Ewo z szynkowarem dopiero eksperymentuję. Były drobiowe w tym tygodniu będą wieprzowe, ....pierwszą zrobiłam taką bardziej kiełbasową z udek ta ze zdjecia bardziej szynkowa bo głowny składnik to filet...jest smaczna i wiem co jem
Basiu, najlepiej wklej przepis na jedno i drugie, myślę, że wielu chętnie skorzysta
A ja noszę się własnie z zamiarem kupienia szynkowara i szukam entuzjastów, zawsze to jednak lepiej mieć świadomość co się je Jakiej wielkości masz ten szynkowar?
6 szklanek wody
1 szklanka octu10%
1 szklanka cukru
1 duża pękata łyżka miodu
2 płaskie łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 listki laurowe zalewę zagtować
do słoika( 0,5 -0,75litra) włozyć
ząbek czosnku
pół łyżeczki gorczycy
pieprz ziarnisty
paprykę i zalać zalewą
na wierzch wlać 1łyżkę oleju pasteryzować w piecyku około 15 min w 150stopniach
4 filety i cztery ćwiartki..
.filet w duże kawałki
a udka zmieliłam na sitku od kotletów... do tego zmielonego dodałam 2 łyżeczki żelatyny i pól szklanki wody i wyrobiłam mikserem
dodałam kawałki fileta wyrobiłam ręcznie i do szynkowara
oczywiście doprawiłam solą i pieprzem i wcześniej mięso przed zmieleniem było zamarynowane z listkiem czosnkiem solą ziołami i papryką..to smakuje jak szynka
moj szynkowar jest na 1kg wsadu
robilam też
z 1,2kg ćwiartek drobiowch(z kością) i jednej połówki fileta
filet w drobną kosteczkę ,udka zmielone...dodałam 3łyżeczki soli 1,5łyżeczki pieprzu ząbek czosnku i trochę majeranku pól szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny i wszystko wymieszałam mikserem tak z 10min..do szynkowaru i odstawilam na noc... a to smakuje jak kiełbasa
a! i ja tak parzę około 2,5 godziny ...szynkowar wkładam do zimnej wody
Robiłam też karkówkę w kawałku...zamarynowaną wcześniej upchnęłam do szynkowara ,wyszła mi trochę przytwarda ,teraz jak będę robić dołożę pól godziny ...myślę ,że3 godziny wystarczą...Wyszła super ,piękna okrąglutka można kroić cieniutko jak listek..a jak pachnąca