Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 14:29, 07 paź 2016

Toszka napisał(a)

Zadołuj w dołku wypełnionym kompostem. W ten sposób "zahibernujesz", a nie pobudzisz do życia.

dziękuję Iwona
anna_t 14:42, 07 paź 2016

Luki napisał(a)

W tym miejscu 4 lepiej gdyby było bardziej wilgotno, ja już glinę do ogrodu zwoziłem Pamiętać jednak musisz, że to miejsce od razu takie cieniste nie będzie i troszkę rośliny może Ci jeszcze przez dwa lata przypalać np funkie, chociaż u mnie najładniej rosną właśnie te w półcieniu. Gdy będzie więcej cienia to i tak szybko ziemia nie wysycha.
Hakonechloa macra to podstawowa zielona odmiana, gdy będzie połączona z mocno limonkową funkią i hortensjami o ciemnych liściach taki bodajże jest Silver Dollar to będzie delikatny kontrast zieleni i limonki. Aureola to odmianowa o bardziej żółto limonkowych liściach

Co do różaneczników była dyskusja, że one mało kwadratowe jako rośliny są, dlatego zaplanowałem posadzenie ich w kwadracie by nawiązywały do reszty kwadratów, ale posadzenie ich w rzędzie z trawami też będzie dobre.
Azalie zależy jaki chcesz kolor bo wybór jest od fioletów przez różowe do białych, z białych ja zachwycam się odmianą Schneeperle.

powiem Ci tak szczerze że tam jeszcze ze 3 lata cieniście nie będzie...moje serby dopiero niecały metr mają :/ ja sobie te cieniste roslinki za kanciapą posadzę niech tam sie rozrastają i dopiero potem je wsadze gdzie wskazałeś.
to hakone już rozróżniam, dzięki
generalnie pomysł z rodkami jest ok tylko zastanawiam się czy te z przodu nie zaslonią kwiatów tych z tylu? szkoda mi poprostu
bo powiedz Tobie też się ten mój pomysl z zygzakiem i wysoką trawą z tylu nie podoba?
azalia Schneeperle przepiękna...w kwestii juz docelowego wyboru to też do Bożenki sie na wiosnę skieruje

i jeszcze jak Cie tu mam to pytanko do 8 (Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.) i 9 (Sesleria jeżówki białe, miskant.)
to sa kwadraty 3x3 powiedz miskanty sadzić tak bardziej z tylu bliżej hortek a reszta tak według wysokości poprostu przed? i też tak lużno jak 3(miszmasz) czy w jakieś linie czy elki czy co?
UrsaMaior 15:18, 07 paź 2016

anna_t napisał(a)

zaklep
a co byś ty chciała?
mam bordowe żurawki Melting Fire, rozplenica Red Head się wysiała jak przezimuje to tez mogę dać, przywrotnika..na wiosnę może coś wiecej będę miała

Ok, to będę Ci trzymała Mam chyba 6 sztuk, z tego co pamiętam.
Luki 15:18, 07 paź 2016

W kwestii czwórki. Najpierw zakwitną tulipany, zaraz po nich piwonie i zaraz jarzmianki, które powinny z miesiąc kwitnąć, później będzie przerwa aż świecznice zakwitną początkiem września, ale rabata przez ten czas będzie atrakcyjna z liści.

Co do rodków, posadzone w kwadracie będą dużą plamą bieli gdy będą kwitnąć, ale jeżeli będą posadzone w pasie to efekt z daleka będzie większy. Variegatus z rodkami wygląda znakomicie, ale gdy już tam będzie Cień miskant będzie leżał i się kładł, u mnie w półcieniu przynajmniej tak się zachowywał, w słońcu rośnie sztywno.

Myślę, że Bożenka będzie przychylna mojej wersji bo według jej szkoły wybieram azalie tylko ze strefy 6A

Rośliny lepiej posadzić od największej z tyłu do najniższych z z przodu bo tak masz większość na rabatach zaplanowane. Na takiej rabacie jak Twoja różanka można dać coś wyższego na środku lub bardziej z przodu bo patrzysz na nią z kilku stron
Wymieszane czy w rządkach to już sama sobie dopasujesz. Najlepiej jak dane miejsca będzie robić po kolei, zgromadzisz rośliny, rozstawisz sobie i posadzisz jak lepiej będzie CI odpowiadać. Wiadomo, że nie sadzimy roślin o docelowych wielkościach, ale to już chyba będziesz lepiej czuła co Ci w duszy bardziej gra
anna_t 16:16, 07 paź 2016

