Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W oflisowym ogrodzie

W oflisowym ogrodzie

UlaB 22:04, 01 lut 2016

ag_zie napisał(a)
Sylwio! Twoje rysunki są świetne!

zgadzam sie w 100%!!

Kamila, wizualnei wygląda super, ale czy korzenie nie zaszkodzą tarasowi? W sumie nie wiem jak obszerne korzenie ma umbra - u mnie rosnie od 3 czy 4 lat blisko podmurówki z siatką oddzielającą z sąsiadami z boku i na razie podmurówka sie trzyma, ale tez nei jestem pewna czy nei posadziłam za blisko. Umbra rozrasta mi sie szybko, szybciej niz Nigra (albo Pissardi - nadal nie jestem pewna którą mam). Niedaleko domu mam sklep, przy ktorym rosnie kilka umbr - pnie grubaśne, korony tez sie bardzo mocno rozrosły - wez to pod uwagę. Nie sadz tak blisko tarasu jak masz na rysunku bo bedzie kłopot szybciej niz Ci sie moze wydawac.
Makao_J 22:06, 01 lut 2016

No Kamila masz ciężki orzech do zgryzienia. Mi podobają się opcje spod hasła "ścieżka".
kamila66 22:08, 01 lut 2016

UlaB napisał(a)

zgadzam sie w 100%!!

Kamila, wizualnei wygląda super, ale czy korzenie nie zaszkodzą tarasowi? W sumie nie wiem jak obszerne korzenie ma umbra - u mnie rosnie od 3 czy 4 lat blisko podmurówki z siatką oddzielającą z sąsiadami z boku i na razie podmurówka sie trzyma, ale tez nei jestem pewna czy nei posadziłam za blisko. Umbra rozrasta mi sie szybko, szybciej niz Nigra (albo Pissardi - nadal nie jestem pewna którą mam). Niedaleko domu mam sklep, przy ktorym rosnie kilka umbr - pnie grubaśne, korony tez sie bardzo mocno rozrosły - wez to pod uwagę. Nie sadz tak blisko tarasu jak masz na rysunku bo bedzie kłopot szybciej niz Ci sie moze wydawac.

Zaraz poczytam jaki one mają system korzeniowy
UlaB 22:10, 01 lut 2016

Wez tez poprawke na grubosc pnia - u mnie jakos szybko tyje Az zmierze ktoregos dnia ile ma w talii.
kamila66 22:11, 01 lut 2016

Ula już wiem Danusia dała odpowiedź, u niej rośnie pół metra muru
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-cerasus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista?page=12
To i ja edytowałam ten dom
kamila66 22:12, 01 lut 2016

UlaB napisał(a)
Wez tez poprawke na grubosc pnia - u mnie jakos szybko tyje Az zmierze ktoregos dnia ile ma w talii.

Ciekawe na jakiej podkładce masz
Dzisiaj była mowa o nich w innym ogrodzie i nie u wszystkich tak szybko rośnie
kamila66 22:18, 01 lut 2016

Makao_J napisał(a)
No Kamila masz ciężki orzech do zgryzienia. Mi podobają się opcje spod hasła "ścieżka".

Pierwsza wersja przypomina tą która podobała mi się wczoraj z płyt, zrobiłabym ją z kostki ale dwurzędowej. Sylwia narysowała pojedyncze i też jest super, przez tą nieregularność mogłabym wyłapać te miejsca gdzie jest najgorzej
UlaB 22:21, 01 lut 2016

Pół metra pod domu? Faktycznie, wow, u mnie srednica korony jest znacznie wieksza wiec w takiej odległosci na pewno by sie nie zmieściła. Nie mam pojecia na jakiej podkładce - jak zobaczyłam w moim ogrodniczym ze mają umbry szczepione na przyzwoitej wysokosci za przyzwoitą cenę to nawet mi nie przyszło do głowy pytac. Inna sprawa ze niby duze centrum ogrodnicze w miescie wojewodzkim, ale panowie zwykle patrza na mnie ze zdziwieniem - jakies dziwne rosliny wymyślam Do nas wszystko dociera z opoznieniem. W ubiegłym roku dopiero zaczyły sie pojawiac przyzwoite trawy, na grujecznika czy ambrowcapanowie pokręcili tylko nosem... jak żyć?

edytuje - nie od domu a od muru tam było - to ok. U mnie tez jest ok. 0,5 m od podmurówki
kamila66 22:39, 01 lut 2016

UlaB napisał(a)
Pół metra pod domu? Faktycznie, wow, u mnie srednica korony jest znacznie wieksza wiec w takiej odległosci na pewno by sie nie zmieściła. Nie mam pojecia na jakiej podkładce - jak zobaczyłam w moim ogrodniczym ze mają umbry szczepione na przyzwoitej wysokosci za przyzwoitą cenę to nawet mi nie przyszło do głowy pytac. Inna sprawa ze niby duze centrum ogrodnicze w miescie wojewodzkim, ale panowie zwykle patrza na mnie ze zdziwieniem - jakies dziwne rosliny wymyślam Do nas wszystko dociera z opoznieniem. W ubiegłym roku dopiero zaczyły sie pojawiac przyzwoite trawy, na grujecznika czy ambrowcapanowie pokręcili tylko nosem... jak żyć?

edytuje - nie od domu a od muru tam było - to ok. U mnie tez jest ok. 0,5 m od podmurówki

Mur Danusi jest na takim samym fundamencie jak dom, do dzisiaj płot stoi a wiśni jest kilka wiec groźna raczej nie jest.
Niedawno rozmawiałam z Babką z ogrodniczego mówiła, że miała je po 65 zł, zapytałam ją od czego zależy cena. Odpowiedziała mi, że od grubości pnia. Tu raczej krąży opinia, że od wysokości szczepienia
UlaB 22:52, 01 lut 2016

Ja tez mysle ze raczej wysokosc szczepienia jest kluczowa. Tak w wiekszosc drzewa jest u mnie - im wyzej szczepione tym drozsze.
Za swoja pąłciłam cos koło 100zł - szczepiona na 2metrach, mzoe ciutke wiecej. Korona miała około 20 gałązek, srednicy pnia nie pamietam - mysle ze z 5-8cm. Generalnie nie była gruba.