Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 13:15, 28 paź 2016

Kasia sumaki mam u sasiadów pewnie bez problemy mi odrosty ukopią, tylko tak jak z bzem skoro w skarpetach rabata to roboty będzie

Łucja wszystko oprócz zacienienia bo w nogach trawy więc lepeij żeby azurowe było

Gosia
to jest kalina??wow..zawsze mi sie kojarzyły z takimi wyrosnietymi hortensjami. mus poczytać o niej. masz ją?

Monia a jak szybko rośnie ta stewartia? bo widze dwie odmiany w Rogowie ale ceny wskazują na to ze ta bardziej polecana raczej wolno rosnie...
iwka 13:15, 28 paź 2016

tulucy napisał(a)
Dereń kousa?
o toto jeszcze jakieś tylko muszę sobie nazwę przypomnieć
tulucy 13:17, 28 paź 2016

https://www.google.pl/search?q=dereń+kousa&client=tablet-android-lenovo&prmd=insv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjC3t3Rrv3PAhVCBSwKHbobDcIQ_AUIBygB&biw=1280&bih=800#imgrc=tCTzY7mVm-BkMM%3A
kasia_w 13:17, 28 paź 2016

Dereń kousa ma moja znajoma, ale jeszcze maluch. jest cudowny jak kwitnie. Bardzo elegancki
jankosia 13:18, 28 paź 2016

Słuchaj, z takich tyci drzewek albo dużych krzaków (jak kto woli) ja posadziłam ostatnio na mojej prerii trzmielinę Hamiltona. Może to ci podpasuje?
https://davisla.wordpress.com/2012/11/17/plant-of-the-week-euonymus-hamiltonianus/

Nie mam stewartii ale podobają mi się bo mają pnie jak platany prawie I dwa gatunki bo tylko one u nas zimują
tulucy 13:19, 28 paź 2016

Jeszcze dereń pagodowy
https://www.google.pl/search?q=dereń+kousa&client=tablet-android-lenovo&prmd=insv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjC3t3Rrv3PAhVCBSwKHbobDcIQ_AUIBygB&biw=1280&bih=800#tbm=isch&q=dere%C5%84+pagodowy&imgrc=0q_Ld-KSB-b9rM%3A
I koniec moich wysiłków intelektualnych
Filemon24 13:22, 28 paź 2016

wiesz tutaj już ci wkleiłam egzemplarz na bogato haha ale ogólnie chodziło mi o ten zamysł, jeśli chodzi o sumaka to ja mówię stanowcze NIE! nie chodzi o wygląd bo z wyglądu to można rzec uroczę drzewko
chodzi jednak o te odrosty i na prawdę nie trzeba grzebać w ziemi żeby odrosty się pojawiły wiem to z własnego doświadczenia roślina jest mega ekspansywna..............
anna_t 13:25, 28 paź 2016

tulucy napisał(a)
Dereń kousa?

spełnia warunek przebarwienia ale rośnie powoli według futuregarden, wysokość idealna
i niewiem czy u mnie by nie przemarzł bo to srodek nie osłoniętego jeszcze ogrodu
margaretka3 13:25, 28 paź 2016

Aniu, nie mam sztywnolistnej. U Alinki ją widziałam: Ogród u stóp klasztoru.
jankosia 13:29, 28 paź 2016

Ale te derenie to tak rosną że zanim to będzie drzewko... Podobnie kslina sztywnolistna. Pagodowy raczej nie, on się na soliter nadaje. No chyba żeby czysty gatunek, ten to szybciutko przyrasta. A tak w ogóle to kalina sztywnolistna rośnie gdzieś w twoich okolicach Ania. Kojarzę przy takiej starej chałupie, zarosła cały przed ogródek, ma ze 3,5 metra. Moja ma już tyle lat a cholera z 1,5 to wszystko. Tylko miałam od patyczka to ...

Magnolie jeszcze
Czemu lilaki mają brzydki pień? Bo kolor? Faktura? Czy że krzywe? One jak są regularnie podkrzesywane to takie parasole ładne właśnie tworzą. Tylko że ten ładunek o którym pisałam - bo mi się kojarzą wiejsko na przykład Nie że to źle, po prostu mam to z tyłu głowy i tak mi nie pasuje do nowoczesnych ogrodów. Ale to wszystko zależy od tego co kto widział i ile pamięta Świdośliwy na przykład kojarzą mi się z żywopłotami w mieście i sadzonkami kupowanymi na pęczki. Ale ktoś te skojarzenia odrzucił, komuś nie przeszkadzały, użył inaczej i okazało się że super wygląda. I to jest najfajniejsza zabawa w tym wszystkim.

Ech... Eseistka...