Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

UrsaMaior 20:37, 21 wrz 2016

Ania, skoro są już wszystkie to nie chcę Ci mącić Wiesz jak to jest, czasem w planie coś nie gra, a potem okazuje się, że jednak całość wygląda świetnie. Wydaje mi się jednak, że na przykład Louise i Pomponella to róże niepasujące charakterem do Astrid. One są swobodne, naturalne w odbiorze, Pomponella jest taką filuterną istotą, a taka Astrid z innej bajki, elegancka, formalna. First Lady z innymi różami też ginie moim zdaniem. Ona daje z siebie wszystko w innej oprawie, traw czy bukszpanów, bez konkurencji. Piszę Ci to wszystko, bo ja zrobiłam u siebie różankę podobną do Twojej i teraz żałuję. Za dużo odmian, wszystkie piękne, a efekt niewspółmierny Mam nadzieję, że nie odbierzesz moich słów źle?
anna_t 20:48, 21 wrz 2016

Iza w porządku
u mnie różanka ogromna i w sumie to nawet niewiem jakbym mogła ją inaczej zaaranzować..
marzec 2016

i dziś

jak to sensownie według Ciebie ogarnąć?
Filemon24 20:58, 21 wrz 2016

anna_t napisał(a)

nie powiem Ci odmiany bo face nam powiedział rozchodnik spectabile a eraz dopiero wiem że o poprostu rozchodnik okazały akie znawczynie jesteśmy że nie dopytałysmy dokładnie choć on pewnie ez nie wiedział ale piekny jest taki pudrowy róż, booooski

wygląda mi na odmianę pink green tak na 90%
anna_t 21:16, 21 wrz 2016

Filemon24 napisał(a)

wygląda mi na odmianę pink green tak na 90%

nie już bardziej ten https://e-skalniak.pl/oferta/rozchodnik-okazaly-sedum-spectabile-p9,p158
taki bezodmianowy chyba, ale i tak na 100% pewna nie jestem
zresztą Anita ja się nazami nie przejmuję
Bogdzia 21:30, 21 wrz 2016

anna_t napisał(a)
I prośba do osob które mają morning light i róże artemis, czy dobre odleglości ustaliłam?
1 kratka to 0,5m
Artemis od miskanta metr
między artemisami 2m, zaznaczyłam je że osiagają 1m średnicy ale chyba dochodzą do 1,5m to teoretycznie bardziej by zasłoniły morning light ale nie calkiem. jakaś luka na miskanta i tuje danica chyba zostanie...

w piatek M będzie mi darń zdejmował i wyszło mi że 4x2 będzie miala ta biała różanka
dobrze wymysliłam?

Moje tuje Danica mają 1,5 metra wysokosci , fakt że mają z 10 lat ale i Twoje kiedys bedą takie więc nie wiem czy to dobre dla nich miejsce.
UrsaMaior 21:31, 21 wrz 2016

Ania, ale Ci zazdroszczę! Fantastyczna przestrzeń! Małżonek mnie już nawołuje w kierunku sypialni, więc tak na szybko tylko - co na tej rabacie będzie zdobiło zimą? Same róże to błąd - który nota bene ja też popełniłam, a jakże Po sezonie będziesz miała smętne, gołe patyki, a widzę, że to rabata przy samym domu, więc dobrze byłoby dać jej coś zimozielonego, jakiś szkielet. Myślałaś o tym?
Ewik 21:37, 21 wrz 2016

Tujki można ciąć ale jesienią wpadłam na pomysł dosadzenia artemisa obok drugiego ok metra i muszę go wysadzić , za ciasno mimo, że latem wichura wyłamało ponad połowę jednego a i tak ma ponad 170 i jest wiekszy ode mnie
Filemon24 21:38, 21 wrz 2016

cudnie ci sie skarpy rozrosły
Ewik 21:39, 21 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)
Ania, ale Ci zazdroszczę! Fantastyczna przestrzeń! Małżonek mnie już nawołuje w kierunku sypialni, więc tak na szybko tylko - co na tej rabacie będzie zdobiło zimą? Same róże to błąd - który nota bene ja też popełniłam, a jakże Po sezonie będziesz miała smętne, gołe patyki, a widzę, że to rabata przy samym domu, więc dobrze byłoby dać jej coś zimozielonego, jakiś szkielet. Myślałaś o tym?

dobrze Ania piszę , ja mam troche zimozielonych i teraz ich nie widać a potem jak znalzał, troche ozywiają .
anna_t 21:39, 21 wrz 2016

Bożena 1,5 wysokości?? czey srednicy?
Iza myslałam o trzmielinach na pniu ale że ciężko mi dostać takie jak bym chciała to myslę o cisach kolumnowych, które cięłabym w prostopadłościany róznej wysokości