Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

gobasia 18:22, 15 sie 2016

Basilikum napisał(a)
za gruchy i rozyczki dziekuje ja moge fasolka poczestowac, wlasnie przerabiam na zapasy zimowe

fajna ta twoja fasolka co kwitnie na czerwono ...pewnie też owocuje cały sezeon....i na dodatek pewnie smaczna
Basilikum 18:36, 15 sie 2016

smaczna bardzo i dekoraacyjna
co robisz z aronii?
ja mam 3 krzaczki i troche owocow z nich
gobasia 18:51, 15 sie 2016

sama nie wiem co? może nalewkę i sok
muszę popatrzeć w google,
Basilikum 19:00, 15 sie 2016

ja chce do konfitury dodac jakiejs, moze sliwkowej. Nie mam duzo w tym roku, bo krzaczki mlode
gobasia 19:08, 15 sie 2016

Basilikum napisał(a)
ja chce do konfitury dodac jakiejs, moze sliwkowej. Nie mam duzo w tym roku, bo krzaczki mlode

noo ..ja te tak robilam -dodawałam do dżemów i soków,do kompotów...a w tym roku postanowiłam zrobic nalewkę .

Dostałam w ub roku butelkę takiej nalewki i mi tak posmakowała,że wypilam w ciągu tygodnia...pociągałam tak sobie z buteleczki po trochu
Basilikum 19:32, 15 sie 2016

my kupujemy i pijemy sok z aronii. Tylko narazie kupowany. Musze w Pl zerknac ile kosztuje, bo u nas 9-10€ za litr. Aronia jest bardzo zdrowa
agnieszka_m 20:33, 15 sie 2016

Ja robię soczek z aroni
Jest bardzo dobry tylko ja nie mogę go za dużo pić bo obniża ciśnienie a ja i tak mam niskie
violka171 22:21, 15 sie 2016

gobasia napisał(a)

Violu dobrymi radami ponoć "piekło wybrukowane"....ale ta może okaże się być pożyteczna...bardzo się cieszę

Violka!! co ty wyprawiasz ,taki dól wywalić ....ale ty masz krzepę
dla Ciebie czerwona różyczka

Dziekuje bardzo za rozyczke ☺
A co do dolu to porwalam sie z motyka na slonce,nigdy wiecej ☺
Pozdrawiam cieplutko ☺
Anabell 22:26, 15 sie 2016

gobasia napisał(a)

noo ..ja te tak robilam -dodawałam do dżemów i soków,do kompotów...a w tym roku postanowiłam zrobic nalewkę .

Dostałam w ub roku butelkę takiej nalewki i mi tak posmakowała,że wypilam w ciągu tygodnia...pociągałam tak sobie z buteleczki po trochu

To ja też dostałam w ubiegłym roku butelkę nalewki z aronii identycznie podciągałam prosto z butelki przez tydzień a takie dobre mniam, mniam

dostałam już 3 kg aronii a za mało mam liści wiśni i zamroziłam.
Jutro lecę po spirytus.
W sobotę szukałam na targu nie było aronii. znajoma zamawiała przez internet. Poszukam i ja, chcę też zrobić soku.

Tą nalewkę co piłam to
1 kg aronii
200 listków wiśni
O, 75 kg cukru
1 op kwasku cytrynowego
1 litr wody
1
1/2 l spirytusu

Aronie może być z szypułkami + liście + 1l wody gotujemy ok 20 minut, odcedzić, wycisnąć
dodać cukier kwasek wymieszać.
Do zimnego dodać spirytus.

Dobra do degustacji zaraz.

Tylko najlepsza na zimowe wieczory i na Zdrówko i za Zdrówko
Wendy79 22:38, 15 sie 2016

Informuję, że i ja trochę gruszek podjadłam, bo lubię bardzo Zastanawiałam się nad aronią, ale wybrałam świdośliwę. Może jednak przemyślę sprawę, bo też lubię naleweczki Kiedyś robiłam z czarnej porzeczki i rozchodziła się wśród znajomych, jak świeże bułeczki...