Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:52, 13 lis 2024

Gosialuk napisał(a)
Daga Już miałam napisać, że się z sadzenia cebul wyleczyłam, ale przypomniało mi się 30 cebulek żonkili posadzone we wrześniu. Jednak ograniczyłam trochę moje chciejstwa.

30 cebulek to niewiele. To taki ledwie ćwierćgrzeszek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 21:21, 13 lis 2024

Dziewczyny, no co Wy? Po co i dlaczego odmawiać sobie wiosennych cebulowych wspaniałości? Po co odwracać wzrok?
Ja w tym roku dosadziłam kilkadziesiąt i czekałam na obniżki cen. No i się na nie spóźniłam . Byłam dzisiaj w LM i nie było już zupełnie nic .
Gruszka_na_w... 21:29, 13 lis 2024

Judith napisał(a)
Dziewczyny, no co Wy? Po co i dlaczego odmawiać sobie wiosennych cebulowych wspaniałości? Po co odwracać wzrok?
Ja w tym roku dosadziłam kilkadziesiąt i czekałam na obniżki cen. No i się na nie spóźniłam . Byłam dzisiaj w LM i nie było już zupełnie nic .

Ja sobie absolutnie nie odmawiam. Zapominam po prostu o istnieniu stoiska z cebulami. W Lidlu i Biedronce są przy samym wejściu. Mnie się po prostu absolutnie nie chce wydłubywać dołków w zimniej gliniastej mazi. I tyle. Wolę w sklepie skupiać wzrok na tym, co daje mi więcej radości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 23:17, 13 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja sobie absolutnie nie odmawiam. Zapominam po prostu o istnieniu stoiska z cebulami. W Lidlu i Biedronce są przy samym wejściu. Mnie się po prostu absolutnie nie chce wydłubywać dołków w zimniej gliniastej mazi. I tyle. Wolę w sklepie skupiać wzrok na tym, co daje mi więcej radości.

Trudności z sadzeniem rozumiem .
Bardziej mi chodziło o samoograniczanie .
Makao 05:30, 14 lis 2024

Ja w tym roku też nie posadziłam żadnych cebulowych. Z tulipanów zrezygnowałam świadomie a przerzuciłam się na żonkile ale w tym roku nie kupiłam nic. Też nie chcę mi się tych dołków kopać.
Za rok coś dokupię
TAR 08:55, 14 lis 2024

Ja posadzilam troche cebulek i jeszcze dosadze. Po prostu oprocz kilku zimowitow nie mialam zadnych innych. Te pare szafirkow, kamasji i krokusow przezyje. A przebisniegi sadze kępowo, sciagam ziemie wrzucam garsc lub dwie i zasypuje. Chce miec efekt. Te przebisniegi posadzone wiosna prawdopodobnie sa zeżarte przez nornice. Musze nowych dosadzic.
Tulipanow zwykłych nie sadze, za duzo z nimi zachodu. Traktuje je jako jednoroczne. Chce dokupic jedynie irysy rectikulaty i tulipany botaniczne. Od mamy dostałam sniedki. Mam sporo fiołkow, wiec cos tam wiosna bedzie widac. Chcialabym jeszcze dopasc gdzies te stare białe narcyze z czerwonym oczkiem, pachna oblednie i dosc długo kwitna.
Gruszka_na_w... 09:06, 14 lis 2024

Tarcia, śniedki, przebiśniegi, krokusy, szafirki, tulipany i narcyzy rosną u mnie od wielu lat. Irysy reticulata nie zaakceptowały ciężkiej gliny. Wiosną kwitnie mnóstwo pierwiosnków bezłodygowych i trochę tych wyższych. Zdobią również krzewy. W sumie to nie mam potrzeby, aby cebulowych dosadzać więcej.
Gruszka_na_w... 09:13, 14 lis 2024

Makao napisał(a)
Ja w tym roku też nie posadziłam żadnych cebulowych. Z tulipanów zrezygnowałam świadomie a przerzuciłam się na żonkile ale w tym roku nie kupiłam nic. Też nie chcę mi się tych dołków kopać.
Za rok coś dokupię

Nie odczuwam wiosną pustki kolorystycznej na rabatach. Cebulowe nigdy nie grały u mnie pierwszych skrzypiec. Były raczej dopełnieniem tego, co rosło wokół.

Być może łany cebulowych sprawdzają się lepiej w ogrodach bardziej nowoczesnych; z rzędami traw i hortensji. Na takich wiosną rzeczywiście może być pustawo i cebulowe w masie się sprawdzą.
TAR 09:16, 14 lis 2024

Pewnie, masz sporo dobra. Ja wczesniej nie mialam glowy do cebulek, za duzo ciagle wprowadzam zmian. Ale brakowalo mi wiosna krokusikow. Nad bajorem wiosna przychodzi pozniej. Ale za to wiem gdzie w okolicy rosna na dziko przylaszczki.
antracyt 09:22, 14 lis 2024

Haniu, rzeczywiście nudy wiosną u Ciebie nie widać
Ja w tym roku dokupiłam trochę tulipanów botanicznych na nową rabatę i to wszystko. Cała reszta na razie cieszy w takim składzie jak jest. Za to na początku wiosny czeka mnie rozsadzanie narcyzów, bo za bardzo się w grupach rozrosły i przestało to dobrze wyglądać.