Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 20:44, 04 paź 2016

A teraz prośba. oto mój wsiurowy plan tyłów
proszę was o opinie, nawet drastyczne, nawet łamiace serce i nie pozostawiające na mnie suchej nitki, KAŻDĄ
łącznie z wypiep...wszystkiego i robieniem od nowa jesli jest aż tak źle...

na dole jest dom, zdjęcie zaczyna sie od tarasu.tu jest połnoc, tam gdzie serby południe
czarne kroplki to drzewa, po lewo od tarasu grujeczniki po prawo jabłonie Royality
na rabacie grujecznikowej rosną juz hortki, na rabacie jabłonkowej jeżówki i red baron. i obok róże bordo
za grujecznikową planuje hosty w źwirze, potem w takim zygzaku rododendrony (te chore z frontu) i w samym rogu miskant variegatus
nasadzenia są w kwadraty 1,5x1,5 lub ich wielokrotność
na wprost tarasu jest jeszcze pusto ale myślę że pasowały by tez dwa drzewa (chciałabym ambrowce silku coś tam)w skarpecie bukszpanu i hortki. by było spojnie z bokami. niestety nie mam juz pomysłu co przed nimi.
altana będzie taka https://pl.pinterest.com/pin/166422148709590103/ tylko plecy i dach bedzie obity w pionie jak plac zabaw

jezu juz mam uwagę sama do siebie...te hosty w źwirku to wogole nie przypiął ni przylatał ://///

anna_t 20:44, 04 paź 2016

plan nie jest bardzo widoczny, trzeba go otworzyc w paint jest wtedy lepiej
anna_t 20:59, 04 paź 2016

może na wprost tarasu 2 ambrowce w takiej skarpecie (zresztą inne drzewa tez - to cis baccata?)https://pl.pinterest.com/pin/285486063859193954/
za nimi hortki przed ktorymi byłby żywoplocik cisowy, całość z kostkami. a przed zywoplocikiem...rudbekie? nieee dobra niewiem co :/
Luki 21:11, 04 paź 2016

Aniu ja powiem CI najszczerzej jak potrafię
Mnie układ ogrodu, który wymyśliłaś strasznie się podoba, a przede wszystkim to, że na środku trawnika nie ma pustki tylko ciekawie geometrycznie rozmieszczone rabaty.
To co zaplanowałś jeżeli chodzi o nasadzenia jest dobre, a na pewno nie złe.
Może coś pokombinuje z niezaplanowanymi miejscami, chociaż wiesz ze mnie projektant jak z koziej...
Luki 21:13, 04 paź 2016

Ja rozumiem, że nie masz jakiś specjalnych wymagań kolorystycznych, a byliny bardzo lubisz
Toszka 21:14, 04 paź 2016

Aniu, czy ja dobrze rozumiem, że jak serby urosną to zacienią pół ogrodu? Zasłonią słońce od południa...
anna_t 21:17, 04 paź 2016

Łuksz serio?? wow
yyyy plan jest taki że grujecznikowa taka bardziej limonkowa jest a jabłonkowa w takie ogniste barwy: bordo, róż, czerwień
rododendrony mam biale peter tigersted
patrząc jak zaplanowałeś ogród siostry to raczej czarujesz mój drogi
anna_t 21:19, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
Aniu, czy ja dobrze rozumiem, że jak serby urosną to zacienią pół ogrodu? Zasłonią słońce od południa...

teoretycznie tak Iwona ale raczej nie dopuszcze do tego, chce formowany zywopłot z nich, na tyle wysoki aby z drabiny ciąć. nie chce dysproporcji z tujami kórnik
Zana 21:20, 04 paź 2016

Aniu Twój plan geometryczny mi się podoba. Tyle, że ja nie jestem specjalistką od planowania. Hosty w żwirze to raczej nie. I jednak lepiej, żeby miały mniej słońca niż więcej. W słońcu szybciej brzydną.
anna_t 21:24, 04 paź 2016

przegladam pinterest i zastanawiam się czy tą ściezkę z płyt nie fajnie by bylo obsadzić w rzędzie rozplenicami z kostkami cisa
coś jak tu tylko u mnie będą krawęzniki w trawie https://pl.pinterest.com/pin/166422148710175013/
i po bokach te rabaty srodkowe na których coraz częściej myślę że pasowałoby po ubrze..?
oooo albo cisy kolumnowe a w dole konynuacja ze sciezki rozplenic z rozchodnikami np?