Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

ElzbietaFranka 00:36, 25 paź 2017

gobasia napisał(a)

Violu już tylko trawki mi pozostały co jako tako wygladają...reszta zniszczona ciągłymi opadami

A te kropelki to z mgły

Basiu czy to sreberko a nie kropelki mgły. Przyroda tak pięknie wszystko komponuje.
U wszystkich tak samo, każdy się napręża aby coś pokazać a to takie resztówki kwiatów. Przecież 5 lat temu pamiętam jak dziś 26 października (bardzo nie dobra data dla mnie) było mroźno i padał śnieg.

U mnie jeszcze berberysy zielone nie zmieniają koloru, w zeszłym roku były cudowne o tej porze.
gobasia 11:17, 25 paź 2017

bogumila napisał(a)
Miło się czyta...pozdrawiam.

dziękuję za odwiedziny

na rozjaśnienie nieba ...bo u mnie pada

gobasia 11:23, 25 paź 2017

hanka_andrus napisał(a)
Ja zazwyczaj omijam takie wrzuty. I nawet się powstrzymałam, żeby bardziej nie dołożyć. Ale cóż, każdy chce żyć. Miałabym biznes, też chwytałabym się sposobów na pozyskanie klienta

E tam !! wszystkich...
Haniu reklamy mi nie przeszkadzają ...ale nie jakieś glupoty typu:

"pomożecie,wyzbyłam sie garderoby"

Dla Ciebie taka trawusia
gobasia 11:25, 25 paź 2017

Milka napisał(a)

Gobasiu, fantastyczne ujęcie pozdrawiam

Również pozdrawiam gorąco,chociaż za oknem leje od rana
sylwia_slomc... 11:38, 25 paź 2017

Basilikum napisał(a)
Sylwia dlaczego toksyczne liscie??

Bo zatruwa glebę w trakcie ich rozkładania sięJuglonem.
sylwia_slomc... 11:41, 25 paź 2017

frezja napisał(a)

To było już tyle razy wałkowane tu na forum ...toksyczne liście ma orzech CZARNY. U mnie wszystko dobrze rośnie pod orzechem; ba, nawet z liści robię kompost.

Orzech włoski zawiera juglon w liściach i jak opadają i się rozkładają dostaje się do gleby , dopiero jak zaschną to znika.
sylwia_slomc... 11:45, 25 paź 2017

gobasia napisał(a)
Cześć dziewczynki
Sylwio, Izo, Violu i Ewo

Mam dwa orzechy : jeden wcześniejszy i tak się właśnie przebarwia pięknie na żółciutko...drugi już tak nie za bardzo

mam trzy duże drzewa lipę orzecha i brzozę i nie zuważylam różnicy aby pod orzechem coś słabiej rosło niż pod pozostałymi drzewami...teraz to są drzewa wielkie i rośnie pod nimi tylko trawa..i najlepiej ma się pod orzechem

Śmieciuch- najgorsza lipa ,następnie brzoza ...Orzech śmieci tylko raz w roku gdy opadają liście i to zazwyczaj zrzuca je po pierwszym przymrozku i w ciągu kilku godzin jest łysy...Łupiny zazwyczaj spadają razem z liśćmi

Kochanowski pisal o lipie..
.Gościu siądż pod mym liściem,a odpocznij sobie
nie dojdzie cię tu słońce przyrzekam ja tobie{...}

ja tak mówię o orzechu...wspaniałe miejsce do wypoczynku nawet w największy upał
jeden minus...potrzebuje dużo miejsca
Mój 25 letni zajmuje tak mniej więcej koło o średnicy powyżej 12m i jest wysoki z 10 m.Rośnie na południowej stronie domu

Basiu u mnie orzech włoski śmieci trzy razy w roku, najpierw kwiatami jak gąsienice, potem orzechami w zielonych łupach takimi jeszcze niedorozwiniętymi- chyba nadmiar zawiązków zrzuca, potem te liście i orzechy.....orzechy jak nie pozbierasz strzelają spod kosiarki, a liście lecą już prawie miesiąc i jeszcze nie koniec bo drugie pół na drzewie
gobasia 12:15, 25 paź 2017

Sylwio mam zupełnie inne odczucia... wszystkie drzewa liściaste śmiecą mnie najbardziej denerwują brzozy i te drobne listki które są wszędzie
na skladzie chemicznym liści się nie znam...ale tak jak napisalam nie zauważylam złego wpływu na roślinność...wiele lat miałam przy orzechu rabaty i wszystko miało się dobrze a jest naprawdę wielki parasol czteropniowy

gobasia 12:19, 25 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Basiu czy to sreberko a nie kropelki mgły. Przyroda tak pięknie wszystko komponuje.
U wszystkich tak samo, każdy się napręża aby coś pokazać a to takie resztówki kwiatów. Przecież 5 lat temu pamiętam jak dziś 26 października (bardzo nie dobra data dla mnie) było mroźno i padał śnieg.

U mnie jeszcze berberysy zielone nie zmieniają koloru, w zeszłym roku były cudowne o tej porze.

Elu u mnie to już nawet nie za bardzo jest co pokazać ...stale pada i pada

trawy tylko sie trzymaja jako tako
Anda 12:56, 25 paź 2017

Opadajace liscie to robota, ale ja i tak bardzo lubie drzewa. Mi tu nawiewa lisci zza plota, potem je wmiatam na rabaty. Dobrze, ze mam mala dzialke

Fotki trawy w kropelkach cudna Uwielbiam trawy jesienia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies