piecu może być?
a jesli chodzi o Kutno to największym plusem było spotkanie z dziewczynami Malgosi i Bozenki za prędko nie zobacze więc było fajnie
liste na skierniewice mam, 6 trzmielin na pniu i róze z listy
PURPURA/FIOLET
0,7-1m wys pachnie! 4/5 zdrowotność
Darcey Bussell troszke mniej pachnie
Ventilo (!)
William Shakespeare
J W. Goethe

Astrid Grafin von Hardenberg 1-1,5m wys, pachnie!
Young Lycidas raczej ciemny róż
Tradescent bordo, 1,2m wys, pachnie, tylko jak długo kwitnie??

RÓŻ/BLADZIAKI
Granny 0,7 - 1,0 m, 4/5 zdrowotność, mało pachnie
Herzogin Christiana 0,7 wys, ADR seria parfuma pachnie! tylko jak dlugo kwitnie??
Leonardo da Vinci 0,7wys, 4/5, malo pachnie, podobno kwitnie non stop??
The Alnwick Rose. 1-1,5wys 4/5 pachnie, kwitnie non stop
Eglantyne j.w. Eglantyne mi kwitnie ciągle, blada i śmieci jak licho.
Voyage 0,7-1 wys, pachnie, 5/5 kwitnie non stop
asiak 21:23, 14 wrz 2016

Aniu przepraszam
Byłam pewna, że jestem w wątku Danusi Mój skromny ogród
Chyba za dużo nowych wątków sobie zaznaczam, kićka mi się
Marta 23:38, 14 wrz 2016

anna_t napisał(a)
Agata a te obierki to w jakims celu?

Monika dorobilam się ale widzisz od roku tak zbieram chwasty i trawe i ni hu hu kompostu nie widać :/ jak się 'doprowadza" powietrze?? węgla do azotu??jezus jasniej proszę węgiel drzewny z palenia w piecu może być?
a jesli chodzi o Kutno to największym plusem było spotkanie z dziewczynami Malgosi i Bozenki za prędko nie zobacze więc było fajnie
liste na skierniewice mam, 6 trzmielin na pniu i róze z listy
PURPURA/FIOLET
0,7-1m wys pachnie! 4/5 zdrowotność
Darcey Bussell troszke mniej pachnie
Ventilo (!)
William Shakespeare
J W. Goethe

Astrid Grafin von Hardenberg 1-1,5m wys, pachnie!
Young Lycidas raczej ciemny róż
Tradescent bordo, 1,2m wys, pachnie, tylko jak długo kwitnie??

RÓŻ/BLADZIAKI
Granny 0,7 - 1,0 m, 4/5 zdrowotność, mało pachnie
Herzogin Christiana 0,7 wys, ADR seria parfuma pachnie! tylko jak dlugo kwitnie??
Leonardo da Vinci 0,7wys, 4/5, malo pachnie, podobno kwitnie non stop??
The Alnwick Rose. 1-1,5wys 4/5 pachnie, kwitnie non stop
Eglantyne j.w. Eglantyne mi kwitnie ciągle, blada i śmieci jak licho.
Voyage 0,7-1 wys, pachnie, 5/5 kwitnie non stop

Nie chodzi tu o węgiel z kominka, tylko o to, że materiały zielone mają więcej azotu, a brązowe węgla, chodzi o pierwiastki. Zielone części roślin przekładasz brązowymi, takie warstwy robisz, możesz zielone przełożyć rolkami z papieru, papierem jakimś ale nie kolorowymi gazetami, suche gałązki, najlepiej rozdrobnione, skorupki jajek. Im więcej razy przerzucisz tym szybciej powstanie kompost, to jest napowietrzanie. Jak jest za suchy to podlewasz wodą. Osobiście nie podlewam tylko przerzucam i jest ok.
Marta 23:49, 14 wrz 2016

Moja Pastella ma dokładnie 153cm, Leonardo też tak wystrzelił, więc trzeba brać poprawkę na opisy. Leoś miał małą przerwę, ale kwitnie teraz cały czas, delikatnie pachnie jak zaczyna otwierać kwiat, później już nie pachnie.