Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 08:21, 07 paź 2016

Ewa, Łucja, Iwona spokojnie dziewczyny. plan Łukasza jest rewelacyjny, bardzo mi się podoba. tylko ten róg z rododendronami chciałabym aby zgodnie z sugestiami Toszki zmienić bo serby i rodki inne srodowiska potrzebują a źle ze chcę nawiązać na różance? przecież nic z tego co ustalone z zimozielonymi blokami bym nie zmieniała bo to szkielet a wypełnienie to już moja zagwoska i przede wszyskim dopiero przyszły rok
tak tylko rzuciłam pomysłem ;p

Marzenka
tym razem przecież wersja jest jedna

anna_t 08:34, 07 paź 2016

Przekleje sobie wszystko do jednego posta

1- bordowe róże mam z tych wysokich astrid grafin, ascot, munstead tez tam ma być. to dac je na tyły?a przed nimi byliny i przed obwódka?i ta obwodka przechodzila by w kostke pod jabłonką?
2 - jezowki jako drugie a przed nimi berberys ciety w kulki tak? czy wmieszany w jeżówki w dwóch rzedach?
3 - napewno tutaj poprosiłabym Cie o inspirkę. a te zielone obok to kostki tak?
4 - tu mi nie gra ten niebieski i choiny... :/ może cos powtorzyć z innych części?albo te horki pociagnąc aż do altanki a przed nimi jarzmianki, hakone, brunery?
5 - wszysko super
6,8 - tutaj sugerując sie rada Toszki rododendrony bym dała w drugiel linii z ml w plecach. a przed któraś z Twoich propozycji. jesli chodzi o azalie nigdy wcześniej nie myślałam o nich u siebie..nie za dużo gatunków?
7,9 - super
Luki napisał(a)
1. Bardzo dobry pomysł.
2. może być w w linii berberys i w linii jeżówka, ale ładniej chyba będzie wymieszane.
3. cały kwadrat 3x3m tymi roślinami obsadzony, ale trzech kolorów naraz wycieniować się nie da https://pl.pinterest.com/pin/431008626815733078/
4. możesz zmienić tak jak bardziej Ci odpowiada, za kolejne hortensje zapewne em będzie wdzięczny
5.
6,8 w tym miejscu miskanty wytrzymają ze 3-4 lata później mogą mieć za mało słońca, chociaż to będzie wiadaomo za kilka lat, a na dobre kilka lat to zestawienie będzie dobre (rodki+ml) akurat azalia z różanecznikami to idealne zestawienie.

O to mi właśnie chodziło, teraz chyba łatwiej jest nad tym zapanować jak sobie to na strefy zaplanujesz do tego dochodzi jedna kwestia.
Jesteś pewna, że jak posadzisz wszystko w jednogatunkowe kwadraty nie będzie miała pokus dosadzić czegoś. Zobaczysz jakiś piękny kwiatek i będziesz musiała go mieć... cały kwadrat będziesz wymieniać Jeżeli rośliny będą posadzone w swobodniejsze kompozycje z kilku roślin w prostych ramach, zawsze dodanie czegoś będzie o wiele łatwiejsze.
Ja przynajmniej, żeby nauczyć się takiej dyscypliny musiałbym się wybrać na rekolekcje do nawigatorki lu do Olki leona
Kasya 08:40, 07 paź 2016

po prawej masz grujeczniki ? to po lewej nie bedzie odbicie lustrzane ?
anna_t 08:42, 07 paź 2016

Luki napisał(a)

Nawet coś widać.
Podzieliłem nasadzenia na 9 miejsc.
1.Róże o bordowych kwiatach, Red Baron, rozchodnik Matrona, jeżówka Raspberry Truffle.
Co do róż jeszcze. Jeżeli chcesz żeby róże były jakoś ogarnięte i nie wprowadzały chaosu, których są królowymi tym bardziej w pojedynczych odmian to powinny być posadzone w korytkach z zimozielonych, ale ty tak nie lubisz więc lepiej je wkomponować w jakąś kompozycje.
2. Bordowy berberys (Artropurpurea Nana, Red Jewel, Bagatelle) jeżówki. Najlepiej posadzone w dwóch pasach.
3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

