Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Coś jeszcze, coś więcej...

Coś jeszcze, coś więcej...

Hortensja 20:12, 04 lut 2016

oczywiśćie ja też chce takie orliki, ale w googlach wyświetlają mi się zupełnie inne - nie te Sebkowe...

Sebek, skąd żeś je chłopie wytrzasnął? może jakieś mutacje międzygatunkowe? teraz dręczysz pół ogrodowiska.....

ale jak tu w innej sprawie....
nie chce Szefowej głowy zawracać a mam taki oto dylemat....

zrobiłam listę roślin które chcę kupic do ogrodu. głównie traw ale też hortensji, rododendronów i cisów.
zmiast jeździć po szkółkach, chciałam zamówić całość u Szmitów w Pęchcinie. Problem w tym że dzieli nas odlegóść 650 km. Czy rośliny z tak daleka zaaklimatyzują się u mnie? wiem, że z tej szkółki jaką cięzarówki z roślinami w różne częśći Polski i Europy więc nie powinno być problemu. W zeszłym roku kupiłam u nich hortensje ogrodowe "silver Dollar" i choć kwitły całkiem nieźle to widać było, że te kupione "na miejscu" lepiej sobie radzą.

Z drugiej strony, miejscowe szkółki mają ograniczony asortyment i żeby ustrzelić konkretną roślinę trzeba się nieźle najeździć albo "nadzwonić" więc wole zrobić hurtowe zamówienie a potem już tylko sadzić

co myslicie?
Sebek 22:19, 04 lut 2016

Dorotka napisał(a)
Zakochałam się....w orlikach oczywiście. Muszem takie mieć!!!!

Zgłoś się po nasiona Początkiem lata
Sebek 22:20, 04 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Pamiętasz ich nazwę? Muszę poszukać takich podwójnych zatem

Bez nazwy Dostałem nasiona i tyle
Sebek 22:28, 04 lut 2016

Hortensja napisał(a)
oczywiśćie ja też chce takie orliki, ale w googlach wyświetlają mi się zupełnie inne - nie te Sebkowe...

Sebek, skąd żeś je chłopie wytrzasnął? może jakieś mutacje międzygatunkowe? teraz dręczysz pół ogrodowiska.....

ale jak tu w innej sprawie....
nie chce Szefowej głowy zawracać a mam taki oto dylemat....

zrobiłam listę roślin które chcę kupic do ogrodu. głównie traw ale też hortensji, rododendronów i cisów.
zmiast jeździć po szkółkach, chciałam zamówić całość u Szmitów w Pęchcinie. Problem w tym że dzieli nas odlegóść 650 km. Czy rośliny z tak daleka zaaklimatyzują się u mnie? wiem, że z tej szkółki jaką cięzarówki z roślinami w różne częśći Polski i Europy więc nie powinno być problemu. W zeszłym roku kupiłam u nich hortensje ogrodowe "silver Dollar" i choć kwitły całkiem nieźle to widać było, że te kupione "na miejscu" lepiej sobie radzą.

Z drugiej strony, miejscowe szkółki mają ograniczony asortyment i żeby ustrzelić konkretną roślinę trzeba się nieźle najeździć albo "nadzwonić" więc wole zrobić hurtowe zamówienie a potem już tylko sadzić

co myslicie?

Chyba bazarek urządzę z nasionami

Zamówienie u Szmitów... Pomysł szalony, aczkolwiek rozumiem Cię Chyba

Wg mnie nie powinno być problemu z aklimatyzacją roślin Być może po prostu te szkółki stosowały różne mieszanki do sadzenia i stąd się wzięła różnica po przesadzeniu?
Jeszcze istnieje drugie wyjście Robisz listę, wysyłasz poważniejszej szkółce w okolicy i jeśli im będzie zależeć to sprowadza te rośliny. Nie powinno to stanowić problemu Klient, do którego rośliny tirem pojadą byłby priorytetem, przynajmniej dla mnie
malkul 22:29, 04 lut 2016

może mi się siewki tych orlików dostaną w prezencie na "dzień kobiet" tak w okolicy maja?
Sebek 22:33, 04 lut 2016

malkul napisał(a)
może mi się siewki tych orlików dostaną w prezencie na "dzień kobiet" tak w okolicy maja?

Dzień kobiet to pewnie cały rok Gosia obchodzisz One dopiero w połowie czerwca kończą kwitnąc, nasiona w lipcu dopiero wydadzą
malkul 22:33, 04 lut 2016

aaa to jendak dostanę 8 marca
nawigatorka 22:34, 04 lut 2016

malkul napisał(a)

haha ja byłam pierwsza jakby coś no dobra zostaw coś dla Gosi ale ja na faktyczny dzien kobiet poproszę
malkul 22:35, 04 lut 2016

ha tym razem to ja cię uprzedziałam
Sebek 22:35, 04 lut 2016

Starczy dla wszystkich, spokojnie Najwyżej wykopie wszystko i nic mi nie zostanie, w końcu ile można patrzeć na jedno i to samo?