W kwestii czwórki. Najpierw zakwitną tulipany, zaraz po nich piwonie i zaraz jarzmianki, które powinny z miesiąc kwitnąć, później będzie przerwa aż świecznice zakwitną początkiem września, ale rabata przez ten czas będzie atrakcyjna z liści.
Co do rodków, posadzone w kwadracie będą dużą plamą bieli gdy będą kwitnąć, ale jeżeli będą posadzone w pasie to efekt z daleka będzie większy. Variegatus z rodkami wygląda znakomicie, ale gdy już tam będzie Cień miskant będzie leżał i się kładł, u mnie w półcieniu przynajmniej tak się zachowywał, w słońcu rośnie sztywno.
Myślę, że Bożenka będzie przychylna mojej wersji bo według jej szkoły wybieram azalie tylko ze strefy 6A
Rośliny lepiej posadzić od największej z tyłu do najniższych z z przodu bo tak masz większość na rabatach zaplanowane. Na takiej rabacie jak Twoja różanka można dać coś wyższego na środku lub bardziej z przodu bo patrzysz na nią z kilku stron

Wymieszane czy w rządkach to już sama sobie dopasujesz. Najlepiej jak dane miejsca będzie robić po kolei, zgromadzisz rośliny, rozstawisz sobie i posadzisz jak lepiej będzie CI odpowiadać. Wiadomo, że nie sadzimy roślin o docelowych wielkościach, ale to już chyba będziesz lepiej czuła co Ci w duszy bardziej gra