Za Glediczją 3 dodatkowe hortensje by rozjaśnić narożnik i przy okazji małżonka ucieszyć jeszcze bardziej
Cztery roślinki w kwadracie to np Choiny Jedolloh.
4. Np. Pełnik Cheaddar, kosaciec syberyjski, jarzmianka biała, brunery, hakone.
Przy altanie pas jakiejś molini, by coś zwiewnego tutaj było, albo turzyca Variegata
5. Hakonechloa macra, limonkowa funkia
6. Tutaj nie wiem, ale można powtórzyć funkie o innych liściach(niebieskich) hakone Aureola, białe czosnki i tulipany, brunere.
Krzewy w dwóch kwadratach po 4 to azalie japońskie z czasem się zrosną i znów podkreślą wzór kwadratu.
7. Dywanik z trzmieliny Emerald Gaiety lub z turzycy Variegata 'Ptasie Łapki'
8. Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.
9. Sesleria jeżówki białe, miskant.

Oczywiście to tylko propozycja i nie chce się wymądrzać bo zrobiłem tak jak Ja uważam i ktoś może mieć całkowicie inne zdanie, ale jak dalej będziecie rzucać tysiące pomysłów i inspiracji to ciągle nie będziesz wiedzieć co i jak. Na dodatek pomysłów i inspiracji było tyle, że 3 ogrody można byłoby obsadzić
Macham i mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

Łukasz im dłużej patrze i czytam tym banan większy
4 już mi się widzi to taki mokry zakątek ma być prawda?chyba jarzę
wroćmy do 6, muszę zadać pytanie pewnie głupie ale się nie znam Hakonechloa macra=hakone Aureola??
i podpowiedz mi jakie azalie być tam widział? jednak
czy bardzo by zburzyło Twoja koncepcję zmienienie tych rododendronów jednak po lini lub w L? bo ja nie chciałabym ich tak w kupie...
AgataP 08:51, 07 paź 2016

makadamia napisał(a)
A ja jestem ciekawa tego kosaćca syberyjskiego, bo bardzo mi się podoba i pasowałby mi na rabatę, ale podobno on bardzo mokro lubi. To prawda?

Asia ja mam go na bylinówce, rośnie z resztą roślin. Podlewany jest z linii kroplującej, nie ma za bardzo mokro, na wiosnę będę go dzielić bo już jest za duży.
Mankamentem irysów, bynajmniej u mnie jest to że latem przewalają się liscie, chyba zaryzykuję i obetnę je w przyszłym roku by nie leżał taki "kołtun" na rabacie.
Najpiękniejsze są wiosną okolice maja/czerwca gdy kwitną

makadamia 08:53, 07 paź 2016

linia kroplująca chyba jednak robi dużą różnicę

szkoda, bo syberyjskie podobają mi się dużo bardziej niż bródkowe
AgataP 09:02, 07 paź 2016

makadamia napisał(a)
linia kroplująca chyba jednak robi dużą różnicę

szkoda, bo syberyjskie podobają mi się dużo bardziej niż bródkowe

tutaj syberyjskie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6453-z-pszenicznej?page=212

tutaj bródkowy, który dostałam w ubiegłym roku od Krysi z hirutkowego

zdjęcie z posta godzinka 20:24

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6453-z-pszenicznej?page=217
AgataP 09:06, 07 paź 2016

anna_t napisał(a)
Ewa, Łucja, Iwona spokojnie dziewczyny. plan Łukasza jest rewelacyjny, bardzo mi się podoba. tylko ten róg z rododendronami chciałabym aby zgodnie z sugestiami Toszki zmienić bo serby i rodki inne srodowiska potrzebują a źle ze chcę nawiązać na różance? przecież nic z tego co ustalone z zimozielonymi blokami bym nie zmieniała bo to szkielet a wypełnienie to już moja zagwoska i przede wszyskim dopiero przyszły rok
tak tylko rzuciłam pomysłem ;p

Marzenka
tym razem przecież wersja jest jedna

Ania plan jest świetny, masz już ramy więc malować będziesz...
musisz zrobić sobie tylko listę roślin, sprawdzić wymagania i potem tylko zamawiać i sadzić.
Co do pełnika - jest śliczny, ale nie wiem jak z jego mrozoodporonością, kupisz jednego i sprawdzisz... najwyżej potem będziesz miała miejsce na inną roślinkę
anbu 09:07, 07 paź 2016

Anuś plan już masz
Co Ty będziesz w zimie robić? Chyba u innych planować, he?
anna_t 09:12, 07 paź 2016

Kasya napisał(a)
po prawej masz grujeczniki ? to po lewej nie bedzie odbicie lustrzane ?

no jest z jabłonek Royality