Iza super
Łukasz dziękuje Ci bardzo za poświęcony mi czas i cierpliwość od czasu do czasu o coś pewnie jeszcze zagadnę
Mala_Mi 22:55, 07 paź 2016

anna_t napisał(a)
no co ty az tak się w to nie zagłębiałam, Luki napisał jarzmianka to jarzmianka. mi to różnicy nie robi
dostałam od MałejMi orliki tylko też właśnie pisała że kolor to loteria ale kazdy los wygrywa
luzik... ja juz jesem przeszczęśliwa.

zrobiłam obchod po ogrodzie, wyliczyłam ile cisa zamówić. jednak ta frontowa co M przekopywal w nd nie nadaje się na sadzenie, na wiosne poprzesadzam z różanki. a narazie jak mi coś będzie przeszkadzać w sadzeniu bloków to ominę, trudno na wiosnę dosadzę.
calkiem sporo roslin z planu Łukasza mam, na wiosnę będzie wielkie dzielenie
nie mam
pełnika
irysów
hakone
berberysów
trzmieliny lub ptasich łapek
brunery
przetacznikowiec chyba biały miał Luki na myśli? :/
limonkowej funki

i tu prośba jeśli ktoś ma na zbyciu lub w nadmiarze którąś z tych roslinek to ja chetnie na wiosnę przygarnę

Irysy takie mam, rosną na totalnej suszy, dlatego szybko przekwitają i robią się brzydkie.. mogę Ci dać..
Orliki podobne do tych z inspiracji (też zauważyłam, że Łukaszowi się pomyliło) to może być Barlow Pink.. może się takie Ci trafiły?? Jak inny kolor to poupychasz gdzie indziej.. po przekwitnięciu możesz je ścinać do zera.

Piwonia Karl jest piękna.. odmiana późna, dość sztywna, co jest jej zaletą przy pełnych kwiatach.
Brunnery się fajnie wysiewają.. po 2 latach mam pełno siewek.
Pełniki mam chińskie i europejskie.. jedne i drugie żółte .. one zanikają po przekwitnięciu..wiec tak planuj rabatę by nie szpeciło potem.. I obawiam się, że w realu pełniki nie będą kwitły razem z irysami.. Pełniki kwitną końcem kwietnia, a irysy końcem maja. A te odmianowe syberyjskie to i po połowie czerwca. Ale mówię to na podstawie moich pełników.

Mala_Mi 23:00, 07 paź 2016

Luki napisał(a)
Ja dobrze wiem, że na inspiracji jest Orlik i to chyba nawet odmiana Ruby Port, ale orliki kwitną troszkę wcześniej, więc ja zmieniłem na jarzmianki, które kwitną troszkę później i zdecydowanie dłużej. W sumie białe kwitną u mnie cały czas

Teraz doszłam i do tego wpisu.. ale już nie będę kasować co napisałam..
anna_t 23:01, 07 paź 2016

pełniki żółte..? na fotkach takie kremowe mi sie wydawały...

wiesz o czym jeszcze myslę, o rodgersji. masz, znasz? trudne to to?
Luki 23:14, 07 paź 2016

Są pełniki chińskie, europejskie i odmianowe, możliwe że jeszcze jakieś. Cheddar jest blado kremowy. No i fakt zanikają, w sierpniu po liściach nie ma śladu, ale w brunerze czy funkki się to schowa... tak myślę.
Rodgresje na pewno ma Marzenka, więc jej pytaj.

Kurcze jaki ten orlik Barlow Pink cudny
Mala_Mi 23:40, 07 paź 2016

Luki napisał(a)
Są pełniki chińskie, europejskie i odmianowe, możliwe że jeszcze jakieś. Cheddar jest blado kremowy. No i fakt zanikają, w sierpniu po liściach nie ma śladu, ale w brunerze czy funkki się to schowa... tak myślę.
Rodgresje na pewno ma Marzenka, więc jej pytaj.

Kurcze jaki ten orlik Barlow Pink cudny

I ma odpowiednia wysokość do takiej kompozycji.

Chedear (jakoś tak się pisze) jest odmianą europejskiego.. wiec kolor może mieć inny, ale termin kwitnienia podobny

Brunnera kwitnie w tym samym terminie do pełnik. Hosty końcem kwietnia już są spore..
Pełniki potrafią zakwitnąć drugi raz jesienią.. raczej bym posadziła z tyłu i niech potem "przód" zasłoni.

Rodgresji nie mam.. bo nie chcę już roślin kapryśnych..

Pełniki uwielbiam...