Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Patrycja_KG_Lu 14:59, 15 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jesienią częśc rabat w warzywniku przekopałam ze świeżym końskim obornikiem, a część ze ściętym zielonym nawozem. Dzisiaj na rabaty warzywne i w sadzie rozsypałam dolomit (trawnik też). W warzywniku i w sadzie rozsypywałam w grudniu popiół z kominka.
Kiedy temperatury dzienne ustabilizują się na poziomie 5 stopni na plusie, spryskam drzewka w sadzie miedzianem, a kiedy temperatura podniesie się do 10 stopni zrobię oprysk preparatem olejowym.
Od maja zacznę używać w warzywniku rozcieńczonej gnojówki z pokrzyw. W kwietniu podsypię krzaczki truskawek kupokulkami.
W ogrodzie ozdobnym w momencie, kiedy ruszy wegetacja używam azofoski. Na cały ogród i zapłocie zużywam 5 kg nawozu. Hortensje i róże nawożę pod koniec marca kupokulkami, a potem gnojówkami z pokrzywy i ze skrzypu.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź oraz kilogramy. Łatwiej będzie zakupy zrobić znając ilość.Znalazłam dziś taki wpis w jednym z działów:
ogrod_lesny napisał(a)
W jaki sposób nawozić rośliny w dużym ogrodzie z dużymi rabatami bylin takich jak szałwia, lawenda, wrzosy, liliowce, przywrotniki, paprocie. Oprócz tego trawy jak seslerie jesienne, różne odmian miskantów, rozplenic itp. Są też miejsca w bukszpanami i iglakami jak sosny górskie, sosny czarne, wejmutki, cisy, mikrobioty i liściaste brzozy, klony, magnolie.

Przy bardziej wymagających roślinach jak np. różaneczniki, róże, hortensje czy trawnik jest oczywiste, że trzeba poświęcić im więcej czasu i zadbać o odpowiedni nawóz i pH. Ale jak ma się to w pozostałych rabatach? Przy rabatach bylinowych ściółkowanych przekompostowaną korą gdzie mamy ogromną ilość sadzonek ciężko technicznie i czasowo odgarnąć każdą z nich i podać nawóz mieszając z glebą pod każdą rośliną.

Na jednym z filmie "Zielonego Pogotowia" na YouTubie widziałem jak Pan Grzegorz nawoził rośliny na swoim dużym ranczo pogłównie sypiąc wszędzie nawóz granulowany YaraMila Complex. Nawóz rozrzucał wszędzie (na roślinę, pod roślinę, na korę, nie mieszając z podłożem). Twierdził, że to co spadnie na ściółkę i tak się rozpuści i nawóz dotrze do korzenia, jak coś zawiśnie na roślinie to też z czasem spadnie. Czy takie rozwiązanie jest wystarczające czy może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby w dużych ogrodach? Proszę o wszelkie rady.

Potem znalazłam taki artykuł porównujący azofoskę i YaraMilę:https://amaro-mb.pl/azot-fosfor-potas-ktore-nawozy-wybrac-do-optymalnej-uprawy-roslin/.

Brałaś kiedyś ten drugi pod uwagę? Niby ma dłużej działać, bo się wolniej rozpuszcza.
GingerO 15:23, 15 sty 2025

Haniu, dziękuję za polecajki książkowe. Mam jeszcze parę starych książek do przeczytania, a na liście kilka poleconych przez Ciebie np Ósme życie.
Gruszka_na_w... 17:08, 15 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

:

Potem znalazłam taki artykuł porównujący azofoskę i YaraMilę:https://amaro-mb.pl/azot-fosfor-potas-ktore-nawozy-wybrac-do-optymalnej-uprawy-roslin/.

Brałaś kiedyś ten drugi pod uwagę? Niby ma dłużej działać, bo się wolniej rozpuszcza.

Yarę milę complex też stosowałam. Oba te nawozy mają zbliżony skład, trochę różnią się ceną. Yara jest droższa. Opłaca się ją kupić w 25 kg workach. Wystarczy wtedy na dwa-trzy sezony. Worek trzeba zabezpieczyć (szczelnie zamknąć, żeby do środka nie dostała się wilgoć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:12, 15 sty 2025

GingerO napisał(a)
Haniu, dziękuję za polecajki książkowe. Mam jeszcze parę starych książek do przeczytania, a na liście kilka poleconych przez Ciebie np Ósme życie.

Ósme życie mnie zachwyciło, podobnie jak Kotka i generał. Obie stoją u mnie na półce dzięki Magarze. Bardzo lubię takie rodzinne sagi z wielką historią w tle. Miłej lektury.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 17:29, 15 sty 2025

Frontowe rabaty dziękują za uznanie.
Może ciemiernikom brakuje nawożenia? Spróbuj podsypać im obornika lub kupokulek.

Spróbuję, dzięki za podpowiedź
Makao 17:34, 15 sty 2025

Nawóz Yara Mila Complex mieliśmy. Jest rewelacyjny. Na prawdę długodziałający i równo daje kopa trawnikowi. Na rabaty też czasem podsypuję. Ta cena jest spora ale nawóz zdecydowanie jej wart.
Patrycja_KG_Lu 18:42, 15 sty 2025

Makao napisał(a)
Nawóz Yara Mila Complex mieliśmy. Jest rewelacyjny. Na prawdę długodziałający i równo daje kopa trawnikowi. Na rabaty też czasem podsypuję. Ta cena jest spora ale nawóz zdecydowanie jej wart.

Sprawdziłam teraz na szybko 5-kilogramowe opakowania na All...o i wynika, że Yara jest na promce za 35,30 zł, a najtańsza azofoska za 44 zł.
Gruszka_na_w... 20:59, 15 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Sprawdziłam teraz na szybko 5-kilogramowe opakowania na All...o i wynika, że Yara jest na promce za 35,30 zł, a najtańsza azofoska za 44 zł.

Kupuj bez zastanowienia. Nawet na zapas.
April 08:36, 16 sty 2025

Dzień dobry Haniu. Sezon ogrodowy trwa u ciebie cały, okrągły rok. Pracowita jesteś. Ciągle coś tam w ogrodzie dłubiesz i dopieszczasz. Nie dziwię się, że tak wszystko świetnie rośnie.
No i dodatkowo prowadzisz poradnik dla odwiedzających No Superwoman normalnie Podziwiam ale nie mam siły naśladować Jeszcze jestem zaspana zimowo
Patrycja_KG_Lu 12:22, 19 sty 2025

Te netowe pewnie będą lepsze.
A tak na serio, to konserwuje narzędzia tnące zgodnie z radami Zielonego Pogotowia
Do czyszczenia ostrzy używam nasączonych płynem dezynfekującym chusteczek, a ostrzę małym metalowym pilniczkiem. Smaruję smarem litowym.

U mnie dzisiaj od rana mokry śnieg.

Mam pytanko o sekator. Co ile czyścisz chusteczkami ostrze? Co roślinę? Co kilka roślin? Co roślinę co do której masz jakieś chorobowe podejrzenia?