Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W oflisowym ogrodzie

W oflisowym ogrodzie

Sylvana 23:49, 01 lut 2016

kamila66 napisał(a)

Sylwia Dziękuję ale ty masz zdolności
Tak natychmiast tego nie zrozumiałam po 3 minutach przyszło oświecenie, że po lewej jest duża donica, wgłębnik
Tutaj problem tkwi w tym, że one biegają w tą i z powrotem, kładą się tylko na funkie nawet jak są kamienie pod nimi
Wszystkie wersje mi się podobają Sama nie wiem która lepsza, skłaniałbym się do pierwszej lub drugiej z drugiego obrazka
Pokażę eM może on wskaże palcem na którąś

Stary obrys rabaty pozostał nie ruszony.
Wiem, że kochasz swoje psiaki tak jak każdy z nas swoje zwierzaki, ale niestety nie żyją tak długo jak byśmy chcieli.
Dlatego pomyślałam, że to jest rozwiązanie tymczasowe...a kiedyś można by wrócić do tego co było.
Ponieważ zmniejszyłam zieloną ścieżkę - to chciałam coś zielonego w zamian.
Po donicach z niekoniecznie płaskimi roślinami też będą skakać?
Makao_J 10:35, 02 lut 2016

UlaB napisał(a)
Ja tez mysle ze raczej wysokosc szczepienia jest kluczowa. Tak w wiekszosc drzewa jest u mnie - im wyzej szczepione tym drozsze.
Za swoja pąłciłam cos koło 100zł - szczepiona na 2metrach, mzoe ciutke wiecej. Korona miała około 20 gałązek, srednicy pnia nie pamietam - mysle ze z 5-8cm. Generalnie nie była gruba.

No to tanie wiśnie macie. U nas szczepiona na wys.2m kosztuje 240zł-270zł.
Szerokość pnia coś takiego co podałaś 8cm.
kamila66 11:07, 02 lut 2016

Dziewczyny ale szerokość pnia 8 cm to już ma wieloletnie drzewo. Kupiłam Wiśnie jesienią szczepioną w 2015 i ma pień 1,5 cm. Mój migdałek po 7 latach ma ok 6-7 cm
Edit.
W mojej okolicy są dostępne raczej takie na cienkim pniu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-cerasus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista?page=9
kamila66 12:57, 02 lut 2016

To dla Ani
W Mai był kiedyś taki ogród z owocowymi wplecionymi w rabaty, jest ich niesamowicie mało to są jej słowa, pomyślałam wtedy o swoim ogrodzie

Czarne porzeczki za sosną

Większość owocowych rośnie tutaj

Makao_J 13:12, 02 lut 2016

kamila66 napisał(a)
To dla Ani
W Mai był kiedyś taki ogród z owocowymi wplecionymi w rabaty, jest ich niesamowicie mało to są jej słowa, pomyślałam wtedy o swoim ogrodzie

Większość owocowych rośnie tutaj

To ja mam coś w tym stylu tylko większe odstępy. Nie masz trawy pod nimi a ja mam trawnik i dopiero za nimi są rabaty. Nie mam fotki żadnej.
A poza tym i tak bym nie wkleiła bo i tak już sporo osób pisze że dopiero zaczęłam a już 3 rabaty pokazałam do omówienia.
Ale podoba mi się pomysł z obłożeniem pni dookoła kamieniami. U siebie wkleiłam linka z taką opcją tylko drzewko nie owocowe.
kamila66 13:18, 02 lut 2016

Makao_J napisał(a)

To ja mam coś w tym stylu tylko większe odstępy. Nie masz trawy pod nimi a ja mam trawnik i dopiero za nimi są rabaty. Nie mam fotki żadnej.
A poza tym i tak bym nie wkleiła bo i tak już sporo osób pisze że dopiero zaczęłam a już 3 rabaty pokazałam do omówienia.
Ale podoba mi się pomysł z obłożeniem pni dookoła kamieniami. U siebie wkleiłam linka z taką opcją tylko drzewko nie owocowe.

Z kosiarką nie mamy tam szans bo rosną jeszcze borówki i porzeczki na pniu, musiało tak być i tak jest dobrze
Makao_J 13:30, 02 lut 2016

No i właśnie dlatego uważam że masz lepsze rozwiązanie bo z owocówek zrobiłaś oddzielną rabatę.
kamila66 14:04, 02 lut 2016

Powracając do tematu drzew przy tarasie to żałuję, że nie szczepią tak wysoko wierzby Hakuro, moim zdaniem miałaby wzięcie
kamila66 17:29, 02 lut 2016

Makao_J napisał(a)
No i właśnie dlatego uważam że masz lepsze rozwiązanie bo z owocówek zrobiłaś oddzielną rabatę.

Ania masz młody ogród sądzę, że jeszcze wszystko da się przesadzić. Ja przeniosłam z tej rabaty owocowej gruszę, i w jej miejsce dałam te dwie śliwki
One są kolumnowe więc nie potrzebują tyle miejsca co zwykłe drzewka
MirellaB 18:16, 02 lut 2016

kamila66 napisał(a)
Powracając do tematu drzew przy tarasie to żałuję, że nie szczepią tak wysoko wierzby Hakuro, moim zdaniem miałaby wzięcie

Ja mam szczepioną na 1,50 i mi się wydaje, że to wysoko

Mam nadzieję, że w tym roku dostanę dwie takie same, bo o różnych wysokościach w rzędzie to głupio by wyglądało.